Citroën Oli, Ami με στεροειδή! [video]

Citroën Oli, Ami με στεροειδή! [video]

Αντί για ένα πολύπλοκο αυτοκίνητο, οι Γάλλοι υποστήριξαν την απλότητα, την πολυχρηστικότητα και την ανακύκλωση για το «μελλοντικό» εργαστηριακό κόνσεπτ που ονομάζεται Citroën Oli. Πρωτότυπο κοντά στο Ami.

Citroën Oli

Το Citroën Oli είναι ένα κόμπακτ SUV με μήκος 4,20 m, πλάτος 1,90 και ύψος 1,65 m, a priori απλοϊκό, αλλά και με πολλά πρόσωπα. Από κάτω του κρύβει μια ξεκάθαρα επαναστατική φιλοσοφία. 

Το Citroën Oli είναι ένα εργαστήριο πάνω σε τροχούς, με πραγματική δυνατότητα κίνησης, ηλεκτρικό, οικογενειακό, οικονομικό και ανθεκτικό. Το πρωτότυπο που σχεδιάστηκε από τον Βέλγο Pierre Leclercq, επικεφαλής σχεδιασμού της Citroën, περνά με την πρώτη ματιά ως ένα βελτιωμένο 4θέσιο Ami.

Το Citroën Oli σκοπεύει να εμφυσήσει μια νέα φιλοσοφία στο αυτοκίνητο του μέλλοντος: «Απλό, ευέλικτο και ανθεκτικό».

Το Citroën Oli όμως σχεδιάστηκε για να θεωρηθεί επίσης ως επέκταση του σπιτιού του. Για να το πετύχουν αυτό, οι μηχανικοί έπρεπε να λύσουν πολλές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης του βάρους και της σκέψης για κυκλική οικονομία.

Citroën Oli

Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να επανεξεταστούν το εσωτερικό, ο εξοπλισμός και η ίδια η εμφάνιση του αυτοκινήτου για να επιτευχθεί ο καθορισμένος στόχος: Ένα κόμπακτ αυτοκίνητο ενός τόνου, χάρη στα ελαφριά και ανακυκλωμένα υλικά, με κατανάλωση 10 kWh/100 km για να καλύπτει 400 km με μια φόρτιση της μπαταρίας των 40 kWh και μέγιστη ταχύτητα 110 km/h.

Παρά τις κάθετες και οριζόντιες φόρμες του, το Citroën Oli σχεδιάστηκε για να είναι αεροδυναμικό, με κανάλια που να οδηγούν καταλλήλως τον αέρα και διάφορες άλλες επιλογές, όπως το παρμπρίζ. Εκ πρώτης όψεως, ένα κατακόρυφο παρμπρίζ δεν θα ήταν μια σοφή επιλογή για να σχίζεις τον αέρα. Από την άλλη, θα μείωνε σημαντικά την έκθεση στον ήλιο. Και έτσι, θα περιόριζε τη χρήση του κλιματιστικού. Επιπλέον, θα χρησιμοποιούσε λιγότερο γυαλί, καθιστώντας το Citroën Oli πιο ελαφρύ.

Οι ομάδες εργασίας της Citroën έχουν φροντίσει να μειώσουν τον αριθμό των ανταλλακτικών, μερικές φορές αντιγράφοντας ορισμένα εξαρτήματα για χρήση σε διαφορετικά σημεία. Αυτό δεν έγινε μόνο για την καταπολέμηση του περιττού βάρους, αλλά και για τη μείωση του κόστους after sales. 

Citroën Oli

Μια άλλη πτυχή του Citroën Oli είναι η ευελιξία του. Για παράδειγμα, το καπό, η οροφή και το επίπεδο του χώρου φόρτωσης είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο κυψελωτό χαρτόνι με ενισχυτικά πάνελ από υαλόνημα. Αυτή η κυψελωτή κατασκευή σάντουιτς, πολύ συμπαγής και όμως ελαφριά (6 kg για την οροφή), μπορεί να υποστηρίξει το βάρος ενός όρθιου ανθρώπου. 

Το Citroën Oli είναι επίσης εξοπλισμένο με V2L για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εξωτερική συσκευή μέσω μιας πρίζας 230 V. Με το V2G, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει με την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία του το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού.

Στην καμπίνα, η μακριά μπάρα HMI (Human-Machine Interface) στην κονσόλα, ενσωματώνει μια μικρή οθόνη υψηλής ευκρίνειας και μια ράμπα με φώτα LED για την προβολή πολλών πληροφοριών ή κινούμενων εικόνων. Μια επιλογή που έγινε για λόγους ελαφρότητας, χωρίς περίπλοκο υπολογιστή οχήματος.

Citroën Oli

Η Citroën υποθέτει ότι ένα smartphone είναι αρκετά ισχυρό και αποτελεσματικό για να γίνει η κεντρική μονάδα infotainment στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, αυτή η διεπαφή θα είναι πάντα ενημερωμένη, σε αντίθεση με τον ενσωματωμένο εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, η οθόνη LED έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη για να προσαρμόζεται στις αλλαγές στην τηλεφωνική τεχνολογία για μια ή δύο δεκαετίες εμπρός.

Τα πορτοκαλί στοιχεία κρύβουν διαφορετικά υλικά, το καθένα εξίσου ενδιαφέρον με το άλλο. Αυτές είναι λύσεις που προσφέρει η BASF. Υπάρχουν τα καθίσματα με το υφασμάτινο πλέγμα τους από ανακυκλωμένο πολυεστέρα που στερεώνεται σε σωληνοειδείς εχμάσεις. Το σωληνωτό πλαίσιο των πίσω καθισμάτων χρησιμεύει και ως στήριγμα για διάφορα μικροπράγματα και αξεσουάρ. 

Η μαλακή, ανακυκλώσιμη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη TPU χρησιμοποιείται για ορισμένα από τα καθίσματα, καθώς και για τις σχάρες αποθήκευσης. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται για το μονοκόμματο δάπεδο από διογκωμένη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (E-TPU). Αυτό το «χαλί» χρησιμεύει επίσης για την απορρόφηση των κραδασμών του δρόμου. Επιπλέον, όλα αυτά καθαρίζονται πολύ εύκολα, ακόμη κι αν τους ρίξεις με το μπουγέλο, χάρη στις αποχετεύσεις στο δάπεδο.

Citroën Oli

Από την πλευρά της, η Goodyear έχει εξελίξει ένα συγκεκριμένο λάστιχο για το Citroën Oli που μπορεί να διανύσει 50.000 km, χάρη στο βάθος πέλματος των 11 mm. Ένας αισθητήρας δε, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του ελαστικού. Το οποίο είναι κατασκευασμένο με φυσικά στοιχεία, όπως πυρίτιο από τέφρα φλοιού ρυζιού, ανανεώσιμη εφελκυστική ρητίνη, καουτσούκ και άλλα φυσικά στοιχεία. Οι ζάντες των 20 ιντσών του Citroën Oli είναι υβριδικές, δηλαδή με αλουμινένιο κάλυμμα τροχού βιδωμένο στις χαλύβδινες πλήμνες. 

Το Citroën Oli πρόκειται για μια συλλογική δουλειά από τις ομάδες εργασίας της γαλλικής εταιρείας για ένα πρωτότυπο που μάλλον δεν προορίζεται για παραγωγή. Αλλά σαφώς κάποια από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να βρεθούν στα Citroën του μέλλοντος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube