Επίσημο: Audi Q4 e-tron Concept [video]

Επίσημο: Audi Q4 e-tron Concept [video]

Με δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα για κάθε άξονα, συνδυαστική ισχύ 306 ίππων και αυτονομία 450 km θα βγει στην αγορά το 2020.

H Audi αποκάλυψε στη Γενεύη το Q4 e-tron Concept, το πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της που θα βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ του VW Group.

To Audi Q4 e-tron concept χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες , έναν για κάθε άξονα έτσι ώστε να προσδίδονται στο αυτοκίνητο χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η συνδυαστική ισχύς των δύο φτάνει τους 306 ίππους. Από αυτούς οι 204 παράγονται από τον ηλεκτροκινητήρα του πίσω άξονα και οι 102 από αυτόν του εμπρός.
Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών σε ότι αφορά τη μετάδοση και τα επίπεδα ισχύος. Το Audi Q4 e-tron concept  διαθέτει  την έκδοση Performance του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος, με βάση την οποία μεταξύ των δύο αξόνων δεν υπάρχει μηχανική σύνδεση, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος εξασφαλίζει πως η κατανομή της ροπής είναι ιδανική, ανά πάσα στιγμή.

au

Υπό κανονικές συνθήκες, το Audi Q4 e-tron concept χρησιμοποιεί βασικά τον πίσω ηλεκτροκινητήρα. Σε περίπτωση που ο οδηγός ζητήσει περισσότερη δύναμη το σύστημα χρησιμοποιεί και τον ηλεκτροκινητήρα του εμπρός άξονα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Audi, το Q4 e-tron concept χρειάζεται 6,3’’ για να φτάσει τα 100 km/h από στάση, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h.
Η αυτονομία του έχει μετρηθεί στα 450 km κατά WLTP, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται με ισχύ έως και 125 kW, κάτι που σημαίνει πως για να φτάσει στο 80% της χωρητικότητάς της απαιτούνται μόλις 30 λεπτά.

Ακολουθώντας την πρακτική του Audi e-tron, το Q4 e-tron concept έχει υιοθετήσει προηγμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης αλλά και ανάκτησης ενέργειας, την ώρα που ο συντελεστής οπισθέλκουσας του αμαξώματος είναι εξαιρετικά χαμηλός (0,28). Δεν θα πρέπει επίσης να παραλείψουμε τη σύνθετη διαχείριση θερμότητας του συστήματος κίνησης και της μπαταρίας - σε αυτά περιλαμβάνεται και μια αντλία θερμότητας CO2 – που συμβάλλει με τη σειρά της στην εξοικονόμηση ενέργειας.

audi

Το Audi Q4 e-tron concept έχει μήκος 4,59m, πλάτος 1,90m και ύψος 1,61m, ενώ χάρη στο μεταξόνιο των 2,77m αλλά κυρίως λόγω της απουσίας κεντρικού τούνελ μετάδοσης προσφέρει πλούσιους χώρους για την κατηγορία του στους επιβάτες, ειδικά στους πίσω.  Η έκδοση παραγωγής του αυτοκινήτου θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2020 και θα είναι το πέμπτο ηλεκτρικό μοντέλο της Audi.
Η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να έχει στη γκάμα της δώδεκα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα με ορίζοντα το 2025, με το 1/3 των πωλήσεών της να αφορά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα SUV αυτής της γκάμας θα περιλαμβάνονται τα e-tron και e-tron Sportback, με το τελευταίο να παρουσιάζεται το 2019. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει μια γκάμα αυτοκινήτων με συμβατικά αμαξώματα όπως τα Avant και Sportback.

Το Audi e-tron GT concept show car, ένα ιδιαίτερα δυναμικό κουπέ με χαμηλωμένο δάπεδο, παρουσιάστηκε το 2018 στο Los Angeles. Η τεχνολογία του εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Porsche, με το πρωτότυπο νε παίρνει τη μορφή μοντέλου παραγωγής προς τα τέλη του 2020. 

Παράλληλα, η Audi εξελίσσει από κοινού με την Porsche την Premium Platform Electric (PPE) σε ένα ειδικό project. Η κορυφαίων δυνατοτήτων σπορ πλατφόρμα που θα προκύψει, θα αποτελέσει τη βάση για πολλά ηλεκτρικά μοντέλα της Audi με έντονα σπορ χαρακτήρα, σε διάφορες κατηγορίες. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube