To όραμα της Citroën για την αυτόνομη αστική κινητικότητα [video]

To όραμα της Citroën για την αυτόνομη αστική κινητικότητα [video]

Ύστερα από το Ami, η Citroën κλιμακώνει την παρουσία της στην αστική κινητικότητα, ενισχύοντάς την με αυτόνομη οδήγηση και που απευθύνεται σε όλους.

«The Urban Collëctif», «η αστική συλλογικότητα» με άλλα λόγια, είναι το όνομα της σύμπραξης τριών γαλλικών εταιρειών διεθνούς αναστήματος που γέννησε ένα νέο όραμα για την αστική κινητικότητα. Η Citroën, η JC Decaux και ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor συνεργάστηκαν στο πρότζεκτ «Citroën Autonomous Mobility Vision» 

Το γαλλικό τρίο δεν περιορίστηκε στην μελέτη ενός πρωτοτύπου αλλά σχεδίασε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα με πολλαπλές χρήσεις. Προχώρησε ένα ή και περισσότερα βήματα παραπέρα, με τον ακρογωνιαίος λίθος αυτής της συσκευής να βρίσκεται στο «Citroën Skate».

Citroën Skate
H καρδία του Citroën Autonomous Mobility Vision είναι αυτή η ηλεκτρική, αυτόνομη πλατφόρμα.


Μια 100% αυτόνομη ηλεκτρική πλατφόρμα που διακρίνεται για τους κινητήρες που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε έναν από τους τέσσερις τροχούς της. Μια τεχνολογία που εξελίχτηκε από την αμερικανική Goodyear. Η Citroën σε αυτό το πρότζεκτ φρόντισε για το τεχνικό κομμάτι, ενώ η Accor και η JC Decaux δημιούργησαν συγκεκριμένα modules -αποστολές, αν θέλετε.

Από τη μεριά της, η Accor επινόησε δύο. Το πρώτο, που ονομάζεται «Sofitel en Voyage», προφανώς παίρνει το όνομα των πολυτελών ξενοδοχείων του ομίλου. Πρόκειται ένα αρχιτεκτονικό παραλληλεπίπεδο από γυαλί και μαρκετερί. Δύο συρόμενες πόρτες επιτρέπουν σε δύο ή τρεις επιβάτες να έχουν πρόσβαση σε ένα εσωτερικό θέρετρο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πορτοκαλί βελούδο. Μια φωτεινή φάσα μεταδίδει πληροφορίες, ενώ οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι σαμπάνια χάρη στο ενσωματωμένο μπαρ.

Sofitel en Voyage
Το περιβάλλον του «Sofitel en Voyage» είναι ιδιαίτερα πολυτελές, αναδύοντας την ατμόσφαιρα του ομώνυμου ξενοδοχείου.


Η δεύτερη αποστολή που εξελίχτηκε από μια άλλη φίρμα του ίδιου ομίλου, η «Pullman Power Fitness» προσφέρει μια πρωτότυπη λύση για άθληση κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σου επιτρέπει να κάνεις κωπηλασία ή να ποδήλατο, ενώ είσαι προστατευμένος οπτικά από μια γυάλινη δομή με ιριδίζουσες αποχρώσεις του μπλε, του μοβ, του ροζ και του πράσινου.

Τέλος, η τρίτη «αποστολή» σχεδιάστηκε από την JC Decaux, τον ειδικό στην πολεοδομία. Με την κωδική ονομασία δε «JCDecaux City Provider» αντιπροσωπεύει ένα μεταφορικό μέσο για πέντε άτομα.

Citroën Autonomous Mobility Vision
Το JCDecaux City Provider, με το σχήμα του να φέρνει σε άμαξα, χρησιμοποιεί τους στιλιστικούς κώδικες των ανέσεων της JC Decaux.


Το Citroën Skate μπορεί να συνδεθεί με τις «αποστολές» του σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα και μπορεί να φορτιστεί σε ειδικές βάσεις. Με μήκος 2,6 m, πλάτος 1,6 και ύψος 51 cm, αυτό το σκέιτ μπορεί να κυκλοφορεί αυτόνομα με ταχύτητες μεταξύ 5 και 25 km/h ανάλογα με τη χρήση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «The Urban Collëctif» βρίσκεται πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα. Ακόμα και σε ένα ορατό μέλλον. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών και πιο συγκεκριμένα οι λωρίδες κυκλοφορίας που θα εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τέτοια οχήματα. Αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα κατακρίνουμε το πώς φαντάζεται ένας κατασκευαστής και οι συνεργάτες του το μέλλον της αστικής κινητικότητας…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube