Opel: 90 χρόνια από το πυραυλοκίνητο ρεκόρ ταχύτητας [videos]

Opel: 90 χρόνια από το πυραυλοκίνητο ρεκόρ ταχύτητας [videos]

O ίδιος ο Fritz von Opel έπιασε τα 238 km/h με το RAK 2 σε ευθεία κοντά στο Βερολίνο.

Σαν σήμερα πριν 90 χρόνια, το πυραυλοκίνητο Opel Rak 2 (από το Rakete=πύραυλος), ένα από τα πιο τρελά πρότζεκτ των πρώτων δεκαετιών του αυτοκινήτου, πέτυχε ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας.

Το 1927, ο Fritz von Opel, εγγονός του ιδρυτή της γερμανικής εταιρείας, Adam von Opel, αποφάσισε να φτιάξει ένα πυραυλοκίνητο όχημα για υψηλές ταχύτητες στην ξηρά. Ξεκίνησε το πρότζεκτ μαζί με τον Αυστριακό συγγραφέα και πρωτοπόρο της αεροδιαστημικής, Max Valier, και τον Friedrich Sander, ιδρυτή και ιδιοκτήτη εταιρείας κατασκευής πυραύλων στερεού καυσίμου.

Το Μάρτη του 1928, κεκλεισμένων των θυρών, στην πίστα δοκιμών της Opel στο Rüsselsheim, εμφανίστηκαν τα πρώτα πυραυλοκίνητα πρωτότυπα με 12 ρουκέτες στερεού καυσίμου στο πίσω μέρος τους. Ένα από αυτά έπιασε τα 100 km/h σε 8”, αλλά η ομάδα δεν ικανοποιήθηκε κι αποφάσισε να επιχειρήσει να φτάσει μια υψηλότερη ταχύτητα σε μια μεγαλύτερη ευθεία, κοντά στο Βερολίνο.

Τότε ήταν που γεννήθηκε το πιο εξελιγμένο Rak 2. Βασιζόταν στο πλαίσιο του Opel 10/40, είχε μήκος 4,88 m και βάρος μόνο 560 kg αφού δεν είχε κινητήρα ούτε σύστημα μετάδοσης.

Στο τιμόνι του Rak 2, στις 23 Μαϊου 1928, ο von Opel επιασε τα 238 km/h μπροστά σε ένα πλήθος 3.000 θεατών, που περιλάμβανε δημοσιογράφους, VIPs και αθλητές.

«Πατάω το πεντάλ έναυσης, οι ρουκέτες βρυχώνται πίσω μου και με εκσφενδονίζουν μπροστά. Ξαναπατάω, και ξανά –με πιάνει κάτι σαν λύσσα– και μια τέταρτη φορά. Δίπλα μου, τα πάντα εξαφανίζονται. Η επιτάχυνση μου φέρνει έξαψη. Σταματάω να σκέφτομαι. Ενεργώ μόνο από ένστικτο, με ανεξέλεγκτες δυνάμεις να ξεσπούν πίσω μου», περιέγραφε μετά ο von Opel.

Μετά την επιτυχία τους με το Rak 2, o von Opel κι ο Sander συνέχισαν τη συνεργασία τους και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας για όχημα σε σιδηροτροχιές, φτάνοντας τα 256 km/h με την πυραυλοκίνητη «ντρεζίνα» Opel Rak 3. Τον Σεπτέμβρη του 1929 πέτυχαν και την πρώτη πυραυλωθούμενη πτήση με το αεροσκάφος Opel-Sander Rak 1, αλλά αμέσως μετά η μεγάλη οικονομική κρίση σταμάτησε τα πειράματα της Opel με τους πυραύλους.

[Πηγές: Opel, Motor 1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube