Έρχεται ηλεκτρικό Caterham Seven!

Έρχεται ηλεκτρικό Caterham Seven!

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Caterham αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Caterham ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα διατηρήσει τον σπαρτιάτικο και fun-to-drive χαρακτήρα των σημερινών της μοντέλων. Το ηλεκτρικό Caterham EV Seven είναι πιθανό να κάνει πρεμιέρα το 2023, στα πλαίσια της 50ης επετείου από την ίδρυση της φίρμας.

Η βρετανική φίρμα εξαγοράστηκε πρόσφατα από την εταιρεία VT Holdings η οποία ήταν ο επίσημος εισαγωγέας των μοντέλων της στην αγορά της Ιαπωνίας και θα διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τον εξηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με τον Graham Macdonald, CEO της Caterham, προτεραιότητα για το νέο μοντέλο είναι να έχει αντίστοιχο κράτημα με τα σημερινά Caterham. Σε αυτό το πλαίσιο οι μηχανικοί προσφπαθούν να κρατήσουν το βάρος όσο χαμηλότερα γίνεται έτσι ώστε να παραμείνει ευέλικτο. Ο CEO δήλωσε πως έχει οδηγήσει ένα πρωτότυπο του ηλεκτρικού Caterham και το παρομοιάζει με go-kart.

Η γεωμετρία της ανάρτησης και το σασί θα αλλάξουν έτσι ώστε να αντισταθμιστεί το επιπλέον βάρος της μπαταρίας, ενώ είναι πιθανό να μην έχει συστήματα όπως η ανάκτηση ενέργειας προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερο. Χάρη στους ηλεκτροκινητήρες, οι επιδόσεις θα είναι καταιγιστικές, με επιτάχυνση 0-97 km/h αντίστοιχη του σημερινού κορυφαίου 620R που ολοκληρώνει το σπριντ σε 2,79". 

Σχεδιαστικά, το ηλεκτρικό Caterham θα διατηρήσει την χαρακτηριστική μίνιμαλ σιλουέτα των υφιστάμενων μοντέλων με εξωτερικούς τροούς και διθέσια καμπίνα. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (μπαταρία και ηλεκτροκινητήρες) θα προέρχεται από προμηθευτή για μείωση του κόστους, όμως το πλαίσιο θα είναι της Caterham.

Caterham

Εκτός από το μεγάλο βήμα στην εποχή του εξηλεκτρισμού, η Caterham δηλώνει πίστη στα θερμικά μοτέρ, και θα συνεχίσει να παράγει συμβατικές εκδόσεις των μοντέλων της για όσο της το επιτρέπει η νομοθεσία. Αυτό θα συμβεί εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος κινητήρας για τα Caterham καθώς όπως αναφέρει ο CEO, οι περισσότεροι κατασκευαστές οδεύουν προς μικρότερο κυβισμό και υπερτροφοδότηση, κάτι που δεν ενδιαφέρει τη βρετανική φίρμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Caterham δεν θα μπορεί να πουλά αυτοκίνητα με θερμικά μοτέρ στη Μ.Βρετανία από το 2030 καθώς θα ισχύσει η σχετική απαγόρευση. Επιπλέον, οι αυστηροί κανονισμοί για τα συστήματα υποβοήθησης και ασφαλείας που θα ισχύσουν στην αγορά της Ευρώπης από το 2024, θα αποτελέσουν πρόβλημα για την κυκλοφορία του Caterham Seven.

Όσον αφορά την έγκριση τύπου νέων μοντέλων, η Caterham ξεκινά συνεργασία με την βρετανική Morgan ώστε να μειώσει το υψηλό κόστος που σχετίζεται με τη διαδικασία. Όπως δήλωσε ο Graham Macdonald, αν επιτευχθεί συνεργασία με τις Ariel, Morgan ή ακόμα και Lotus προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα, αυτό θα βοηθούσε εξίσου όλες τις εταιρείες να πετύχουν.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube