Νέο “Humvee” NXT 360, πιο ικανό παρά ποτέ [video]

Νέο “Humvee” NXT 360, πιο ικανό παρά ποτέ [video]

Αν σκέπτεστε την «αγορά του αιώνα», το σφαιρικά βελτιωμένο HMMWV πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη λίστα σας.

Η GM σταμάτησε την παραγωγή του πολιτικού Hummer H1 το 2006, μετά από 14 χρόνια καριέρας στους δρόμους. Η στρατιωτική έκδοση όμως υπήρχε από πολύ πιο πριν, από το 1984, και συνεχίζει να παράγεται μέχρι σήμερα.

Η βασική κατασκευή του High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV ή “Humvee”) παραμένει η ίδια, αλλά ο κατασκευαστής του, η AM General, μόλις παρουσίασε μια νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση. Το νέο ΝΧΤ 360 παρουσιάστηκε στην έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού Eurosatory, στο Παρίσι, και είναι επιχειρησιακά πιο ικανό ενώ παρέχει και καλύτερη προστασία στο προσωπικό που μεταφέρει.

Από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις είναι αυτή στον κινητήρα. Εξακολουθεί να είναι V8 τουρμποντίζελ 6,5 λίτρων, αλλά έχει πλέον ηλεκτρονικό έλεγχο, οπότε αντί για 190 ίππους και 52,5 kgm ροπής, αποδίδει 250 ίππους και 63,6 kgm. Επιπλέον, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έχει τώρα 6 σχέσεις αντί για 3 ή 4.

Οι βελτιώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανάρτηση, σημαίνουν ότι το νέο Humvee NXT 360 έχει μικτό βάρος αυξημένο στα 7.100 kg. Αν αναλογιστούμε ότι το απόβαρό του είναι περίπου το 1/3 από αυτό το νούμερο, τότε το όχημα μπορεί να μεταφέρει δύο άλλα σαν αυτό, σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος.

Χάρη στο αναβαθμισμένο κεντρικό σύστημα φουσκώματος των ελαστικών (με δύο αντί για ένα συμπιεστή), τα μεγαλύτερα λάστιχα, την αυξημένη διαδρομή των αναρτήσεων, τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και τις αυξημένες γωνίες προσέγγισης εμποδίων και αποχώρησης, το νέο Humvee μπορεί να πάει εκεί που το παλιό δεν μπορούσε.
 
Επιπλέον, αντέχει σε επιθέσεις με βαρύτερα όπλα, χάρη στη βελτιωμένη θωράκιση. Και παράλληλα, καθώς διατηρεί την ίδια δοκιμασμένη πλατφόρμα, δέχεται την ίδια λίστα εξοπλισμού (που περιλαμβάνει και το νέο πυροβόλο Howitzer Hawkeye 105 mm) χωρίς να πιάνει περισσότερο χώρο.

Το καλύτερο είναι όμως ότι το πακέτο βελτίωσης ΝΧΤ 360 δεν αφορά μόνο στα νέα Humvee, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων και στα υπάρχοντα.

Ευτυχώς, για να κάνουμε και λίγη οικονομία…

[Πηγή: ΑΜ General]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube