node/34470

To πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο στο Σαλόνι της Γενεύης [+video]

H PAL-V εκθέτει την αρχική έκδοση παραγωγής Pioneer Edition του Liberty, του πρώτου ιπτάμενου αυτοκινήτου που βγαίνει στην αγορά.

Όπως υπονοεί και η ονομασία, το PAL-V Liberty Pioneer Edition σηματοδοτεί την πρώτη παρτίδα ιπτάμενων αυτοκινήτων που θα παραδοθούν σε πελάτες.

«Το Pioneer Edition είναι γι’ αυτούς που θέλουν να ανήκουν στην ομάδα των 90 η οποία θα γράψει Ιστορία μαζί μας. Θα βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή μιας επανάστασης στην κινητικότητα, όπου δεν θα έχουμε πλέον αυτοκίνητα που θα μπορούν μόνο να κυλούν στο δρόμο. Θα είναι οι πρώτοι ιπτάμενοι αυτοκινητιστές στη χώρα τους, και θα μπορούν να οδηγούν-πετούν σε οποιοδήποτε προορισμό», είπε ο CEO της ολλανδικής εταιρείας, Robert Dingemanse.

Τα 90 αυτά, πρώτα «εορταστικά» κομμάτια του PAL-V Liberty θα έχουν και μοναδικά χαρακτηριστικά, μέσα κι έξω. Θα είναι βαμμένα σε διχρωμία και θα έχουν ένα πλήρες εξωτερικό πακέτο από ανθρακονημάτινα κομμάτια, στρωμένα στο χέρι. Το επί μέτρω εσωτερικό θα έχει εξαρτήματα από αεροπορικό κράμα αλουμινίου και υψηλής ποιότητας δέρμα.

PAL-V Liberty cabin

Και βέβαια, όλα τα Pioneer Edition θα παραδοθούν στους πελάτες πριν από κάθε άλλο Liberty, αφού η PAL-V διαβεβαιώνει ότι οι παραδόσεις των στάνταρ μοντέλων θα ξεκινήσουν αφότου τα 90 Pioneer Edition φτάσουν στα χέρια των ιδιοκτητών τους.

Αναμενόμενα, αυτά τα προνόμια δεν παρέχονται δωρεάν, αφού το PAL-V Liberty Pioneer Edition θα κοστίζει €499.000 (προ φόρων) έναντι €299.000 που θα πωλείται η στάνταρ έκδοση Sport, η οποία είχε παρουσιαστεί στην αντίστοιχη περσινή έκθεση. Η έκδοση Sport δεν έχει το ίδιο επίπεδο εξατομίκευσης με την Pioneer Edition, αλλά στην τιμή εξακολουθεί να περιλαμβάνεται πτητική εκπαίδευση.

PAL-V Liberty

Το Liberty είναι τρίτροχο με πτυσσόμενη έλικα στη σκεπή. Είναι στην ουσία ένα αεροσκάφος τύπου gyrocopter με δύο κινητήρες Rotax, έναν 200 ίππων για την πτήση (με ακτίνα δράσης 500 km και ταχύτητες έως και 180 km/h) και έναν 100 ίππων για την κίνηση στο δρόμο, με τελική 160 km/h, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9” και κατανάλωση βενζίνης 9 lt/100km.

Κατά την πτήση, το ελεύθερο μεγάλο στροφείο στη σκεπή δημιουργεί την άντωση, ενώ η μικρή έλικα πίσω από τη διθέσια, ανακλινόμενη άτρακτο, δίνει την ώθηση. Η μετάβαση από τη λειτουργία δρόμου σε αυτή της πτήσης απαιτεί 5-10 λεπτά. Το μεγάλο στροφείο ξεδιπλώνεται αυτόματα, όμως ο οδηγός πρέπει να τραβήξει μόνος του έξω και να ασφαλίσει τα δύο πτερύγια της πίσω έλικας.

Φυσικά απαιτείται άδεια πιλότου και δεν επιτρέπεται να απογειώνεσαι και να προσγειώνεσαι όπου θέλεις. Η PAL-V λέει ότι το Liberty χρειάζεται ένα διάδρομο 90-200x200 m χωρίς εμπόδια. 
 

node/37884
Toyota, Joby Aviation, Ιπτάμενο αυτοκίνητο, Flying car V/STOL

Toyota: Επένδυση άνω των €350 εκατ. για το ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η Toyota συνεργάζεται με τη αεροπορική βιομηχανία Joby Aviation για την εξέλιξη ενός 4θέσιου ιπτάμενου οχήματος κάθετης από/προσγείωσης.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 | Επικοινωνία

Toyota: Επένδυση άνω των €350 εκατ. για το ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η Toyota και το ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν είναι καινούργια υπόθεση. Για, θυμηθείτε! Το 2017, η Toyota επένδυσε 42,5 εκατ. γιεν -το ισοδύναμο των 345.000 ευρώ- στην εταιρεία Carvitator για τη μελέτη ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου. Η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πιστεύει ακράδαντα σε αυτά τα είδη προϊόντων. Η απόδειξη έρχεται με αυτή την πολύ μεγαλύτερη, νέα επένδυση ύψους 42,9 δισ. γιέν (350 εκατ. ευρώ) για την εταιρεία Joby Aviation.

Η παραπάνω φίρμα αυτοπροσδιορίζεται ως «εταιρεία ειδικευμένη στην αεροδιαστημική βιομηχανία, η οποία εξελίσσει και εμπορεύεται οχήματα V/STOL, προκειμένου να προσφέρει μια γρήγορη, αθόρυβη, αξιόπιστη και προσιτή ανάπτυξη στις αεροπορικές υπηρεσίες». Η Toyota έρχεται λοιπόν να μπει δυναμικά και ισχυρά στο μετοχικό κεφάλαιο της Joby Aviation. Οι άλλοι επενδυτές περιορίζονται στο ποσό των 196 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Toyota, Joby Aviation, Ιπτάμενο αυτοκίνητο, Flying car V/STOL

Η Toyota θα εισφέρει, εκτός από αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, την εμπειρία της στη βιομηχανοποίηση του οχήματος, τον ποιοτικό έλεγχο και τον έλεγχο του κόστους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με το όχημα, αλλά γνωρίζουμε ότι στις τεχνικές προδιαγραφές του περιλαμβάνονται, ανώτατη ταχύτητα 322 km/h και αυτονομία 240 km.

Toyota, Joby Aviation, Ιπτάμενο αυτοκίνητο, Flying car V/STOL

node/37836

ΗΠΑ: Το κινεζικό ιπτάμενο ταξί της EHang στον ουρανό της Βόρειας Καρολίνας [video]

Το μέλλον στις μεταφορές είναι τα παντός είδους αυτόνομα οχήματα δήλωσε εκπρόσωπος του υπ. Μεταφορών των ΗΠΑ.

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

ΗΠΑ: Το κινεζικό ιπτάμενο ταξί της EHang στον ουρανό της Βόρειας Καρολίνας [video]

Ένα αυτόνομο ιπτάμενο ταξί της κινεζικής  EHang έκανε την πρώτη του επιτυχή δοκιμαστική πτήση στην Βόρεια Καρολίνα.

Βέβαια δεν είναι η παρθενική πτήση του, καθώς όπως δήλωσε ο Derrick Xiong, συνιδρυτής της Ehang, η εταιρεία έχει κάνει προηγουμένως επίδειξη πτήσεων στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η πτήση του  ΕΗ 216 (αυτό είναι το κωδικό όνομα του ιπτάμενου ταξί) έγινε παρουσία του κυβερνήτη της πολιτείας και εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Ωστόσο η πτήση έγινε δίχως επιβάτες, καθώς  η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας δεν έχει αδειοδοτήσει αυτού του είδους τα αεροσκάφη (drones επί της ουσίας).

«Τα αυτόνομα διασυνδεδεμένα οχήματα οποιουδήποτε τύπου είναι το μέλλον στις μεταφορές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. Η EHang αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα διαχείρισης του εναέριου χώρου το οποίο θα μπορεί να καθοδηγεί εκατοντάδες ιπτάμενα ταξί ταυτόχρονα.