Το ηλεκτρικό που θυμίζει Lotus Elise και θα φορτίζει σε μόλις 6 λεπτά!

Το ηλεκτρικό που θυμίζει Lotus Elise και θα φορτίζει σε μόλις 6 λεπτά!

Δυο βρετανικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν τη μελέτη ενός ηλεκτρικού σπόρτσκαρ που παραπέμπει σε μια σύγχρονη εκδοχή της Lotus Elise.

Η εταιρεία σχεδιασμού του πρώην σχεδιαστή της Jaguar, Ian Callum παρουσίασε σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών Nyobolt, τη σχεδιαστική μελέτη για ένα σπόρτσκαρ που θα επαναφορτίζει τις μπαταρίες του σε μόλις 6 λεπτά. 

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, το Nyobolt EV δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο από πλευράς τεχνολογίας μπαταριών και τους χρόνους φόρτισης που υπόσχεται, αλλά και λόγω σχεδίασης αφού μοιάζει ως μια σύγχρονη εκδοχή της πρώτης Lotus Elise. Οι όποιες ομοιότητες με το σπόρτσκαρ της Lotus εξηγούνται εν πολλοίς από το γεγονός ότι έχουν τον ίδιο δημιουργό, τον Julian Thomson. Τον σχεδιαστή που υπέγραψε την εμφάνιση της πρώτης γενιάς της Lotus Elise. 

Nyobolt

Σε επίπεδο διαστάσεων, το Nyobolt EV διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις αναλογίες της Elise και το αμάξωμα από ανθρακονήματα είναι περίπου 100 mm φαρδύτερο και 150 mm μακρύτερο σε σύγκριση με αυτήν, παραμένοντας ένα κόμπακτ και ελαφρύ σπορ αυτοκίνητων, όπως ορίζουν τα πρότυπα της βρετανικής σχολής και δη της Lotus. 

Πέρα από την εντυπωσιακή εμφάνιση, το απόλυτο highlight του Nyobolt EV είναι η τεχνολογία της μπαταρίας του. Εφοδιάζεται με μια μάλλον μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 35 kWh, συμβάλλοντας στο χαμηλό βάρος του, το οποίο σύμφωνα με την αινιγματική τοποθέτηση της εταιρείας πρέπει να ξεπερνάει για λίγο τα 1.000 kg. 

Όσον αφορά την αυτονομία του, η Nyobolt δηλώνει ότι φτάνει τα 250 km, με σημανξτικότερο στοιχείο όλων το γεγονός ότι θα μπορεί να φόρτιση πλήρως σε μόλις 6 λεπτά χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία υποδομών φόρτισης. Νούμερο που είναι συγκρίσιμο με το χρόνο ανεφοδιασμού ενός βενζινοκίνητου σε ένα βενζινάδικο και καλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. 

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν πολυσυμπαθούν τις συχνές ταχυφορτίσεις, αλλά η βρετανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι συστοιχία μπαταριών της δοκιμάστηκε για πάνω από 2.000 κύκλους ταχείας φόρτισης, χωρίς να παρουσιάσει σημαντική απώλεια στην απόδοσή της.

Nyobolt

Παρόλο που οι προδιαγραφές ακούγονται ολίγον υπερβολικές για το σήμερα, η Nyobolt ισχυρίζεται ότι η μπαταρία της θα αρχίσει να παράγεται στις αρχές του 2024 και ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί απ’ ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. 

Όσον αφορά το εικονιζόμενο σπόρτσκαρ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία προς το παρόν για το αν θα φθάσει στην παραγωγή. Ελπίζουμε όμως να συμβεί καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα βρει αρκετούς υποψήφιους πελάτες εντός και εκτός «Νησιού».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube