Nissan MID4, το αγέννητο supercar [video]

Nissan MID4, το αγέννητο supercar [video]

Παρά τη μακρόχρονη εξέλιξη, η πρώτη «ιαπωνική Ferrari» ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Όμως τα μηχανικά της μέρη έζησαν σε άλλα θρυλικά μοντέλα.


Όταν πρωτοδείς το Nissan MID4, νομίζεις ότι είναι Honda NSX. Και δικαίως, διότι είναι ένα πρωτότυπο που έχει πλέον ξεχαστεί. Στην εποχή του όμως, το κεντρομήχανο supercar που προανήγγελλε ήταν προορισμένο να ανταγωνιστεί τις Ferrari και Porsche, πολύ πριν το κάνει το αντίστοιχο Honda.

To κανάλι της NISMO στο YouTube όμως, με ένα video που ανάρτησε, φρόντισε να μας θυμίσει το αγέννητο supercar και το ρόλο του στην ιστορία της Nissan, καθώς ενσωμάτωνε εντυπωσιακές για την εποχή τεχνολογίες, που εφαρμόστηκαν σε μεταγενέστερα σπορ μοντέλα της εταιρείας και τα έκαναν θρύλους.

Η πρώτη έκδοση του Nissan MID4 αποκαλύφθηκε στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το 1985. Είχε τον κινητήρα στο κέντρο, τετρακίνηση και μια πρώτη εκδοχή του συστήματος τετραδιεύθυνσης HICAS. Ο κινητήρας ήταν ένας ατμοσφαιρικός 3λιτρος V6 απόδοσης 245 ίππων, που συνδυαζόταν με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. 

Το πρωτότυπο δεν ήταν ένα πρόσκαιρο πυροτέχνημα, αφού η Nissan σκόπευε σοβαρά να παρουσιάσει ένα ιαπωνικό supercar, που δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Έτσι συνέχισε την εξέλιξη και το 1987, στην Έκθεση του Τόκιο, αποκάλυψε το MID4 Type II, που έδειχνε έτοιμο να μπει σε παραγωγή για να κυνηγήσει τη Ferrari 328.

Nissan Mid4 Type II concept

Το MID4 Type II είχε έναν 3λιτρο V6 με δύο τούρμπο και 330 ίππους. Ο κωδικός του ήταν VG30DETT, που σημαίνει ότι ήταν ο ίδιος κινητήρας με εκείνον που κινούσε αργότερα το Nissan 300ZX (Δείτε δοκιμή εδώ).

Το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης είχε «πισώβαρη» κατανομή ροπής 33:67 και αποτελούσε μια πρώτη εκδοχή του ATTESA, που έκανε στη συνέχεια θρυλικά τα Nissan GT-R σειράς R33 και R34.

H ιαπωνική οικονομία όμως μπήκε σε περίοδο κρίσης, η αγορά κατέρρευσε και η Nissan ματαίωσε την παραγωγή του MID4, καθώς το έκρινε πολύ ακριβό στην κατασκευή του. Η εντυπωσιακή τεχνολογία του όμως επέζησε προς όφελος των μετέπειτα σπορ μοντέλων της εταιρείας.

Έτσι, μείναμε με την απορία: Θα μπορούσε το Nissan MID4 να επηρεάσει την ιστορία των supercars, όπως έκανε τρία χρόνια αργότερα το Honda NSX, αναγκάζοντας τη Ferrari να κάνει βήματα μπροστά στην ποιότητα και την πρακτικότητα των μοντέλων της;

[Πηγή: NISMO / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube