Νέο Audi Q7, και με κινητήρα 2.0 TFSI [video]

Νέο Audi Q7, και με κινητήρα 2.0 TFSI [video]

Στο Detroit παρουσιάστηκε η 2η γενιά του μεγάλου SUV της Audi, με κινητήρες 3.0 TFSI και TDI αλλά και έναν 2λιτρο στη βάση της γκάμας.

Το νέο Audi Q7, το οποίο είχε αποκαλυφθεί επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην Έκθεση του Detroit. Στους δρόμους θα το δούμε από το ερχόμενο καλοκαίρι, αρχικά σε εκδόσεις 3.0 TFSI και 3.0 TDI.

Η ναυαρχίδα των SUV της Audi, έχει ενιαία μάσκα παρόμοια με αυτήν του ανανεωμένου Q3 και τονισμένους θόλους τροχών, εντονότερες ακμές, μεγαλύτερους «ώμους» και πλευρικά νεύρα που μειώνουν οπτικά τον όγκο του. Είναι βασισμένο σε μια τροποποιημένη έκδοση της πλατφόρμας MLB του ομίλου VW, η οποία είναι φτιαγμένη από χάλυβα υψηλής αντοχής διαμορφωμένο εν θερμώ, σε συνδυασμό με αλουμίνιο και ανθρακονήματα.

Έτσι το βάρος του νέου Audi Q7 είναι χαμηλότερο έως και κατά 325 kg σε σχέση με το απερχόμενο, ξεκινώντας από τα 1.995 kg για τις πιο ελαφριές εκδόσεις. Το κέντρο βάρους βρίσκεται τώρα 50 mm πιο χαμηλά. Ασυνήθιστη κίνηση ήταν ο περιορισμός των περισσότερων διαστάσεων στο νέο μοντέλο. Το μήκος του έχει περιοριστεί ελαφρώς, από τα 5,09 m του προηγούμενου Q7 στα 5,05, ενώ και το μεταξόνιο είναι 2,99 m αντί για 3,00. Έναν πόντο έχει χάσει και σε πλάτος, πέφτοντας από το 1,98 στο 1,97 m, ενώ το ύψος παραμένει 1,74 m. Το νέο Q7 θα διατίθεται και με εφταθέσια διαμόρφωση της καμπίνας, όπως άλλωστε και το προηγούμενο.

Στη βάση της γκάμας του Audi Q7 θα υπάρχει για πρώτη φορά ένας 2λιτρος κινητήρας και συγκεκριμένα ένας 2.0 TFSI που αποδίδει 252 PS και 37,7 kgm. Αυτή η έκδοση προορίζεται αρχικά για αγορές της Ασίας και για τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να το δούμε και σε άλλες χώρες όπου το σύστημα ευνοεί τους κινητήρες χαμηλού κυβισμού, όπως η Ελλάδα. Μέχρι τότε το Q7 θα διατίθεται με έναν 3.0 TFSI που αποδίδει 333 PS και 44,9 kgm, και με τον πετρελαιοκινητήρα 3.0 TDI των 272 PS και 61,2 kgm. Αργότερα θα διατεθεί και μια πιο ήπια εκδοχή του 3.0 TDI, με 218 PS και 51 kgm. Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται αποκλειστικά με 8άρι αυτόματο κιβώτιο Tiptronic και τετρακίνηση.

Στη γκάμα του νέου Q7 θα περιλαμβάνεται και το πρώτο τετρακίνητο ντίζελ plug-in υβριδικό στον κόσμο, σύμφωνα με την Audi. Το Q7 e-tron Quattro συνδυάζει έναν 3.0 TDI 258 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα 128 PS. Συνολικά η διαθέσιμη ισχύς από τον συνδυασμό τους φτάνει τους 373 PS και η ροπή τα 71,4 kgm. Έτσι το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 6,0’’, ενώ η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 1,7 lt/100km και οι εκπομπές CO2 περιορίζονται σε 50 gr/km. Η ηλεκτρική αυτονομία του Q7 e-tron Quattro φτάνει τα 56 km.

Όπως είναι φυσικό το Q7 ενσωματώνει όλα τα τελευταία τεχνολογικά καλούδια και gadgets της Audi για την ασφάλεια, την άνεση και την ψυχαγωγία οδηγού και επιβατών. Εκτός της αερανάρτησης, που χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 30 mm σε υψηλή ταχύτητα και το ανυψώνει κατά 60 mm για υπερπήδηση εμποδίων, ο αγοραστής του νέου Q7 θα μπορεί προεραιτικά να επιλέξει και ενεργητική τετραδιεύθυνση. Όπως και στην Porsche 911 GT3, με αυτό το σύστημα οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα από τους εμπρός σε χαμηλή ταχύτητα για να μειώσουν τον κύκλο στροφής κατά ένα μέτρο, και στην ίδια πλευρά με τους εμπρός στον αυτοκινητόδρομο για να αυξήσουν τη σταθερότητα στους ελιγμούς.

Πάνω στην πλατφόρμα του νέου Q7 θα βασιστούν το επόμενο VW Toureg, η Porsche Cayenne 3ης γενιάς, το επερχόμενο SUV της Bentley και ίσως μια έκδοση παραγωγής της Lamborghini Urus. Τέλος, από την Audi περιμένουμε και μια SAV εκδοχή του, με σπορ εμφάνιση και πιο νεανικό χαρακτήρα, που θα ονομάζεται Q8.

[Πηγή: Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube