Hyundai Elevate, ένα “τετράποδο” όχημα διάσωσης

Hyundai Elevate, ένα “τετράποδο” όχημα διάσωσης

Ένα φουτουριστικό πρωτότυπο βγαλμένο από το μέλλον θα παρουσιάσει η κορεάτικη εταιρεία στη φετινή CES του Las Vegas.

Η έκθεση Consumer Electronics Show (CES) του Las Vegas, κεντρίζει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον όλων των φίλων της τεχνολογίας, με ολοένα και αυξανόμενη παρουσία αυτοκινητοβιομηχανιών. Φέτος, η Hyundai έκλεψε την παράσταση παρουσιάζοντας το “Elevate” - ή αλλιώς Ultimate Mobility Vehicle (UMV) - ένα φουτουριστικό όχημα διάσωσης, το οποίο εκτός από συμβατική κίνηση με τροχούς, έχει τη δυνατότητα να περπατάει και να σκαρφαλώνει σε δύσβατα μέρη.

Το “Elevate” το οποίο εξελίσσεται σε συνεργασία με την Sundberg-Ferar εδώ και τρία χρόνια, βασίζεται σε μια μεταβλητή ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα που δέχεται διαφορετικά είδη αμαξώματος ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Σε λειτουργία συμβατικής οδήγησης, η ενεργή ανάρτηση μεγιστοποιεί την απόδοση της μπαταρίας που έχει χωρητικότητα 66kWh και το όχημα μπορεί να κινηθεί όπως όλα τα υπόλοιπα στο οδικό δίκτυο. Το ενδιαφέρον κομμάτι όμως, έρχεται με την “μεταμόρφωση” του Elevate από αυτοκίνητο σε ρομπότ.

Χάρη στα ρομποτικά πόδια που έχουν πέντε βαθμούς ελευθερίας κίνησης και ενσωματωμένους ηλεκτροκινητήρες, το πρωτότυπο αυξάνει δραματικά την απόσταση από το έδαφος και μπορεί να κινηθεί οπουδήποτε, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που έχουν ακόμη και τα καλύτερα εκτός δρόμου μοντέλα. Προσομοιώνοντας τον τρόπο που περπατούν τα θηλαστικά ή τα ερπετά, το Elevate μπορεί να σκαρφαλώσει σε τοίχο με ύψος 1,5 μέτρο, ή να ξεπεράσει χαντάκι μήκους 1,5 μέτρου. Ταυτόχρονα, η καμπίνα παραμένει παράλληλη με το έδαφος και οι επιβάτες μεταφέρονται με άνεση και ασφάλεια.

Αυτές οι δυνατότητες μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες μετά από φυσικές καταστροφές όπως φωτιές, σεισμοί, τσουνάμι, τυφώνες ή πλημμύρες, επιτρέποντας στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας να προσεγγίσουν και να διασώσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους ανάμεσα στα χαλάσματα. Επίσης, όπως αναφέρει και ο John Suh, αντιπρόεδρος της Hyundai και υπεύθυνος του τμήματος CRADLE για την εξέλιξη ρομπότ, το πλήρως αυτόνομο Elevate μπορεί να βοηθήσει χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων που δεν έχουν πρόσβαση σε ράμπες, και να τους παραλάβει από την πόρτα του σπιτιού τους.

Όπως θα έχετε ήδη μαντέψει, δεν υπάρχουν σχέδια για παραγωγή του πρωτοτύπου το οποίο λειτουργεί περισσότερο ως μια πλατφόρμα εξέλιξης της ρομποτικής τεχνολογίας και επίδειξης των δυνατοτήτων του σχετικού τμήματος CRADLE της Hyundai. Θα μπορούσαμε επίσης να αμφισβητήσουμε την πρακτικότητα ενός τέτοιου οχήματος λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής του και των χαμηλών ταχυτήτων με τις οποίες μπορεί να κινηθεί σε αντίθεση για παράδειγμα με κάποιο ελικόπτερο διάσωσης. Παρόλα αυτά, είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σε προτάσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα, καθώς μόνο έτσι μπορεί να έρθει η καινοτομία σε ένα συναρπαστικό μέλλον για την αυτοκίνηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube