Νέο BMW Concept X5 eDrive, αποκάλυψη

Νέο BMW Concept X5 eDrive, αποκάλυψη

Αυτό είναι το πρωτότυπο BMW Concept X5 eDrive, ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό SUV που θα ντεμπουτάρει στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Η BMW δηλώνει ότι το νέο υβριδικό επαναφορτιζόμενο πρωτότυπο είναι ικανό να ταξιδέψει μέχρι 30 km αμιγώς ηλεκτροκίνητα και αποτελεί τη βιτρίνα για τη μελλοντική υβριδική τεχνολογία παραγωγής της εταιρείας. 

Το BMW Concept X5 eDrive βασίζεται στη νέα γενιά των επαναφορτιζόμενων υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν ένα «4κύλινδρο, διτούρμπινο κινητήρα εσωτερικής καύσης», μάλλον βενζινοκίνητο λέμε εμείς, με ένα ηλεκτροκινητήρα 95 PS. Το ηλεκτρομοτέρ υποστηρίζεται από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ.

Η BMW δηλώνει ότι η X5 eDrive μπορεί να πιάσει τα 120 km/h και να διανύσει μέχρι 30 km μόνο με την μπαταρία. Επιπλέον λέει ότι το πρωτότυπο μπορεί να πιάσει τα 100 km/h από στάση σε λιγότερο από 7”. Με τη σημερινή τυποποιημένη μέτρηση EU, η X5 eDrive καταναλώνει 3,8 lt/100 km και εκπέμπει CO2 κάτω από 90 g/km.

Οι άλλες αλλαγές σε σχέση με τη συμβατική X5 περιλαμβάνουν ήσσονος έκτασης κοσμητικές τροποποιήσεις, ειδικά σχεδιασμένες ράγες οροφής και αεροδυναμικά βελτιωμένες και ελαφρύτερες αλουμινένιες ζάντες.

Η X5 eDrive διαθέτει τρεις οδηγικές ρυθμίσεις: Έξυπνη υβριδική, αμιγώς ηλεκτρική και Safe Battery, η οποία διατηρεί το επίπεδο φόρτισης για χρήση όποτε το θελήσει ο οδηγός.

Η BMW σχεδίασε την X5 eDrive ως κλασικό επαναφορτιζόμενο υβριδικό αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να τη φορτίσεις από οποιαδήποτε οικιακή πρίζα ή σε ειδικά σημεία επαναφόρτισης. Μέσα δε στο πορτμπαγκάζ υπάρχει ειδική θέση για το καλώδιο φόρτισης, γλιτώνοντάς σε από την ακαταστασία του χώρου αποσκευών και από το να το ψάχνεις πού το έβαλες.

Η μπαταρία υψηλού βολτάζ που εξελίχτηκε για το πρωτότυπο X5 eDrive είναι τοποθετημένη σε κλωβό ασφαλείας, κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ. Η BMW λέει ότι η επιλογή αυτή μείωσε ελαφρότατα τη χωρητικότητά του.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η μετάδοση της X5 eDrive είναι ακόμη δύο χρόνια μακριά από την παραγωγή. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, μάλλον θα συμπέσει με την άφιξη της ολοκαίνουργιας γκάμας της 5άρας, η οποία θα διαθέτει την υβριδική επιλογή ως έξτρα. Οι δε μηχανικοί της BMW διατείνονται ότι στόχος τους είναι οι εκπομπές CO2 να φτάσουν στα 50 g/km με το που θα λανσαριστεί η υβριδική Σειρά 5.

Το πρωτότυπο X5 eDrive είναι το δεύτερο υβριδικό επαναφορτιζόμενο αυτοκίνητο ηλεκτρικής τεχνολογίας κινητήρα/κιβωτίου eDrive, καθώς σε αυτή μας εισήγαγε πρώτο το BMW Concept Active Tourer.

[Πηγή BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube