Νέα Ford Mustang GTD, αντιμέτωπη με Porsche 911 GT3 RS [video]

Νέα Ford Mustang GTD, αντιμέτωπη με Porsche 911 GT3 RS [video]

Η Ford Mustang GTD είναι μια έκδοση υψηλών επιδόσεων που προέρχεται από τη μελλοντική αγωνιστική Mustang GT3. Διαθέσιμη σε περιορισμένη παραγωγή έως το 2025, με τιμή εκκίνησης περίπου στις €275.000.

Ο τολμών νικά. Ονομάζοντας αυτή τη Ford Mustang, «GTD», το Μπλε Οβάλ φαινόταν ότι ετοιμάζει μια έκδοση ντίζελ του σπορ κουπέ της. 

Όπως έκανε η Volkswagen με το Golf GTD. Η αμφιβολία αίρεται οριστικά με την αποκάλυψη των πρώτων φωτογραφιών του αυτοκινήτου. Σπέσιαλ προφυλακτήρες, μεγάλα ανοίγματα στο καπό και στα φτερά, 20άρες ζάντες από σφυρήλατο μαγνήσιο, επιβλητική πίσω αεροτομή… 

To Μπλε Οβάλ ανακοινώνει ότι στοχεύει για τη Ford Mustang GTD σε χρόνο κάτω από τα επτά λεπτά στην πίστα του Nürburgring

Ford Mustang GTD

Το δίχως άλλο αυτή η Ford Mustang GTD εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της. «Το διακριτικό “GTD” αναφέρεται στην αγωνιστική κατηγορία IMSA GTD για αυτοκίνητα κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τεχνικούς κανόνες της FIA GT3», εξηγεί ο Αμερικανός κατασκευαστής.

Οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο προερχόμενο από τους αγώνες. Ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς αυτή η έκδοση της Ford Mustang προέρχεται από τη Mustang GT3, το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο που η Ford θα παρατάξει στις εκκινήσεις από το 2024. 

Ford Mustang GTD

Οι μηχανικοί της Ford και το αγωνιστικό τμήμα του Μπλε Οβάλ συνεργάστηκαν για την εξέλιξη της Mustang GTD που χρειάστηκε δύο χρόνια δουλειάς. Οι προδιαγραφές ήταν σαφείς: Έπρεπε να σχεδιάσουν μια Mustang ικανή να ανταγωνιστεί τα καλύτερα ευρωπαϊκά σπόρτσκαρ.

Για να μειωθεί το βάρος, αφαιρέθηκε το πίσω κάθισμα και τα περισσότερα μέρη του αμαξώματος είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Έχει γίνει πολλή δουλειά στην αεροδυναμική για τη βελτίωση της κάθετης παραγόμενης δύναμης στις στροφές. Με τη Ford να έχει επίσης αναθεωρήσει φυσικά τις ρυθμίσεις του πλαισίου. Μαζί και η ρυθμιζόμενη ανάρτηση που επιτρέπει τη μείωση του ύψους κατά σχεδόν 40 mm στη λειτουργία «Track».

Ford Mustang GTD

Κατά τα λοιπά, το αυτοκίνητο φορά λάστιχα 325 mm εμπρός και 345 mm πίσω και το φρενάρισμα αναλαμβάνουν κάρμπον κεραμικοί δίσκοι.

Το Μπλε Οβάλ διαφημίζει αυτή την έκδοση ως την πιο γρήγορη Ford Mustang που κυκλοφόρησε ποτέ. Κάτω από το καπό, ο μεγάλος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας V8 των 5,2 λίτρων αποδίδει περίπου 811 ίππους στις 7.500 rpm. Και συνδυάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οκτώ σχέσεων με μανέτες αλλαγής στο τιμόνι.

Ford Mustang GTD

Η ροπή που η Ford δεν αναφέρει την τιμή της μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός άξονα μετάδοσης από ανθρακονήματα. Η μάρκα δεν κοινοποιεί ακριβή στοιχεία σχετικά με την απόδοση της Ford Mustang GTD.

Αλλά ανακοινώνει ότι στοχεύει για χρόνο κάτω από τα επτά λεπτά στην πίστα του Nürburgring. Για την Ιστορία, η τελευταία γενιά της Porsche 911 GT3 RS έκανε χρόνο στην Πράσινη Κόλαση, 6’ 49” στο τέλος του περασμένου έτους.

Ford Mustang GTD

Η Ford Mustang GTD θα είναι διαθέσιμη ως περιορισμένη έκδοση σε όλο τον κόσμο. Με το Μπλε Οβάλ να ανακοινώνει ημερομηνία λανσαρίσματος για τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025. Καθώς και τιμή εκκίνησης περίπου $300.000 ή λίγο πάνω από τις 275.000 ευρώ. Οι προ-παραγγελίες θα ανοίξουν στο τέλος του έτους, πιθανότατα περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube