Επίσημο: To Smart fourjoy στη Φρανκφούρτη [video]

Επίσημο: To Smart fourjoy στη Φρανκφούρτη [video]

Η Smart παρουσίασε και επίσημα στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης τον προπομπό της δεύτερης γενιάς του Fourfour, το πρωτότυπο fourjoy.

Το νέο 4θέσιο fourjoy αποτελεί εξέλιξη των πρωτοτύπων For-us και Forstars και μας δίνει μια πρώτη, αλλά χαρακτηριστική γεύση για το πώς σκέφτεται να βγάλει στην αγορά η Smart το επόμενο ForFour.

Η δεύτερη γενιά του αυτοκινήτου θα είναι από κοινού σχεδιασμένη και εξελιγμένη με τη Renault, που στη δική της εκδοχή θα είναι ο αντικαταστάτης του Twingo, το οποίο είδαμε σε πρωτότυπη μορφή στο TwinRun.

Μολονότι το fourjoy που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν έχει πόρτες, οροφή και καπό πορτμπαγκάζ, η σιλουέτα του αυτοκινήτου περιγράφεται από τη Smart ως ιδιαίτερα κοντινή με αυτή του μελλοντικού δεύτερου και πολύ σημαντικού μοντέλου της εταιρείας. Το Smart ForFour δεύτερης γενιάς θα συναρμολογείται δίπλα δίπλα με το Renault Twingo τρίτης γενιάς, στο εργοστάσιο της γαλλικής εταιρείας στο Novo Mesto, στη Σλοβενία.

Το σημείο-κλειδί του σχεδιασμού είναι ο κλωβός Tridion της Smart, ένα μεταλλικό πλαίσιο όπου επάνω του μοντάρονται τα πλαστικά κομμάτια του αμαξώματος. Στο πρωτότυπο fourjoy, ο κλωβός αυτός είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, αλλά στα Forfour παραγωγής θα κατασκευάζεται από ατσάλι υπέρ-υψηλής αντοχής. Αυτό που ψιθυρίζεται είναι ότι οι διαστάσεις του πρωτοτύπου θα είναι ακριβώς οι ίδιες και στο αυτοκίνητο παραγωγής, το οποίο το αναμένουμε να διατεθεί προς πώληση στο δεύτερο μισό του 2014.

Οι μαζεμένες διαστάσεις έχουν στόχο να κάνουν το νέο Forfour ένα αυτοκίνητο για κατ’ εξοχήν κίνηση στην πόλη, οπότε και η Smart σκοπεύει να το προικίσει με χαρακτηριστικά που θα υποστηρίζουν αυτήν του την αποστολή. Η Smart αναφέρει ότι ο κύκλος στροφής του αυτοκινήτου θα είναι 9,1 m, δίνοντάς του μεγάλες ελιγμικές δυνατότητες και κατατάσσοντάς το στην κορυφή της κατηγορίας σε αυτόν τον τομέα.

Και αν στη σιλουέτα το fourjoy βρίσκεται κοντά στο μελλοντικό ForFour, η καμπίνα του απέχει σαφώς μακρύτερα από το αυτή του αυτοκινήτου παραγωγής. Προφανώς και αυτές οι οθόνες αφής και τα φουτουριστικά καθίσματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι μόνο σχεδιαστική σπουδή και στοιχεία εντυπωσιασμού που οφείλει να ενσωματώνει ένα εκθεσιακό πρωτότυπο.

Όσοι λοιπόν κάνουν όρεξη για το νέο ForFour θα πρέπει να αναμένουν μια πιο συμβατική καμπίνα, με πιο οικονομικά υλικά και πάντως στο ίδιο μήκος κύματος ή μάλλον σχεδιασμού και ποιότητας με το υφιστάμενο ForTwo. Επιπλέον και με δεδομένο το πλάτος του πρωτοτύπου που είναι 1.978 mm(!), ακόμη και 20 πόντους να κατέβει στο παραγωγής, πίσω η Smart θα μπορεί να τοποθετήσει κάθισμα που θα φιλοξενεί τρεις επιβάτες.

To fourjoy κινείται από το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα που είναι χρησιμοποιεί στο υφιστάμενο ForTwo electric drive. Αυτό περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα χωρίς ψύκτρες των 55 kW, που είναι τοποθετημένος πίσω και κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ, και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 17,7 kWh, που είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, και στέλνει τη κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω κιβωτίου σταθερής σχέσης.

Στο επίσημο δελτίο Τύπου της Smart δεν γίνεται κάποια αναφορά για την ακτίνα δράσης του fourjoy, λέγοντας πως επίσημα στοιχεία για τις παντός είδους επιδόσεις του ForFour θα ανακοινωθούν με την έναρξη των πωλήσεων του αυτοκινήτου τον επόμενο χρόνο.

Εκείνο που γνωρίζουμε, μιας και το fourjoy χρησιμοποιεί το ίδιο ηλεκτρικό πακέτο με το ForTwo electric drive είναι ότι χρειάζεται επτά ώρες για πλήρη φόρτιση από μια οικιακή πρίζα ή λιγότερο από μια ώρα με χρήση ιδιωτικής ή δημοτικής υποδομής για ταχεία φόρτιση. Για το δεύτερο βέβαια, πάντα σε συνδυασμό με εσωτερικό φορτιστή 22kW και το ειδικό καλώδιο ταχείας φόρτισης.

[Πηγή Smart]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube