NAIAS 2017 – VW I.D. Buzz concept [video]

NAIAS 2017 – VW I.D. Buzz concept [video]

Το VW Minibus του μέλλοντος είναι αυτόνομο, τετρακίνητο, έχει 8 θέσεις και ηλεκτρική αυτονομία 600 km.

Όπως είχαμε προβλέψει κρίνοντας από τα teasers, το δεύτερο πρωτότυπο I.D. της Volkswagen είναι κάτι σαν σύγχρονο Transporter/Minibus.

Αποτελεί συνέχεια του Budd-e concept που είχαμε δει πριν ένα χρόνο στη CES του Las Vegas και είναι ηλεκτρικό με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης.

Τα δύο πρωτότυπα, το περσινό και το φετινό, μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά το I.D. Buzz έχει κάποια σχεδιαστικά στοιχεία που είχαμε πρωτοδεί στο αρχικό I.D. concept χάτσμπακ. Αυτά περιλαμβάνουν το φωτεινό σήμα της VW, το νέο σχήμα των φώτων LED, τα λεπτά πίσω φώτα και τη funky σχεδίαση των τροχών 22 ιντσών σε χρώμα γκρι μεταλλικό.

Για να υπάρχει σύνδεση με το κλασικό Transporter/Minibus (T1), το I.D. Buzz έχει την τυπική διχρωμία με τη διαχωριστική γραμμή να είναι οριζόντια στα πλάγια και σε σχήμα V στο εμπρός μέρος. Οι τρεις «αεραγωγοί» στην πίσω κολόνα επίσης παραπέμπουν στο παλιό, αερόψυκτο λεωφορειάκι.

Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 8 άτομα, όπου όλα μπορεί να είναι απλοί επιβάτες όταν ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόνομης οδήγησης I.D. Pilot. Τότε το τιμόνι μαζεύεται και έρχεται πρόσωπο με το ταμπλό για να ελευθερωθεί επιπλέον χώρος. Για μια πιο «κόζι» ατμόσφαιρα, το πρωτότυπο έχει ξύλινο πάτωμα και κρυφό φωτισμό LED στην καμπίνα.

Ο χώρος είναι άφθονος χάρη στο μακρύ μεταξόνιο και την ελαχιστοποίηση του μήκους των προβόλων εμπρός και πίσω. Τεχνολογικά, το I.D. Buzz είναι ένας γύρος θριάμβου, με το ευαίσθητο στην αφή τιμόνι, την head-up display ενισχυμένης πραγματικότητας, τις πλαϊνές κάμερες και το αφαιρούμενο tablet ανάμεσα στα καθίσματα. Οι τεχνικοί του Wolfsburg εκτιμούν ότι το πλήρως αυτόνομο σύστημα οδήγησης I.D. Pilot θα είναι έτοιμο για εν σειρά παραγωγή γύρω στο 2025.

Το I.D. Buzz κινούν δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνολικής ιπποδύναμης 374 PS. Τοποθετημένα, ένα στον εμπρός κι ένα στον πίσω άξονα, κάνουν το πρωτότυπο τετρακίνητο και δίνουν εντυπωσιακές επιταχύνσεις, με 0-100 km/h σε λίγο πάνω από 5”. H τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 km/h, για οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγάλη μπαταρία των 111 kWh δίνει θεωρητική αυτονομία έως και 600 km με βάση τον (αισιόδοξο) ευρωπαϊκό κύκλο μέτρησης NEDC. Πιο σημαντικό είναι όμως το ότι μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε μόνο 30 λεπτά, αν χρησιμοποιείται ταχυφορτιστής των 150 kW.

H VW ανακοινώνει ότι το πρωτότυπο είναι βασισμένο στη νέα, προσαρμόσιμη πλατφόρμα MEB για ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εξελιχθεί πολύ εύκολα μια απλούστερη και φθηνότερη, πισωκίνητη έκδοση με ιπποδύναμη 272 PS και μπαταρία των 83 kWh.

Το πρόγραμμα TOGETHER – Strategy 2025” της VW προβλέπει την παρουσίαση περισσότερων από 30 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2025, μεταξύ των οποίων ξέρουμε ότι θα είναι η έκδοση παραγωγής του χάτσμπακ I.D. concept. Η αντίστοιχη έκδοση του πολυμορφικού I.D. Buzz θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της δεκαετίας.

[Πηγή: Volkswagen]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube