Η Audi δείχνει το μέλλον με το skysphere concept [video]

Η Audi δείχνει το μέλλον με το skysphere concept [video]

Το ηλεκτρικό πρωτότυπο roadster δείχνει το εντυπωσιακό μέλλον της εταιρείας σε σχεδιασμό, μηχανικά μέρη και συνολικής εμπειρίας με το αυτοκίνητο.

Η Audi αποκάλυψε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό roadster με την ονομασία skysphere, οι σχεδιαστικές φόρμες του οποίου δείχνουν το δρόμο των μελλοντικών μοντέλων της.

Μέσω αυτού του πρωτότυπου, η Audi θέλει επίσης να εκφράσει το όραμά της για την νέα της προσέγγιση στον όρο της πολυτέλειας, σύμφωνα με την οποία η καμπίνα των αυτοκινήτων θα είναι ένας διαδραστικός χώρος και το αυτοκίνητο το ίδιο μια «πλατφόρμα» με την οποία θα αιχμαλωτίζεις εμπειρίες.

Για να μπορεί να δώσει τη μέγιστη ελευθερία σε οδηγό και επιβάτες, το Audi skysphere είναι σχεδιασμένο με δύο διαφορετικούς άξονες αναφορικά με την οδήγηση. Ο πρώτος έχει να κάνει με Grand Touring εμπειρία και ο δεύτερος με σπορ. Για να γίνει αυτό εφικτό το skyshere χρησιμοποιεί ένα πτυσσόμενο πάτωμα, το οποίο με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρων και τμημάτων του πατώματος και του αμαξώματος που γλιστρούν το ένα μέσα στο άλλο, έχει μεταβαλλόμενο μήκος και μεταξόνιο.

Audi skysphere

Η πιο κοντή εκτέλεση (4,94 m) δίνει σπορ πρόσωπο, ενώ η πιο μακριά (μήκος 5,19 m) αφορά στην GT εμπειρία όπου ταυτόχρονα το τιμόνι και τα πεντάλ εξαφανίζονται και αναλαμβάνει τα πάντα η αυτόνομη οδήγηση, τη στιγμή που η μοναδική ψηφιακή εμπειρία της καμπίνας υπόσχεται μοναδικές δυνατότητες.

Το Audi skysphere είναι πισωκίνητο, ως roadster, με τον ηλεκτρικό κινητήρα να αποδίδει 632 PS και 750 Nm. Με δεδομένο ότι το βάρος είναι στα 1.800 kg (δηλαδή συγκριτικά χαμηλό για ένα τόσο μεγάλο ηλεκτρικό μοντέλο) τα 0-100 km/h σε 4” δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Η μπαταρία αναμένεται να έχει χωρητικότητα πάνω από 80 kWh που θα δίνουν τουλάχιστον 500 km αυτονομία κατά WLTP, ενώ είναι τοποθετημένη πίσω από την καμπίνα για τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό κέντρου βάρους και ευελιξίας. Η αναλογία βάρους είναι το 40% στους εμπρός τροχούς και το 60% στους πίσω.

Η ανάρτηση αποτελείται από αλουμινένια διπλά ψαλίδια εμπρός-πίσω και είναι πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, όπως άλλωστε και το σύστημα διεύθυνσης που επικουρείται από τετραδιεύθυνση. Το skyshere διαθέτει την πλέον εξελιγμένη αερανάρτηση της Audi, δηλαδή με τρεις ανεξάρτητους αεροθαλάμους που δίνουν πλήρως διαμορφώσιμα χαρακτηριστικά απόδοσης και τη δυνατότητα χαμηλώματος 10 mm για πιο αεροδυναμικό άρα και οικονομικό ταξίδι. Επίσης η ανάρτηση μπορεί να ανυψώνει ή να χαμηλώνει κάθε ένα άκρο ξεχωριστά προκειμένου να εξισορροπεί τις λακκούβες του δρόμου, έτσι ώστε οι τροχοί των 23”  με λάστιχα 285/30 να μη μεταφέρουν κανένα κραδασμό στην καμπίνα και να υπάρχει η τέλεια ανταπόκριση είτε ζητάς άνεση είτε σπορ συμπεριφορά.

Audi skysphere

H Audi δηλώνει ως πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του skysphere το θρυλικό Horch 853 της δεκαετίας του 1930. Το μέγιστο μήκος του πρωτότυπου είναι 5,23 m, το πλάτος 1,85 και το ύψος μόλις 1,23 m, ενώ οι γραμμές του αμαξώματος είναι ο ορισμός του δυναμικού, χωρίς ρετρό αναφορές. Το μακρύ καπό, ο κοντός εμπρός πρόβολος και οι τεράστιοι θόλοι των φτερών είναι βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ, ενώ το πίσω μέρος συνδυάζει στοιχεία από speedster και shooting brake λογική. Παρότι η κλασική Singleframe μάσκα δεν υπάρχει, το εμπρός μέρος είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Audi και τα δυναμικά LED στοιχεία παίζουν ενεργό ρόλο στο φωτισμό αλλά και την εικόνα του skyshpere.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 ο οδηγός μπορεί να αφήσει την πλήρη ευθύνη στο αυτοκίνητο, οπότε η καμπίνα του skysphere είναι προσαρμοσμένη σε αυτό. Οπότε όλα τα χειριστήρια της οδήγησης μπορούν να εξαφανιστούν ώστε να μιλάμε για έναν απόλυτα διαδραστικό ψηφιακό κόσμο, με Art Deco έμπνευση. 

Υπάρχουν στοιχεία με αναφορές σε έπιπλα όπως για παράδειγμα τα φοβερά καθίσματα, τα οποία βέβαια προφανώς και διατηρούν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες τους για την ρύθμιση της θέσης. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι στην επιλογή Sport η διάταξη του εσωτερικού αλλάζει έτσι ο οδηγός να βρεθεί στην τέλεια θέση για να απολαύσει την οδήγηση με άνεση και ασφάλεια. Όλα τα υλικά συμπεριλαμβανομένων των ξύλινων και δερμάτινων επενδύσεων είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ο έλεγχος των πάντων γίνεται μέσα από τις τεράστιες οθόνες του ταμπλό και του επάνω μέρους της κεντρικής κονσόλας, που συνολικά έχουν πλάτος 1,42 m και ύψος 18 cm.

Το skysphere είναι το ένα από τα τρία μέλη μιας οικογένειας πρωτοτύπων με τα οποία η Audi θα δείξει το σταδιακό μετασχηματισμό της μετακίνησης. Όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το περνάς το χρόνο σου μέσα στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας από το σημείο Α στο Β, αλλά και στην εμπειρία της οδήγησης την ίδια.

Δείτε το video του Audi skysphere concept

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube