Πειραματικό Ford Fiesta eWheelDrive [videos]

Πειραματικό Ford Fiesta eWheelDrive [videos]

Η Ford και ο τεχνολογικός συνεργάτης της Schaeffler παρουσίασαν το πειραματικό eWheelDrive, βασισμένο πάνω σε ένα Fiesta, που κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες προσαρμοσμένους στου πίσω τροχούς

H Ford Motor Company και η εταιρεία Schaeffler παρουσίασαν σήμερα 26/4, ένα πειραματικό κινούμενο αυτοκίνητο, βασισμένο στο Fiesta που θα μπορούσε να ηγηθεί στη βελτίωση της μετακίνησης μέσα στην πόλη και στην εξοικονόμηση θέσεων παρκαρίσματος, αποτελώντας τον οδηγό για μικρότερα, αλλά και ασφαλέστερα αυτοκίνητα.  

Το πειραματικό Fiesta eWheelDrive κινείται από δύο ανεξάρτητους ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό. Έτσι απελευθερώνει χώρο αφενός κάτω από το καπό, όπου στα συμβατικά αυτοκίνητα βρίσκεται το μοτέρ και η μετάδοση, και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το κεντρικό μοτέρ.
 
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε στο μέλλον να υποστηρίξει την εξέλιξη ενός τετραθέσιου αυτοκινήτου που πιάνει χώρο πάρκινγκ ενός διθέσιου. Τη ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός του συστήματος διεύθυνσης θα μπορούσε να επιτρέψει στα αυτοκίνητα να κινούνται πλάγια στις θέσεις πάρκινγκ, κάτι ιδιαίτερα πρακτικό στις ασφυκτιούσες πόλεις. 
   
«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό πρότζεκ αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με τη Schaeffler, καθώς δυνητικά ανοίγει νέους δρόμους στην εξέλιξη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αποδοτικό εξοπλισμό και τεράστιες ελιγμικές δυνατότητες», δήλωσε ο Πιμ βαν ντερ Γιαγκτ, διευθυντής της Ford στο τμήμα Έρευνας και Προηγμένης Μηχανολογίας στην Ευρώπη. 
 
Με τους ηλεκτροκινητήρες-τροχούς, τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τη μετάδοση, την επιβράδυνση και αυτά των τεχνολογικών βοηθημάτων του οδηγού είναι όλα ενσωματωμένα σε μια σύνθετη πλήμνη -συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροκινητήρα και των συστημάτων πέδησης και ψύξης.
 
«Η σύνθετη πλήμνη καταργεί τους περιορισμούς στην επανασχεδίαση του αυτοκινήτου για την πόλη και θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας-κλειδί για νέα πρωτότυπα και πλαίσια αυτοκινήτων στο μέλλον», είπε ο Πέτερ Γκούτζμερ, τεχνικός διευθυντής της Schaeffler.

Η Ford συνεργάζεται στο πρότζεκτ που ξεκίνησε η Schaeffler, ηγέτιδα γερμανική εταιρεία στην κατασκευή και προμήθεια βιομηχανικών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, για να ερευνήσει τη δυνατότητα σχεδιασμού μελλοντικών μοντέλων που θα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους και θα αφήνουν περισσότερο χώρο για εφαρμογές, όπως για παράδειγμα οι πρόσθετες ζώνες παθητικής ασφάλειας.

Η Ford συνεργάζεται, εκτός από τη Schaeffler, με την Continental, το πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και το πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ράγκενσμπουργκ στο πρότζεκτ MEHREN (Multimotor Electric Vehicle with Highest Room and Energy Efficiency) για την εξέλιξη δύο νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2015. Το πρότζεκτ στοχεύει να αυξήσει την ενσωμάτωση στοιχείων στη σύνθετη πλήμνη, εστιάζοντας ταυτόχρονα στα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, στο φρενάρισμα, στην ευστάθεια, αλλά και στην οδηγική ευχαρίστηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube