Ο Carlos Sainz Jr. εξηγεί πώς λειτουργεί το τιμόνι της Ferrari [video]

Ο Carlos Sainz Jr. εξηγεί πώς λειτουργεί το τιμόνι της Ferrari [video]

Δεν είναι και τόσο εύκολο να οδηγείς σε συνθήκες αγώνα και παράλληλα να ρυθμίζεις όλες αυτές τις λειτουργίες. 

Παρακολουθώντας τους αγώνες της Formula 1 βλέπουμε πολλές φορές τους οδηγούς να αλλάζουν πολλές ρυθμίσεις του μονοθεσίου από το τιμόνι. 

Η αλήθεια είναι πως φαντάζει αρκετά δύσκολο να στρίβεις με 250km/h, να έχεις πίσω σου κάποιον που σε πιέζει και εσύ να πρέπει εκτός από το να έχεις την προσοχή σου στο δρόμο, να επιλέξεις και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την περίσταση ανάμεσα σε μια πληθώρα από διακόπτες. 

Από την άλλη, έτσι παίζεται το παιχνίδι, οπότε πρέπει να μάθεις σχεδόν μηχανικά, να χειρίζεσαι - και μάλιστα υπό πίεση - όλους αυτούς τους διακόπτες. 

Ο Carlos Sainz Jr. μας λέει πως χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να μελετήσει τη λειτουργία του τιμονιού και να μάθει απ' έξω σε τι ακριβώς αντιστοιχεί η κάθε ρύθμιση, καθώς παρά την εμπειρία του, η κάθε ομάδα έχει και τις δικές της ρυθμίσεις αλλά ίσως και διαφορετική «χωροταξία» στους διακόπτες. 

ferrari

Παρόλα αυτά, κάποιοι διακόπτες είναι κοινοί και με προφανή λειτουργία, όπως π.χ. αυτό με το «Ν» που βάζει το κιβώτιο στο νεκρό ή ο διακόπτης με την ένδειξη «PC» (pit confirm) τον οποίο ο οδηγός πιέζει για να στείλει στην ομάδα το μήνυμα πως άκουσε την οδηγία για να μπει στα pit. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ο διακόπτης για την ενδοσυνεννόηση, τον οποίο πατάς για να μιλήσεις με τους μηχανικούς της ομάδας. Ο διακόπτης με την ένδειξη «CHR» που ενεργοποιεί το σύστημα ανάκτησης ενέργειας στην μπαταρία. 

Στη συνέχεια υπάρχουν διακόπτες που ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα, ο οποίος είναι διαφορετικός στη διάρκεια του αγώνα, των κατατακτήριων δοκιμών ή όταν οδηγός  κινείται μέσα στα pit. Για την είσοδο και έξοδο από τα pit υπάρχει και ένας άλλος διακόπτης που ενεργοποιεί τον περιοριστή ταχύτητας στα 80 ή 60 km/h (ανάλογα την πίστα), όπως μας λέει ο Carlos Sainz Jr.

Πολλαπλές επιλογές έχει ο οδηγός και για τη ρύθμιση των φρένων, για τη ροή λιπαντικού στον κινητήρα, αλλά και για τον έλεγχο της πρόσφυσης που έχει να κάνει και με τη φθορά των ελαστικών και πολλές ακόμη λειτουργίες. 

Δείτε το βίντεο και την ανάλυση που μας κάνει ο Carlos Sainz Jr., ο οποίος παραδέχεται πώς είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Εμείς πάντως μπερδευτήκαμε λιγάκι...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube