BMW i Hydrogen NEXT concept [video]

BMW i Hydrogen NEXT concept [video]

Μια X5 με κυψέλες υδρογόνου που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περιορισμένη παραγωγή το 2022.

Η BMW παρουσίασε στην Έκθεση Φρανκφούρτης το πρωτότυπο i Hydrogen NEXT που χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου, προτείνοντας μια εναλλακτική στα οχήματα με μπαταρίες για το μέλλον.

BMW

Η BMW i Hydrogen NEXT βασίζεται στην X5 τέταρτης γενιάς. Εξωτερικά το πρωτότυπο ξεχωρίζει από την X5 χάρη στα γραφικά, τους ανασχεδιασμένους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η νέα διαμόρφωση της γρίλιας και των εισαγωγών αέρα που επί το πλείστον καλύπτονται από πλαστικό με τριγωνικό μοτίβο (μιας και δεν απαιτείται η ψύξη του κινητήρα) ενώ πίσω δεσπόζει ένας μεγαλύτερος διαχύτης με στοιχεία βαμμένα σε απόχρωση i Blue. 

 

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου, όμως ανακοίνωσε πως το 2022 θα ακολουθήσει μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής, ενώ η κανονική διάθεση υδρογονοκίνητων μοντέλων στην αγορά θα ξεκινήσει μετά το 2025.

BMW

Το πλεονέκτημα των οχημάτων με κυψέλες υδρογόνου έναντι των ηλεκτρικών με μπαταρία, είναι πως συνδυάζουν μηδενικές εκπομπές ρύπων με χρόνο γεμίσματος κάτω από 4 λεπτά και μεγάλη αυτονομία που δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, το μεγάλο μειονέκτημα είναι οι υποδομές (πρατήρια υδρογόνου) που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα αρκετά ώστε να επιτρέπουν τη χρήση τους από μεγάλη μερίδα του κοινού.

Παρόλα αυτά, η BMW πιστεύει πως στο μέλλον θα συνυπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικά, επαναφορτιζόμενα υβριδικά και οχήματα με κυψέλες υδρογόνου καθώς κάθε κατηγορία καλύπτει τις ανάγκες διαφορετικής μερίδας του κοινού.

Από το 2013, BMW και Toyota έχουν συνάψει συμμαχία για την εξέλιξη συστήματος κίνησης με βάση τις κυψέλες υδρογόνου. Το 2017, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησαν την πρωτοβουλία Hydrogen Council με στόχο την μακροπρόθεσμη προώθηση των υδρογονοκίνητων μοντέλων, στην οποία σήμερα συμμετέχουν άλλες 60 εταιρείες

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube