Mercedes-Benz Vision One-Eleven: Μια ματιά στο εντυπωσιακό ηλεκτρικό μέλλον της γερμανικής φίρμας

Mercedes-Benz Vision One-Eleven: Μια ματιά στο εντυπωσιακό ηλεκτρικό μέλλον της γερμανικής φίρμας

Θυμάστε το εμβληματικό πρωτότυπο Mercedes-Benz C 111 της δεκαετίας του 1970; Με το Mercedes-Benz Vision One-Eleven ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και το αντίστοιχο μοντέλο του 21ου αιώνα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν βρισκόταν ποτέ άλλοτε σε μεγαλύτερη αναστάτωση από ό,τι σήμερα. Τα πάντα, από τις τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης έως τη συνδεδεμένη τεχνολογία και την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, μεταβάλλονται ταχύτερα από ποτέ και κάθε εταιρεία παλεύει να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις. Τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία της αυτοκινητοβιομηχανίας αντικατοπτρίζει και το νεότερο πρωτότυπο της Mercedes-Benz, το Vision One-Eleven. Που αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία των εμβληματικών πρωτότυπων C 111 που κατασκεύαζαν οι Γερμανοί τη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Το Vision One-Eleven παρουσιάστηκε στο Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού της Mercedes-Benz στο Carlsbad της Καλιφόρνια. Προσφέρει μια τολμηρή και πιο μοντέρνα ερμηνεία της τωρινής σχεδιαστικής γλώσσας «One Bow» της μάρκας, η οποία συνδυάζεται με το ιστορικό και εμβληματικό πειραματικό όχημα C 111 της Mercedes-Benz από τη δεκαετία του 1970. Κοινό χαρακτηριστικό του χθες με το σήμερα; Το χαμηλό αεροδυναμικό σχήμα, οι gullwing πόρτες και η προηγμένη τεχνολογία μετάδοσης της κίνησης.

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Ενώ η C 111 πειραματιζόταν με κινητήρια συστήματα Wankel και τουρμοντίζελ τη δεκαετία του 1970, το Vision One-Eleven ενσωματώνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων αξονικής ροής που ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία ηλεκτροκινητήρων YASA. Η YASA είναι πλέον 100% θυγατρική της Mercedes-Benz και οι ηλεκτροκινητήρες της είναι ικανοί να παράγουν υψηλή ιπποδύναμη και ροπή, ενώ είναι εξαιρετικά ελαφριοί και συμπαγείς σε διαστάσεις.

Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στη Mercedes-Benz να τοποθετήσει τους ηλεκτροκινητήρες δίπλα σε κάθε τροχό, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες ενέργειας και αυξάνοντας την απόδοση της μπαταρίας στα μελλοντικά της ηλεκτρικά οχήματα. Το πρωτότυπο όχημα Vision One-Eleven ενσωματώνει αυτή την καινοτομία στο σύστημα κίνησης και παρόλο που δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την απόδοσή του, οι δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της Mercedes-Benz, Markus Schafer, αφήνουν υπόνοιες για εξωπραγματική ισχύ! 

«Το Mercedes-Benz Vision One-Eleven εξερευνά νέα μονοπάτια για το μέλλον των επιδόσεων. Προσφέρει μια ισχύ που μοιάζει με την ισχύ του μηχανοκίνητου αθλητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ηλεκτροκινητήρες αντλούν ενέργεια από μια μπαταρία με υγρόψυκτες κυλινδρικές κυψέλες και νέα χημεία κυψελών που αναπτύχθηκε για χρήση από την ομάδα Formula 1 της Mercedes-AMG.

Η εξωτερική σχεδίαση του Vision One-Eleven είναι ένας φόρος τιμής στο παλαιό πρωτότυπο και τις σύγχρονες τάσεις της υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης. Καθαρές γραμμές και  σφηνοειδής σιλουέτα τη στιγμή που ένα μεγάλο μπροστινό splitter κάτω από τη γρίλια, φαρδιά πάνελ στα πλαϊνά μαρσπιε και ένα επιθετικό πίσω splitter που πλαισιώνει τα φαρδιά πίσω ελαστικά φροντίσουν για την υψηλή αεροδυναμική απόδοση. 

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Η έμπνευση της δεκαετίας του 1970 συνεχίζεται και στο εσωτερικό, με μια πορτοκαλί-ασημί καμπίνα με χαμηλά τοποθετημένα καθίσματα και ένα τετραγωνισμένο τιμόνι με μεγάλα κουμπιά και διακόπτες για τον έλεγχο των διαφόρων συστημάτων του Vision One-Eleven.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια μικρή κεντρική οθόνη αφής και μια μεγαλύτερη που καλύπτει όλο το -χαμηλό σε ύψος- ταμπλό. Οι ζώνες τεσσάρων σημείων διαθέτουν πορτοκαλί απόχρωση και γυαλιστερή πόρπη για να τονίζουν τις δυνατότητες επιδόσεων του αυτοκινήτου.

Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Πέρα από το προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης, το Vision One-Eleven ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες που εξερευνά η Mercedes-Benz, όπως ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας που φέρνει πρόσθετες πληροφορίες και προοπτικές στον οδηγό σε πραγματικό χρόνο. Το εσωτερικό του πρωτότυπου αυτοκινήτου διαθέτει επίσης 100% ανακυκλωμένο πολυεστερικό υλικό ή δέρμα που έχει υποστεί βιώσιμη επεξεργασία και έχει ψηθεί με φλούδες κόκκων καφέ!

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πρωτότυπα, το Mercedes-Benz Vision One-Eleven πιθανότατα δεν θα πάρει το δρόμο της παραγωγής με τη μορφή που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Αλλά οι σχεδιαστικές, τεχνολογικές και μηχανολογικές καινοτομίες που διαθέτει είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν στα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής της Mercedes-Benz. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube