MG ZS EV: Ηλεκτρικό SUV από την MG Motor για την Ινδία [video]

MG ZS EV: Ηλεκτρικό SUV από την MG Motor για την Ινδία [video]

Η MG Motor παρουσίασε στην Ινδία το ZS EV, ένα ηλεκτρικό SUV, και έγινε η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία που λανσάρισε EV σε μια αγορά όπου τα οχήματα καθαρής ενέργειας έχουν ελάχιστη διείσδυση.

H εμβληματική βρετανική εταιρεία MG Motor, γνωστή και ως Morris Garages, που τώρα ανήκει στον κινεζικό γίγαντα SAIC Motor Corp., παρουσίασε το μοντέλο ZS χθες Πέμπτη στο Νέο Δελχί. Το ZS διαθέτει αυτονομία 340 km κατά δήλωση του Rajeev Chaba, προέδρου της MG Motor India, στους δημοσιογράφους.

Η MG θα βρεθεί στην αγορά αυτή αντιμέτωπη με τη Hyundai, τη μόνη άλλη μάρκα με ηλεκτρικό SUV στην Ινδία. Και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να επωφεληθούν από το πλεονέκτημα του να είναι οι πρώτοι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στα EV στην τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός της χώρας, Narendra Modi, σπρώχνει την Ινδία να υιοθετήσει καθαρότερη ενέργεια.

MG ZS EV

Η SAIC Motor είναι ο πρώτος κινέζος νεοεισερχόμενος κατασκευαστής σε μια παγκοίνως γνωστή αγορά για τη δυσκολία της, όπου οι εταιρείες όπως η General Motors και η Ford τα βρήκαν μπαστούνια. Από την άλλη όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εμπρός τους μεγάλη ανηφόρα προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές από τις παραδοσιακές προσφορές: Το SUV με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ινδία κοστίζει σήμερα μόλις $4.000 ή περίπου το διπλάσιο ετήσιο εισόδημα του μέσου Ινδού. Για να καταλάβετε λοιπόν τη δυσκολία, σύμφωνα με δηλώσεις της MG, η τιμή του ZS εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 2,5 εκατ. ρουπίες ή περίπου 35 χιλιάδες δολάρια. 

Η SAIC, όπως είπαμε, θα ανταγωνιστεί τη Hyundai, η οποία λανσάρισε το ηλεκτρικό SUV Kona νωρίτερα εφέτος, καθώς και τη Maruti Suzuki India, την τοπική μονάδα της Suzuki στη χώρα αυτή. Μαζί, ελέγχουν τα δύο τρίτα της αγοράς όπου 3,4 εκατομμύρια ΙΧ πουλήθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Αντίθετα, ελάχιστα πάνω από 8.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

MG ZS EV

O ανταγωνισμός της Hyundai και της Maruti, που έχουν ένα ισχυρό δίκτυο αντιπροσώπων και εγκαταστάσεων υποστήριξης σε ολόκληρη τη χώρα, έχει αποδειχθεί δύσκολο έργο. Η Ford τον Οκτώβριο συμφώνησε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της στην Ινδία σε κοινοπραξία με την Mahindra & Mahindra Ltd. ύστερα από άκαρπες προσπάθειες για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ακόμη χειρότερα, η GM αποχώρησε από την Ινδία πριν από δύο χρόνια αναστέλλοντας τις πωλήσεις της Chevrolet, αφήνοντας χωρίς συνέχεια μια επένδυση αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube