H Ford επιστρέφει δυναμικά στο E85

H Ford επιστρέφει δυναμικά στο E85

Η Ford είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πλήρη γκάμα μοντέλων Flexfuel. Το Fiesta, το Focus και το Puma θα μπορούν να καίνε πλέον και E85.

Το καύσιμο E85 θα επιστρέψει στην γκάμα της Ford. Το 2019, το Μπλε Οβάλ είχε λανσάρει μια παραλλαγή FlexFuel του Kuga, η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη. 

Θα μας πείτε ότι η είδηση αυτή δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα καθώς τα πρατήριά μας δεν διαθέτουν τέτοιο καύσιμο. Θα έπρεπε όμως να ενδιαφέρει, ειδικά τους καταναλωτές, καθώς μπορεί μεν να οδηγεί σε υπερκατανάλωση (περίπου 20%), αλλά η τιμή του είναι η μισή από αυτή της βενζίνης.

Δεν κλείνουμε ακόμη την παρένθεση για να δώσουμε τις στοιχειώδεις πληροφορίες. Το καύσιμο E85, που ονομάζεται επίσης υπέρ-αιθανόλη, είναι ένα μίγμα από βιοκαύσιμα (ή αγροκαύσιμα), αιθανόλη και αμόλυβδη βενζίνη 95. Είναι ένας φορέας κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιορίζει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Χρησιμοποιείται δε ως καύσιμο στα αυτοκίνητα FlexFuel, δηλαδή ευέλικτου καυσίμου, τα οποία μπορούν να καίνε είτε βενζίνη (Αμόλυβδη 95, E10, Αμόλυβδη 98/100) είτε υπέρ-αιθανόλη. Και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, στη Σουηδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, το περίεργο είναι ότι ελάχιστα νέα μοντέλα FlexFuel διατίθενται στην αγορά. Στην Ευρώπη, όσον αφορά τη Ford, το Kuga ευέλικτου καυσίμου εξαφανίστηκε από τον κατάλογο της εταιρείας πέρυσι, με την άφιξη της νέας γενιάς του οικογενειακού SUV, χωρίς άμεση αντικατάσταση στην γκάμα της Ford.

Αυτό μέχρι τις αρχές του 2021. Διότι η Ford ετοιμάζεται να λανσάρει μια μεγάλη επίθεση στην αγορά των FlexFuel. Τα μοντέλα της δε, θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα σε συνέδριο για τη βιομηχανία E85. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση αυτή αφορά τρία μοντέλα της Ford: Το Fiesta, το Focus και το Puma. Για τα δύο μεγαλύτερα, ο κινητήρας θα ήταν ο 1.0 EcoBoost των 125 ίππων με το μικρο-υβριδικό σύστημα.

Στην αγορά των FlexFuel, η Ford δεν θα είναι πλέον μόνη της, καθώς οι Land Rover και η Jaguar έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχα με τα Discovery Sport, Evoque και E-Pace.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube