Επίσημο: Νέο Nissan Z Proto [video]

Επίσημο: Νέο Nissan Z Proto [video]

Το πισωκίνητο σπορτσκαρ της Nissan με το οποίο θα συνεχίσει η δυναστεία των Z.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser η Nissan παρουσίασε επίσημα το Z Proto, ένα πρωτότυπο που μας προιδεάζει για το επερχόμενο μοντέλο παραγωγής το οποίο θα συνεχίσει την παράδοση των Z cars ως ένα γνήσιο πισωκίνητο σπορτσκαρ. Η έκδοση παραγωγής πιθανότατα θα ονομάζεται 400Z και θα αντικαταστήσει το αειθαλές 370Z που βρίσκεται στην αγορά από το 2009 με λιγοστές αναβαθμίσεις.

Κάτω από το καπό του Ζ Proto βρίσκεται ένας twin-turbo V6, για τον οποίο δεν έχουμε αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως φημολογείται πως θα αποδίδει κοντά στους 400 PS και τα 475 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται παραδοσιακά στους πίσω τροχούς μέσω χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων με τη βοήθεια διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης, ενώ ένα αυτόματο κιβώτιο βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη.

Όσο για το στήσιμο του μοντέλου, στόχος των μηχανικών της Nissan ήταν η δημιουργία έντονης συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου, ενώ κάνουν λόγο για ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και το κράτημα.

Nissan Z Proto

Το Z Proto είναι μια δημιουργία της σχεδιαστικής ομάδας της Nissan στην Ιαπωνία, που επέλεξε να συνδυάσει στοιχεία από το παρελθόν με μοντέρνες λεπτομέρειες.

Στο εμπρός μέρος, τα φώτα LED με στρογγυλά γραφικά και γωνιώδες περίβημα θυμίζουν το κλασικό 240Z (S30), το μακρύ καπό έχει φούσκωμα σε σχήμα Υ υποδηλώνοντας το ισχυρό μοτέρ, ενώ ο προφυλακτήρας έχει λιττό σχεδιασμό με μεγάλη γρίλια ορθογόνιου σχήματος και έντονες πτυγχώσεις. 

Στο προφίλ βρίσκουμε κλασικές αναλογίες πισωκίνητου σπορτσκαρ (μακρύ καπό, κοντό μεγαξόνιο και καμπίνα μετατοπισμένη προς τα πίσω), με μυώδη πίσω φτερά, καθαρές δυναμικές γραμμές, χαρακτηριστική γραμμή παραθύρων, στρογγυλό έμβλημα Z και έντονη κλίση της οροφής προς τα πίσω. Η οροφή είναι βαμμένη σε μαύρη απόχρωση κάνοντας αντίθεση με το έντονο κίτρινο που επέλεξαν οι σχεδιαστές της Nissan για το πρωτότυπο.

Nissan Z Proto

Στην ουρά η οποία έχει σχεδόν κάθετο κόψιμο, τα φώτα LED θυμίζουν το 300ZX (Z32) και φιλοξενούνται σε μια μαύρη λωρίδα που φέρει το έμβλημα της Nissan. Πιο χαμηλά, ο προφυλακτήρας έχει μια εσοχή σε μαύρο χρώμα που φιλοξενεί την πινακίδα, το διαχύτη και διπλές στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης. Εδώ να σημειώσουμε πως τα σκουρόχρωμα τμήματα σε προφυλακτήρες και μαρσπιέ είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα.

Η ιαπωνική φίρμα ανακοίνωσε και τις διαστάσεις του Z Proto, το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, με μήκος 4.382 mm, πλάτος 1.850 mm και ύψος 1.310 mm. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 255/40R19 εμπρός και 285/35R19 πίσω.

Nissan Z Proto

Στην καμπίνα η οποία μοιάζει πολύ κοντά στην παραγωγή, βρίσκουμε σπορ καθίσματα τύπου bucket, τριάκτινο τιμόνι με το έμβλημα Z και ενσωματωμένα πλήκτρα, ρετρό στρογγυλούς αεραγωγούς τοποθετημένους στις πόρτες, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3" και κεντρική οθόνη αφής για το infotainment, τρία επιπλέον όργανα τοποθετημένα ψηλά στο ταμπλό και φαρδύ κεντρικό τούνελ μετάδοσης με κοντό επιλογέα ταχυτήτων για το χειροκίνητο κιβώτιο.

Όπως αναφέρει ο CEO της Nissan, Makoto Uchida : «Το Z, ως ένα γνήσιο σπορτσκαρ, εκπροσωπεί το πνέυμα της Nissan. Είναι ένα μοντέλο κλειδί για το σχέδιο αναδιοργάνωσης Nissan NEXT, και αποδεικνύει την ικανότητά μας να κάνουμε αυτό που οι άλλοι δεν τολμούν, από το A έως το Z. Ως ένας οπαδός των μοντέλων Z, προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι έρχεται το νέο Z».

Η ιαπωνική εταιρεία δεν ανακοίνωσε πότε θα παρουσιαστεί επίσημα η έκδοση παραγωγής του νέου Z, η οποία αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Η Nissan δε σκοπεύει να φέρει το Z στην αγορά της Ευρώπης καθώς το μερίδιο των σπορτσκαρ στη Γηραιά Ήπειρο είναι πολύ μικρό.

[Πηγή: Nissan]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube