Subaru WRX: Με νέα πλατφόρμα, boxer κινητήρα και manual σασμάν [video]

Subaru WRX: Με νέα πλατφόρμα, boxer κινητήρα και manual σασμάν [video]

Το 5ης γενιάς WRX είναι πλέον γεγονός. Εφοδιάζεται με «επίπεδο» κινητήρα 275 PS, πατάει σε νέα πλατφόρμα, συνεχίζει να προσφέρει και χειροκίνητο σασμάν αλλά δυστυχώς, θα διατίθεται μονάχα στην αγορά των ΗΠΑ.

Η επίσημη παρουσίαση της 5ης γενιάς WRX από τη Subaru πραγματοποιήθηκε στην αγορά των ΗΠΑ, εκεί όπου οι Ιάπωνες, θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά το νέο τους μοντέλο. Μάλιστα, δεν άφησαν καμία... ελπίδα για μελλοντικό του λανσάρισμα στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς θεωρούν πως οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου τους δεν ταιριάζουν επ’ ουδενί με τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί στη γηραιά Ήπειρο. 

Όπως και να έχει, το 5ης γενιάς WRX πατάει πάνω στη νέα πλατφόρμα της Subaru (Global Platform), την οποία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, τα Levorg και Forester. Οι Ιάπωνες, υποστηρίζουν ότι η στρεπτική ακαμψία του οχήματος είναι αυξημένη κατά 28% σε σχέση με το παρελθόν, όπως και τα γόνατα της ανάρτησης τα οποία εμφανίζονται βελτιωμένα κατά 75%.

Τα αμορτισέρ επίσης είναι ρυθμιζόμενα, το σύστημα διεύθυνσης σημαντικά βελτιωμένο σε αίσθηση και αμεσότητα, ενώ το «παρών» δίνει κανονικά και το μπλοκέ διαφορικό.

Για την κίνηση του νέου Subaru WRX υπεύθυνος είναι φυσικά ένας boxer 4κύλινδρος τούρμπο κινητήρας, χωρητικότητας 2,4 lt. Οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας τόνισαν ότι τα επιπλέον 400 cc στον κυβισμό του κινητήρα, σε συνδυάσμό με το νέο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο τούρμπο βελτιώνουν σημαντικά τόσο την αίσθηση όσο κυρίως την απόκριση από τις χαμηλές στροφές. Η απόδοση του νέου μηχανικού συνόλου του WRX ανέρχεται σε 275 PS με τη ροπή να φτάνει τα 350 Nm.

Ο επίπεδος κινητήρας, μεταφέρει την πλούσια ισχύ του και στους 4 τροχούς, ενώ δύναται να συνεργαστεί τόσο με 6άρι χειροκίνητο σασμάν όσο και με αυτόματο CVT 8 σχέσεων. Μάλιστα, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι το νέο SPT κιβώτιο (Subaru Performance Transmission) είναι 30% ταχύτερο στα «ανεβάσματα» σχέσεων και 50% στα «κατεβάσματα».

wrx

Αισθητικά, δεν είναι κραυγαλέο, με το χαρακτηριστικό άνοιγμα στο καπό για την έξτρα ψύξη του κινητήρα να δίνει για πολλοστή φορά το παρών σε ένα WRX μοντέλο της Subaru. Αντίθετα στην καμπίνα, υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία, όπως τα ανασχεδιασμένα καθίσματα και η κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής των 11,6’’ για το σύστημα πολυμέσων η οποία φυσικά είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube