Έκθεση Γενεύης: VW I.D. Vizzion, το αυτόνομο αυτοκίνητο του 2030 [video]

Έκθεση Γενεύης: VW I.D. Vizzion, το αυτόνομο αυτοκίνητο του 2030 [video]

Είναι ηλεκτρικό, τετρακίνητο, χωρίς χειριστήρια οδήγησης και με αυτονομία έως 665 km.

To I.D. Vizzion είναι το όραμα της Volkwagen για ένα high-tech οικογενειακό σεντάν του 2030.

Εξωτερικά δεν δείχνει πολύ διαφορετικό από τα 4θυρα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα, όμως το εσωτερικό του καθρεφτίζει το μέλλον καθώς έχει καταργήσει όλα τα συμβατικά χειριστήρια οδήγησης. Οι επιβάτες του θα δίνουν εντολές στο αυτοκίνητο πού θα πάει, με τη φωνή και με νεύματα. Από εκεί και πέρα την οδήγηση αναλαμβάνει ένα δίκτυο αισθητήρων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η σχεδίαση του I.D. Vizzion παίρνει στοιχεία από άλλα πρωτότυπα της VW. To εμπρός μέρος, με τα φώτα απ’ άκρη σ’ άκρη, θυμίζει το I.D. Crozz. Η γυάλινη σκεπή με τις χυτές γραμμές δίνει στο αυτοκίνητο φουτουριστική όψη.

Εξωτερικά υπάρχει ένα κρυμμένο δίκτυο από αισθητήρες λέιζερ, ραντάρ, κάμερες και άλλα στοιχεία. Υπολογιστές παρακολουθούν τα δεδομένα της κυκλοφορίας από το υπολογιστικό νέφος και τα συγκρίνουν με τα στοιχεία από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου. Η VW οραματίζεται και τη χρήση επικοινωνίας από όχημα σε όχημα V2V για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διαδρομή.

Εστιάζοντας στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 5, οι σχεδιαστές της VW έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην καμπίνα. Υπάρχουν εκεί τέσσερις μεγάλες πολυθρόνες και παχιά μοκέτα στο δάπεδο. Τα μεγάλα παράθυρα και η γυάλινη σκεπή αφήνουν να μπει πολύ φυσικό φως, αλλά οι επιβάτες μπορούν να σκοτεινιάσουν την καμπίνα αν επιθυμούν ιδιωτικότητα.

 Η καμπίνα είναι επίσης φορτωμένη τεχνολογία. Ενδιαφέρον έχει η ενσωμάτωση της τεχνολογίας ενισχυμένης πραγματικότητας Microsoft HoloLens, που μπορεί να προβάλλει εικόνες μπροστά στους επιβάτες. Η τεχνητή νοημοσύνη του αυτοκινήτου μαθαίνει τη θέση και τις κλιματικές συνθήκες που προτιμούν οι επιβάτες και τις διατηρεί αυτόματα.

Όπως και τα άλλα πρωτότυπα I.D. της VW, έτσι και το Vizzion έχει ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας 102 PS μπροστά κι ένας 204 PS στον πίσω άξονα, κάνοντας το Vizzion τετρακίνητο. Κάτω από το πάτωμα υπάρχει μια μπαταρία των 111 kWh που δίνει αυτονομία 665 km στον τυποποιημένο ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών NEDC.

[Πηγή: Volkswagen]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube