Fiat Concept Centoventi: Ο προάγγελος του νέου Panda

Fiat Concept Centoventi: Ο προάγγελος του νέου Panda

Ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης με πληθώρα επιλογών εξατομίκευσης

Με αφορμή την επέτειο 120 ετών από την ίδρυσή της, η Fiat παρουσιάζει στην Έκθεση Γενεύης το πρωτότυπο Centoventi - ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο και προσιτό όχημα πόλης που προσφέρει στον ιδιοκτήτη μεγάλη ποικιλία επιλογών εξατομίκευσης και εκφράζει το νέο μότο της ιταλικής φίρμας "Affordable Βut Cool" (ABC).

Πρώτα από όλα να πούμε πως το πρωτότυπο βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Fiat η οποία εκτός από το νέο Panda θα χρησιμοποιηθεί στο ολοκαίνουριο 500 που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2020. 

Ο σχεδιασμός του υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Fiat με καθαρές γραμμές, αναλογίες δύο όγκων και ενδιαφέρουσες υφές στο αμάξωμα αλλά και την καμπίνα. Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι συμπαγείς με μήκος 3680 mm, πλάτος 1740 mm, ύψος 1527 mm και μεταξόνιο 2430 mm.

fiat

Το ενδιαφέρον με το Centoventi (που σημαίνει εκατόν είκοσι στα Ιταλικά) είναι πως ο ιδιοκτήτης μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες του να αγοράζει ή να νοικιάζει επιπλέον στοιχεία της μπαταρίας, επεκτείνοντας την αυτονομία του μοντέλου από τα 100km της βασικής έκδοσης μέχρι τα 500km.

Η κάθε επιπλέον μπαταρία τοποθετείται κάτω από το πάτωμα του οχήματος από και προσφέρει επιπλέον 100km αυτονομίας ενώ μια έξτρα μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα αποσπάται για ευκολότερη φόρτιση. Επιπλέον, στο κάτω μέρος του παρμπρίζ βρίσκεται ένα πρακτικό καλώδιο φόρτισης του μοντέλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φακός ή ως συσκευή για απομάκρυνση του πάγου από τα τζάμια.

fiat

Η Fiat περιγράφει το πρωτότυπο ως ένας λευκό καμβά. Η εταιρεία προσφέρει μια επιλογή από 4 οροφές, 4 σχέδια προφυλακτήρων, 4 ζάντες και 4 εξωτερικά καλύμματα, με την Mopar να αναλαμβάνει την πλούσια γκάμα από 120 αξεσουάρ τα οποία θα είναι διαθέσιμα online. Επιπλέον το κόστος παραγωγής παραμένει χαμηλό καθώς η Fiat θα παράγει όλα τα μέρη σε μια απόχρωση η οποία θα αλλάζει με wraps.

Έτσι, ο κάθε ιδιοκτήτης θα επιλέγει το συνδυασμό μερών και χρωμάτων που του ταιριάζει μέσω του προγράμματος 4U για να διαμορφώσει ή να ανανεώσει το δικό του Centroventi, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει για κάποιο facelift. 

Η πίσω πόρτα φιλοξενεί μια μεγάλη οθόνη που μετατρέπει το πρωτότυπο σε μια συσκευή κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μια πλατφόρμα για προβολή διαφημίσεων, όταν το μοντέλο δεν βρίσκεται σε κίνηση.

Fiat

Η καμπίνα του Centroventi μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 επιβάτες ενώ και εδώ έχουμε άπειρες επιλογές εξατομίκευσης. Οι μικρές τρύπες στο ταμπλό επιτρέπουν την προσθήκη επιπλέον εξαρτημάτων που θυμίζει τη λογική των Lego. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις στις πόρτες που μπορούν να αποκτήσουν αποθηκευτικούς χώρους, ηχεία ή άλλα αξεσουάρ ανάλογα με τις ανάγκες των επιβατών.

Στο ταμπλό, προσφέρονται δύο λύσεις, η πρώτη που απευθύνεται σε milennians είναι η ενσωμάτωση του smartphone σε συνεργασία με μια δεύτερη οθόνη 10", και η δεύτερη πιο παραδοσιακή είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων "Lingotto" με διάμετρο οθόνης 20".

Τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά υλικά, και τα μαξιλαράκια τους μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν αλλάζοντας το χρωματικό διάκοσμο. Η θέση του συνοδηγού μπορεί να αντικατασταθεί από ένα παιδικό κάθισμα ή ένα επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

fiat

Η έκδοση παραγωγής του Centroventi που θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα αναμένεται να αντικαταστήσει το Fiat Panda στην αγορά A-Segment. Επιπλέον, λόγω των χαρακτηριστικών του, του χαμηλού κόστους παραγωγής και συντήρησης και της ευκολίας στον καθαρισμό και την επισκευή, το Centroventi είναι ιδανικό για εταιρικό όχημα αλλά και για υπηρεσίες car sharing.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube