node/42342

Η Volvo αποκαλύπτει το μέλλον της με το Concept Recharge

Το νέο πρωτότυπο της Volvo είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της σουηδικής φίρμας, ένα μανιφέστο για το πλήρως ηλεκτρικό μέλλον της εταιρείας.

Στην τεχνολογική εκδήλωση, Volvo Cars Tech Moment, που διοργανώθηκε διαδικτυακά, η σουηδική φίρμα ανέλυσε το μελλοντικό τεχνολογικό της πλάνο τονίζοντας για ακόμα μια φορά την πρόθεσή της να μετασχηματιστεί σε μία εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων έως το 2030. 

Οι κυριότερες ειδήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση είναι ότι η Volvo θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της με την Google, ώστε να προσφέρουν στα αυτοκίνητα της εταιρείας την επόμενη γενιά εμπειρίας χρήστη, με επίκεντρο την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, οι ιθύνοντες της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν ότι στη νέα γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους θα δοθεί προτεραιότητα στην αυτονομία και την ταχεία φόρτιση, θέτοντας ως στόχο να παρουσιάσουν πριν το τέλος της δεκαετίας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 1.000 km.

Ωστόσο, η Volvo δεν περιορίστηκε μόνο στις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες και ολοκλήρωσε την εκδήλωσή της με την παρουσίαση του Concept Recharge. Ενός πρωτοτύπου που μας δίνει μια πιο χειροπιαστή εικόνα για το μέλλον της φίρμας και των προϊόντων της.

Σύμφωνα με τη Volvo το νέο πρωτότυπο μας δίνει μια πρώτη γεύση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας που θα ακολουθήσει η μάρκα στα μελλοντικά της μοντέλα. Με το Concept Recharge να παραμένει, σε πρώτη ανάγνωση, πιστό στη λιτότητα που εκφράζει το σκανδιναβικό ντιζάιν και να βασίζεται στο νέο επίπεδο πάτωμα που θα χρησιμοποιούν και τα επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα της φίρμας. 

Απαλλαγμένοι από τις δεσμεύσεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με την Volvo, οι σχεδιαστές της είχαν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις αναλογίες του αυτοκινήτου έτσι ώστε να αυξηθεί ο εσωτερικός χώρος, βελτιώνοντας παράλληλα την αεροδυναμική. Με την τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το επίπεδο δάπεδο, οι σχεδιαστές επέκτειναν το μεταξόνιο και το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι μικρότεροι πρόβολοι, καθώς και πολύ μεγαλύτεροι εσωτερικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αποθηκευτικού χώρου ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα.

volvo

Οι επιπλέον χώροι επέτρεψαν στους σχεδιαστές του Concept Recharge να αναδιατάξουν τα καθίσματα, να τελειοποιήσουν το προφίλ της οροφής και να χαμηλώσουν το καπό του αυτοκινήτου, διατηρώντας συγχρόνως την υψηλή θέση οδήγησης που εκτιμούν ιδιαίτερα οι οδηγοί μοντέλων όπως τα Volvo XC40, XC60 και XC90. Αυτή η προσέγγιση αποφέρει επίσης αεροδυναμικά οφέλη σε σχέση με ένα τυπικό SUV, βελτιώνοντας περαιτέρω την αυτονομία.

Το πρωτότυπο λανσάρει παράλληλα και τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Volvo. Η παραδοσιακή μάσκα αντικαταστάθηκε με μία δομή που θυμίζει ασπίδα και συνοδεύεται από μία νέα εκδοχή του σφυριού του Θωρ που αποτελεί και στα τωρινά μοντέλα την «υπογραφή» της Volvo στη σχεδίαση των προβολέων. Οι προβολείς χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη HD τεχνολογία γραφικών που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας αποκαλύπτοντας τις μονάδες των βασικών φώτων.

«Το Concept Recharge αντιπροσωπεύει ένα μανιφέστο για το πλήρως ηλεκτρικό μέλλον της Volvo Cars, καθώς και έναν νέο τύπο οχήματος», δήλωσε ο Robin Page, επικεφαλής σχεδίασης της Volvo Cars. «Επιδεικνύει νέες σύγχρονες αναλογίες που πηγαίνουν χέρι χέρι με την αυξημένη χρηστικότητα και δείχνουν τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία σε σχεδιαστικό επίπεδο».

Η σχεδιαστική γλώσσα της Volvo παίρνει επίσης νέα μορφή στο εσωτερικό του Concept Recharge. Το επίπεδο δάπεδο παρέχει περισσότερο χώρο και καλύτερη θέση για όλους τους επιβάτες. Μία μεγάλη οθόνη 15’’ βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας βελτιωμένης εμπειρίας χρήστη με το διασυνδεδεμένο σύστημα infotainment επόμενης γενιάς της εταιρείας. Σε επίπεδο σχεδίασης, στην καμπίνα κυριαρχούν οι καθαρές γραμμές και η εκτεταμένη χρήση βιώσιμων και φυσικών υλικών.

«Μέσα στο Concept Recharge δημιουργούμε μία πραγματική αίσθηση σκανδιναβικού καθιστικού», προσθέτει ο Robin Page. «Το εσωτερικό ενσωματώνει την τελευταία μας τεχνολογία στην εμπειρία χρήστη (UX), με όμορφα, βιώσιμα και φυσικά υλικά. Κάθε τμήμα του είναι σαν έργο τέχνης και μπορεί να σταθεί αυτόνομα μόνο του ως ξεχωριστό έπιπλο σε ένα δωμάτιο. Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνολογίες, αλλά όχι απλώς για να το κάνουμε. Πάντοτε εστιάζουμε στα οφέλη που οι τεχνολογίες μπορούν να αποφέρουν».

Το Concept Recharge αντανακλά επίσης τις φιλοδοξίες της Volvo για την ασφάλεια στα χρόνια που έρχονται. Ένας αισθητήρας LiDAR, ουσιώδες τμήμα του σχεδίου της Volvo για την επερχόμενη τεχνολογία ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης, φτιαγμένος από την εταιρεία τεχνολογίας Luminar, είναι τοποθετημένος σε βέλτιστο σημείο της οροφής για να συλλέγει δεδομένα από το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

«Με το Concept Recharge συνεχίζουμε την πλούσια παράδοση του σχεδιαστικού DNA της Volvo με μια σύγχρονη και φρέσκια ματιά, καθώς προχωρούμε προς το αποκλειστικά ηλεκτρικό μέλλον», κατέληξε ο Robin Page. «Αντιπροσωπεύει ό,τι πιστεύουμε πως προσδοκούν οι πελάτες από ένα αμιγώς ηλεκτρικό Volvo και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα περάσουμε αυτή τη φιλοσοφία στα επόμενης γενιάς αυτοκίνητά μας».

[Πηγή: Volvo]

TAGS