Ο πιο τρελός αγώνας στην Ιστορία! [videos]

Ο πιο τρελός αγώνας στην Ιστορία! [videos]

Η διαφορά στο φώτο-φίνις ήταν μόλις 0,0033”, αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο εκπληκτικό στοιχείο του αγώνα.

Στους αμερικανικούς αγώνες, που γίνονται σε οβάλ πίστες και βγαίνουν συνέχεια κίτρινες σημαίες που ξαναγκρουπάρουν τα αυτοκίνητα, τα φώτο-φίνις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, η διαφορά των μόλις 0,0033” στον τερματισμό του Chicagoland Speedway Indy 300, το 2008, ήταν η δεύτερη μικρότερη στην ιστορία των αγώνων CART/IndyCar.

Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο εκπληκτικό στοιχείο του συγκεκριμένου αγώνα.

Το 2008 ήταν μια χρονιά με μεγάλο συναγωνισμό στο πρωτάθλημα IndyCar. Ο Νεοζηλανδός –πέντε φορές πρωταθλητής έως σήμερα– Scott Dixon φαινόταν να έχει εξασφαλίσει τον τίτλο στη μέση της σεζόν, αφού είχε ένα πλεονέκτημα 78 βαθμών από τον δεύτερο στην κατάταξη. Όμως ο Βραζιλιάνος Helio Castroneves, με μια σειρά καλών εμφανίσεων, έκλεισε θεαματικά την ψαλίδα και βρέθηκε να διεκδικεί τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα, τα 300 Μίλια στην πίστα Chicagoland του Illinois.

O Dixon διατηρούσε το πλεονέκτημα, αφού δεν είχε παρά να τερματίσει από 8ος και πάνω. Ο Castroneves έπρεπε οπωσδήποτε να νικήσει για να έχει πιθανότητες. Κι αυτό μάλλον τον άγχωσε, οδηγώντας τον σε ένα λάθος πρωτάρη. Στις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ έκανε έναν αξιοπρεπή 4ο χρόνο, πάτησε με την Penske Dallara-Honda του πέρα από την άσπρη γραμμή στο εσωτερικό της πίστας. Αυτό απαγορεύεται ρητώς και οι αγωνοδίκες τον έριξαν στην 28η και τελευταία θέση της εκκίνησης.

Η ESPN μετέδωσε τον αγώνα με δύο παράλληλα πλάνα της εκκίνησης: ένα με τον Dixon να ξεκινά από τη 2η θέση, κι ένα on-board από το μονοθέσιο του Castroneves, να ξεκινά τελευταίος [βλ. video]. Νιώθεις την αδρεναλίνη καθώς παρακολουθείς τον Dixon να μάχεται για να διατηρηθεί ανάμεσα στους πρώτους, και τον Castroneves να τα δίνει όλα για να ανέβει στην κατάταξη.

Μέσα σε 40 γύρους, ο Βραζιλιάνος είχε κερδίσει 20 θέσεις. Γρήγορα ανέβηκε 7ος. Και στην τελευταία επανεκκίνηση, ενώ απέμεναν 6 γύροι, ήταν ακριβώς πίσω από τον Dixon.

Από την ουρά του Νεοζηλανδού, ο Castroneves ήρθε δίπλα του. Και ακολούθησε μονομαχία, πλάι-πλάι, με 320+ km/h, μέχρι το τέλος. Τερμάτισαν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, που ενεργοποιήθηκε ένας κανόνας ο οποίος λέει ότι, αν υπάρχει τέτοιος κοντινός  τερματισμός, νικητής αναγορεύεται αυτός που ήταν επικεφαλής στον προτελευταίο γύρο, μέχρι να βγει το φώτο-φίνις. Έτσι, ο Dixon πήρε τα συγχαρητήρια, φόρεσε και το καπελάκι του νικητή πριν βγει από το μονοθέσιο – αλλά νικητής ήταν τελικά ο Castroneves, με διαφορά ρύγχους!

Indy 300 Chicagoland 2008 finish

«Το ήξερα!», αναφώνησε ο Βραζιλιάνος μόλις του το ανακοίνωσαν. Και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του, που πήρε τη νίκη αλλά και το ρεκόρ του νικητή από την πιο πίσω θέση του grid. Όμως κι ο Dixon δεν έμεινε παραπονεμένος, αφού πήρε τον δεύτερο τίτλο του στα IndyCars, έχοντας κερδίσει εκείνη τη χρονιά και τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης.

Castroneves και Dixon

Η όλη ιστορία είναι επίκαιρη αφού πλησιάζει ο φετινός αγώνας Indy 500. Κι αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο αγώνας με την απόλυτα μικρότερη διαφορά στον τερματισμό, ήταν τα 100 Μίλια Indy Lights στην ίδια πίστα Chicagoland, το 2007, όπου ο Logan Gomez κέρδισε τον Alex Lloyd με διαφορά μόλις 0,0005” (δείτε και το σχετικό video, κάτω από αυτό του αγώνα Indy 300 2008, που, αν βαριέστε να τον παρακολουθήσετε ολόκληρο, δείτε τα τελευταία 8 λεπτά).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube