Αποκαλύφθηκε η νέα Bentley EXP 100 GT [video]

Αποκαλύφθηκε η νέα Bentley EXP 100 GT [video]

Το όραμα της βρετανικής εταιρείας για το υπερπολυτελές ηλεκτρικό και αυτόνομο grand tourer του 2035.

Με αφορμή την επέτειο 100 ετών από την ίδρυσή της, η Bentley παρουσίασε στο Crewe το πρωτότυπο EXP 100 GT, ένα υπερπολυτελές grand tourer με ηλεκτροκίνηση και δυνατότητα πλήρως αυτόνομης οδήγησης που μας δείχνει το όραμά της για το 2035.

Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε τροχό) κινούν την EXP 100 GT με 1.500 Nm ροπής και εξελιγμένο σύστημα torque vectoring. Χάρη σε αυτούς, η επιτάχυνση 0-100km/h ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 2,5" ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 300 km/h. Σύμφωνα με την Bentley, η αυτονομία του μοντέλου που ζυγίζει 1.900 kg, φτάνει τα 700 km ενώ οι μπαταρίες του μέλλοντος θα μπορούν να φορτίσουν στο 80% της ενέργειάς τους μέσα σε 15 λεπτά.

Η EXP 100 GT προσφέρει την επιλογή πλήρως αυτόνομης λειτουργίας, όμως όπως κάθε γνήσιο grand tourer ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο και να απολαύσει την εμπειρία οδήγησης.

Bentley EXP 100 GT

Αισθητικά, το μοντέλο με τις επιβλητικές διαστάσεις (μήκος 5,8 μέτρων και πλάτος 2,4 μέτρων) και τις εντυπωσιακές αναλογίες χαρακτηρίζεται από το μυώδες αμάξωμα, το οποίο συνδυάζει καμπύλες με ακμές και περίτεχνη χρήση του φωτός που αντιμετωπίζεται από τους σχεδιαστές ως ένα νέο πολυτελές υλικό.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ανθρακονήματα με διακοσμητικά στοιχεία από χαλκό και αλουμίνιο. Ενδιαφέρον έχουν και οι αεροδυναμικές ζάντες Active Aero Wheels με έξυπνα ελαστικά Pirelli που προσαρμόζουν την επιφάνεια επαφής τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Bentley EXP 100 GT

Στο εμπρός μέρος, τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα που είναι εμπνευσμένα από την Bentley Blower, ενώνονται με την επιβλητική γρίλια και ενσωματώνουν ένα φωτιζόμενο πλέγμα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της μάσκας. Το έμβλημα της Bentley δεσπόζει στο καπό το οποίο διαθέτει έντονες νευρώσεις και μια κεντρική φωτιζόμενη γραμμή που διατρέχει όλο το μήκος του. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι οι αεροδυναμικές σχισμές στον προφυλακτήρα και το σκουρόχρωμο πλέγμα στην κεντρική εισαγωγή αέρα.

Τα φουσκωμένα φτερά και η έντονη κλίση της γραμμής οροφής σβήνουν στη μακριά ουρά που είναι αναφορά στην Bentley R-Type Continental. Τα λεπτά φωτιστικά σώματα ενώνονται με ένα φωτιζόμενο πλέγμα το οποίο ξεπροβάλλει από την καμπύλη οθόνη 3D OLED που τα περιβάλλει. Εντυπωσιακός και ο διαχύτης στο κάτω μέρος του κομψού πίσω προφυλακτήρα.

Bentley EXP 100 GT

Οι πόρτες μήκους 2 μέτρων ανοίγουν προς τα πάνω μαζί με ένα μέρος της γυάλινης οροφής, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στην καμπίνα. Στο εσωτερικό, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επικοινωνεί με τους επιβάτες, παρακολουθεί την υγεία και τη διάθεσή τους, αποθηκεύει τις προτιμήσεις τους και καταγράφει τις αγαπημένες τους στιγμές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Τα καθίσματα προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, δημιουργώντας θέσεις για 2, 3 ή και 4 επιβάτες. Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες μπορούν να σκουρύνουν δημιουργώντας ένα προστατευμένο περιβάλλον για ξεκούραση. Το σύστημα καθαρισμού αέρα που βρίσκεται στον χώρο αποσκευών εξασφαλίζει κορυφαία ποιότητα ενώ έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ελκυστικά αρώματα και μυρωδιές.

Bentley EXP 100 GT

Τα βιώσιμα υλικά υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πρωτοτύπου περιλαμβάνουν ξύλο ηλικίας 5.000 ετών με ενσωματωμένο χαλκό, εξωτερική βαφή από ανακυκλωμένους φλοιούς ρυζιού, οργανικές επενδύσεις από την παραγωγή κρασιού που έχουν την αίσθηση δέρματος, χειροποίητα κρύσταλλα Cumbrian από την Αγγλία, μάλλινες μοκέτες από τη Βρετανία και κεντημένες βαμβακερές επιφάνειες.

Παραδοσιακά υλικά συνδυάζονται αρμονικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που περιλαμβάνει διάφανες οθόνες OLED στις πόρτες και μια μεγάλη κεντρική οθόνη για προβολή ταινιών κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης. Η διεπαφή γίνεται μέσω χειρονομιών πάνω από τους φωτιζόμενους κρυστάλλους.

Bentley EXP 100 GT

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει η Bentley EXP 100 GT είναι μια σχεδιαστική μελέτη που διερευνά την πιθανή εξέλιξη των grand tourer μοντέλων σε ένα ηλεκτρικό και αυτόνομο μέλλον και φυσικά δεν προορίζεται για την παραγωγή.

Παρόλα αυτά, η εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα της Bentley που εισάγει το πρωτότυπο είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και στα επόμενα μοντέλα της βρετανικής εταιρείας όπως η νέα γενιά της ναυαρχίδας της Mulsanne.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube