Audi grandsphere Concept: Πράξη δεύτερη [video]

Audi grandsphere Concept: Πράξη δεύτερη [video]

Η Audi παρουσίασε επίσημα σήμερα τη δεύτερη πράξη του «sphere» πρότζεκτ, με το φουτουριστικό grandsphere, να μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα υπερπολυτελή 4θυρα κουπέ του μέλλοντος.

Αρχές Αυγούστου, η Audi, είχε παρουσιάσει στο Pebble Beach το πρωτότυπο skysphere. To εντυπωσιακό κάμπριο, με την ηλεκτρική καρδιά και το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, έκλεψε τις εντυπώσεις, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση από το πως οραματίζεται η γερμανική φίρμα το μέλλον της στα ανώτερα κλιμάκια της κλάσης των υπερπολυτελών μοντέλων. Σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά την επίσημη πρώτη του skysphere, η Audi, παρουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά μοντέλο της οικογένειας «sphere», το grandsphere (την τριλογία των νέων οχημάτων θα συμπληρώσει σύντομα, το urbansphere). 

To 4θυρο κουπέ έχει αρκετές ομοιότητες με το ανοιχτό αδερφάκι του αλλά και εξίσου πολλές και σημαντικές διαφορές. Κυρίως στη σχεδίαση γιατί από τεχνικής σκοπιάς, αμφότερα μαρτυρούν την τεχνολογική εξέλιξη της Audi. 

audi

Το grandsphere Concept, είναι και αυτό προφανώς ηλεκτρικό, με συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 και με μια καμπίνα άκρως φουτουριστική και τεχνολογικά προηγμένη. Η γερμανική φίρμα παρομοιάζει το νέο της δημιούργημα ως «ένα ιδιωτικό τζετ για το δρόμο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει το πόσο πολυτελές, γρήγορο και hi-tech είναι το νέο της concept car. 

Το εντυπωσιακό 4θυρο κουπέ, έχει μήκος 5,35 m, πλάτος 2 m, ύψος 1,39 m και μεταξόνιο 3,19 m. Σχεδιαστικά, μπορεί η εικόνα να φαντάζει αρκετά «προχώ» για τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα αυτό όμως δε σημαίνει ότι απέχει πολύ από τα μοντέλα που θα δούμε σύντομα να κυκλοφορούν ανάμεσα μας με το σήμα της Audi… Άλλωστε, ειδικά το εμπρόσθιο μέρος είναι αρκετά οικείο στο βλέμμα και θυμίζει έντονα τα υπάρχοντα μοντέλα της γερμανικής φίρμας. Highlight χαρακτηριστικό βέβαια στην εικόνα του πρωτότυπου  grandsphere είναι τα ultra-slim φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος και η εξίσου «μαεστρικά» σμιλεμένη πίσω όψη. 

audi

Ωστόσο, το grandsphere, ξεχωρίζει κυρίως για το τεχνολογικό του υπόβαθρο και το «super luxury» εσωτερικό του περιβάλλον. Το πλήρωμα του οχήματος θα μπορεί να χαλαρώσει αναπαυτικά στα ενδότερα του μοντέλου απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις και τις «εμπειρίες» που θα του προσφέρει το αυτοκίνητο. 

Στο δεύτερο κατά σειρά «sphere» πρωτότυπο της Audi, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης όπως επίσης και ο χειρισμός του οχήματος δεν είναι πρωταρχικής σημασίας… Ζητούμενο είναι οι επιβάτες να χαλαρώνουν, να ηρεμούν, να συζητούν ή να απομονώνονται εάν το επιθυμούν στην καμπίνα του μοντέλου. 

Ολόκληρο το ταμπλό του grandsphere είναι «αόρατο» με τις φουλ digital οθόνες του πίνακα οργάνων και ελέγχου να αποκαλύπτονται μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει το αυτοκίνητο με το δακτυλικό του αποτύπωμα. Οι οθόνες δε, μπορούν να μετατραπούν σε ένα μικρό Cinema Scope, μόλις ο οδηγός επιλέξει να κινείται αυτόνομα, με το πεντάλ και το τιμόνι να απομακρύνονται από το οπτικό πεδίο των επιβαινόντων.

Το 2+2 4θυρο κουπέ εφοδιάζεται με τέσσερα καθίσματα των οποίων η πλάτη μπορεί να πάρει κλίση έως και 60 μοίρες, προκειμένου το πλήρωμα να ξεκουραστεί ή να χαλαρώσει απολαμβάνοντας μια ταινία ή μια πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

audi

Χάρη στους αμέτρητους αισθητήρες που υπάρχουν στα ενδότερα της καμπίνας και παρακολουθούν κάθε κίνηση του πληρώματος, οι 4 επιβάτες του grandsphere μπορούν να ελέγξουν τις επιμέρους λειτουργίες του οχήματος, με απλές κινήσεις των χεριών (ή μέσω φωνητικών εντολών) δίχως να αγγίζουν τίποτα. 

Εξυπακούεται πως τα υλικά είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, δεν υπάρχει ζωικό δέρμα σε καμία επιφάνεια, με το ξύλο, το μαλλί και το μέταλλο να αποτελούν τα κύρια υλικά κατασκευής στο θάλαμο επιβατών του μοντέλου. 

Το grandsphere, πατάει πάνω στην premium ηλεκτρική πλατφόρμα PPE του ομίλου VW, πάνω στην οποία θα ακολουθήσουν το Audi A6 E-Tron, το Q6 και η μελλοντική Porsche Macan EV. Και έπεται συνέχεια… Η συστοιχία των μπαταριών με την οποία εφοδιάζεται το πρωτότυπο μοντέλο είναι χωρητικότητας 120 kWh, τοποθετείται ανάμεσα στους δυο άξονες, με τα δυο ηλεκτρικά μοτέρ να εφαρμόζουν έναν στον εμπρός και ένα στον πίσω άξονα αντίστοιχα. Η συνολική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στους 710 PS με 910 Nm ροπής. Σύμφωνα με την Audi, τα πρώτα 0-100 km/h από στάση επιτυγχάνονται σε χρόνο περίπου 4’’.

audi

Η αυτονομία κίνησης του grandsphere με μία πλήρη φόρτιση ανέρχεται στα 750 km (κύκλος μέτρησης WLTP), με το ηλεκτρικό σύστημα να ανακτά ενέργεια 300 km σε μόλις 10’ σε ταχυφορτιστή (270 kw). Πέραν του συστήματος τετρακίνησης, το πρωτότυπο μοντέλο διαθέτει σύστημα τετραδιεύθυνσης, ενεργή αερανάρτηση και όλα τα σύγχρονα συστήματα άνεσης, ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας που διαθέτει η Audi στη φαρέτρα της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube