Παρίσι: Δοκιμή του Renault Zoé με φίλτρο μικροσωματιδίων φρένων [video]

Παρίσι: Δοκιμή του Renault Zoé με φίλτρο μικροσωματιδίων φρένων [video]

Το Renault Zoe, εφοδιασμένο με συσκευή για την ανάκτηση των σωματιδίων από την τριβή των τακακιών των φρένων, μόλις δοκιμάστηκε από το δήμο του Παρισιού.

Αν και δεν εκπέμπουν ρύπους από κάποια εξάτμιση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να εκπέμπουν μικρά σωματίδια. Πρόκειται για τις εκπομπές που σχετίζονται με την τριβή των τακακιών των φρένων, οι οποίες είναι εξίσου ανησυχητικές με εκείνες που σχετίζονται με την εξάτμιση. 

Σύμφωνα με το δήμο του Παρισιού, τα σωματίδια από τους δίσκους των φρένων είναι τώρα τέσσερις φορές υψηλότερα από τα σωματίδια των κινητήρων -20 mg έναντι 5 mg/km. Σύμφωνα με τον Christophe Najdovski, αναπληρωτή υπεύθυνο μεταφορών στο δήμο του Παρισιού, το 41% των μικροσωματιδίων PM10 προέρχεται από την τριβή των ελαστικών και των φρένων.

Μια επιβάρυνση που ώθησε το δήμο του Παρισιού να συνεργαστεί με τη γαλλική εταιρεία Tallano Technologies για να ξεκινήσει ένα πείραμα με ένα Renault Zoé εξοπλισμένο με ένα σύστημα συγκράτησης αυτών των σωματιδίων.

Tallano Technologies Tamic

Ο σύστημα ονομάζεται Tamic και είναι μια συσκευή που ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, αποτελούμενη από μια τροποποιημένη δαγκάνα φρένων με κανάλια κυκλοφορίας. Με γραμμώσεις, τα τακάκια επιτρέπουν την απομάκρυνση των μικρών σωματιδίων που στη συνέχεια αναρροφώνται σε ένα φίλτρο με τη βοήθεια μια μικρής 12βολτης τουρμπίνας που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου.

Tallano Technologies Tamic

Για την Tallano Technologies το κέρδος είναι ότι η δοκιμή που διεξήχθη με το δήμο του Παρισιού της επιτρέπει να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στο εργαστήριο. Στην πέδη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 ώρες δοκιμών που επέτρεψαν ανάκτηση και φιλτράρισμα άνω του 80%, τόσο σε μάζα όσο και σε αριθμό μικροσωματιδίων. Μια δοκιμή τέτοιας αποτελεσματικότητας, απαραίτητης για την αποδοχή του συστήματος της Tallano Technologies, η οποία ελπίζει να δει τους κανονισμούς για τις εκπομπές να εξελίσσονται επί το αυστηρότερο. Η γαλλική εταιρεία προσδοκά έτσι να γίνει υποχρεωτικός αυτός ο εξοπλισμός στα καινούργια, αλλά και να εξοπλίσει τα υπάρχοντα αυτοκίνητα, είτε ηλεκτρικά είτε θερμικά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube