node/32673

Παρίσι: Δοκιμή του Renault Zoé με φίλτρο μικροσωματιδίων φρένων [video]

Το Renault Zoe, εφοδιασμένο με συσκευή για την ανάκτηση των σωματιδίων από την τριβή των τακακιών των φρένων, μόλις δοκιμάστηκε από το δήμο του Παρισιού.

Αν και δεν εκπέμπουν ρύπους από κάποια εξάτμιση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να εκπέμπουν μικρά σωματίδια. Πρόκειται για τις εκπομπές που σχετίζονται με την τριβή των τακακιών των φρένων, οι οποίες είναι εξίσου ανησυχητικές με εκείνες που σχετίζονται με την εξάτμιση. 

Σύμφωνα με το δήμο του Παρισιού, τα σωματίδια από τους δίσκους των φρένων είναι τώρα τέσσερις φορές υψηλότερα από τα σωματίδια των κινητήρων -20 mg έναντι 5 mg/km. Σύμφωνα με τον Christophe Najdovski, αναπληρωτή υπεύθυνο μεταφορών στο δήμο του Παρισιού, το 41% των μικροσωματιδίων PM10 προέρχεται από την τριβή των ελαστικών και των φρένων.

Μια επιβάρυνση που ώθησε το δήμο του Παρισιού να συνεργαστεί με τη γαλλική εταιρεία Tallano Technologies για να ξεκινήσει ένα πείραμα με ένα Renault Zoé εξοπλισμένο με ένα σύστημα συγκράτησης αυτών των σωματιδίων.

Tallano Technologies Tamic

Ο σύστημα ονομάζεται Tamic και είναι μια συσκευή που ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, αποτελούμενη από μια τροποποιημένη δαγκάνα φρένων με κανάλια κυκλοφορίας. Με γραμμώσεις, τα τακάκια επιτρέπουν την απομάκρυνση των μικρών σωματιδίων που στη συνέχεια αναρροφώνται σε ένα φίλτρο με τη βοήθεια μια μικρής 12βολτης τουρμπίνας που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου.

Tallano Technologies Tamic

Για την Tallano Technologies το κέρδος είναι ότι η δοκιμή που διεξήχθη με το δήμο του Παρισιού της επιτρέπει να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στο εργαστήριο. Στην πέδη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 ώρες δοκιμών που επέτρεψαν ανάκτηση και φιλτράρισμα άνω του 80%, τόσο σε μάζα όσο και σε αριθμό μικροσωματιδίων. Μια δοκιμή τέτοιας αποτελεσματικότητας, απαραίτητης για την αποδοχή του συστήματος της Tallano Technologies, η οποία ελπίζει να δει τους κανονισμούς για τις εκπομπές να εξελίσσονται επί το αυστηρότερο. Η γαλλική εταιρεία προσδοκά έτσι να γίνει υποχρεωτικός αυτός ο εξοπλισμός στα καινούργια, αλλά και να εξοπλίσει τα υπάρχοντα αυτοκίνητα, είτε ηλεκτρικά είτε θερμικά.

node/39944
Volkswagen ID.4 concept

VW: Πρόβλεψη πώλησης 500.000 ID.4 μέχρι το 2025

Επικεφαλής της παγκόσμιας ηλεκτρικής επίθεσης του γερμανικού ομίλου, το VW ID.4, το επερχόμενο ηλεκτρικό SUV, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του όγκου παραγωγής του κατασκευαστή.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

VW: Πρόβλεψη πώλησης 500.000 ID.4 μέχρι το 2025

Το ID.3 μόλις ντεμπουτάρισε στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών, αλλά η Volkswagen βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα. Σχεδιασμένο πάνω στην ίδια πλατφόρμα με το κόμπακτ EV της φίρμας, το Volkswagen ID.4 έρχεται να τοποθετηθεί σε μια πολύ πιο δημοφιλή κατηγορία, αυτή των κόμπακτ SUV. Ένα μοντέλο που το Wolfsburg τοποθετεί ως την ναυαρχίδα της παγκόσμιας επίθεσης όλου του ομίλου.

Πρέπει να ειπωθεί ότι το ID.4 θα είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε πολλές ηπείρους. Ενώ λοιπόν το Volkswagen ID.3 περιορίζεται μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά, το ID.4 θα είναι επίσης διαθέσιμο στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Volkswagen θέλει να γίνει ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής κινητικότητας -αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα συμβεί από μόνο του. Η Volkswagen θα επενδύσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Και ως ένα κόμπακτ SUV, το ID.4 έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σημαντικές αγορές», δήλωσε ο Ralf Brandstätter, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φίρμας.

Volkswagen ID.4

Μέχρι το 2025, η Volkswagen έχει θέσει στόχο την παραγωγή 1,5 εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της VW, το ID.4 θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παραπάνω όγκου παραγωγής ή 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Με λανσάρισμα το 2021, το ηλεκτρικό SUV της Volkswagen θα υιοθετήσει τη φιλοσοφία άλλων EV που έχουν σχεδιαστεί με βάση την σπονδυλωτή πλατφόρμα MEB, προσφέροντας διαφορετικά ηλεκτρομοτέρ και διαμορφώσεις μπαταρίας. Η επίσημη παρουσίαση του ID.4 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

node/39928
Kia EV model-program

Kia: Λανσάρισμα επτά νέων EV

To μεγάλο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της Kia περιλαμβάνει το λανσάρισμα επτά ολοκαίνουργιων μοντέλων μέχρι το 2027, με πρεμιέρα ένα crossover το 2021.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Kia: Λανσάρισμα επτά νέων EV

Η Kia αποσαφηνίζει τη στρατηγική της όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και για να αποτελέσει μέρος των ηγετών της αγοράς, η κορεατική φίρμα θα λανσάρει επτά νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2027.

Η Kia προσώρας διαθέτει ηλεκτρικές εκδόσεις των Soul και Niro, αλλά το 2021 προγραμματίζει να λανσάρει το πρώτο της μοντέλο, αποκλειστικά με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, πάνω στη νέα αρχιτεκτονική e-GMP -Electric-Global Modular Platform. Σύμφωνα με την κωδική περιγραφή «CV», θα πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο όσον αφορά την τοποθέτησή του στην αγορά, μεταξύ μπερλίνας και SUV. Αυτοκίνητο που αναμένεται επίσης να λανσάρει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Kia.

Kia EV model-program

Ύστερα από το «CV», θα ακολουθήσουν έξι ακόμη μοντέλα, για τα οποία η Kia δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμά της. Αρκέστηκε απλώς να διευκρινίσει ότι θα καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες, από ένα EV που θα ανταποκρίνεται στις αστικές μετακινήσεις μέχρι ένα EV ικανό να διανύει μεγάλες αποστάσεις. Η φωτογραφία-teaser μας αφήνει να μαντέψουμε το γενικό σουλούπι του SUV… αλλά και ένα μοντέλο που μοιάζει σπορ.

Η Kia έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για το τέλος αυτής της δεκαετίας: Να επιτύχει το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεών της να αφορά τα ηλεκτρικά μοντέλα της. Σε αγορές όπου η ηλεκτρική κινητικότητα έχει ήδη ξεκινήσει καλά, όπως η Ευρώπη, η Kia μάλιστα στοχεύει να πιάσει το 20% από το 2025. Για να υποστηρίξει την αύξηση των πωλήσεων της σε EV, η Kia θα επιταχύνει την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης, προσβάσιμους στους πελάτες της.