Επίσημο: Toyota GR Yaris [video]

Επίσημο: Toyota GR Yaris [video]

Η εκρηκτική έκδοση του ιαπωνικού σουπερμίνι με τετρακίνηση και 3κύλινδρο μοτέρ 261 PS.

Ύστερα από μια μακροσκελή εκστρατεία teaser, η Τoyota παρουσίασε και επίσημα το νέο GR Yaris στην Έκθεση του Tokyo -την καυτή τετρακίνητη έκδοση του ιαπωνικού σουπερμίνι με τις αγωνιστικές καταβολές.

Η ναυαρχίδα της γκάμας του νέου Yaris εξελίχθηκε σε συνεργασία με τις Gazoo Racing και Tommi Mäkinen Racing ως μοντέλο για ομολογκασιόν για το επόμενο αγωνιστικό της Toyota, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη συμμετοχή τους στο WRC (τίτλος κατασκευαστών το 2018, τίτλος οδηγών 2019 με τον Ott Tänak). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι μηχανικοί εξέλιξης επικεντρώθηκαν σε τρεις άξονες: Την αεροδυναμική, το χαμηλό βάρος και την κατανομή του.

Το GR Yaris βασίζεται σε μια πλατφόρμα-υβρίδιο που συνδυάζει το εμπρός μέρος της GA-B του Yaris, με το πίσω τμήμα της GA-C της Corolla. Η ανάρτηση εμπρός αποτελείται από γόνατα McPherson, ενώ πίσω έχει διπλά ψαλίδια. Οι αεριζόμενοι δίσκοι των φρένων έχουν διάμετρο 356 mm εμπρός με 4πίστονες δαγκάνες και 297 πίσω με διπίστονες δαγκάνες.

Toyota GR Yaris

Σχεδιαστικά, το 3θυρο αμάξωμα του GR Yaris δεν έχει τίποτα κοινό με τις συμβατικές 5θυρες εκδόσεις του ιαπωνικού σουπερμίνι, καθώς φιγουράρει με μια σιλουέτα που παραπέμπει σε κουπέ, χρησιμοποιώντας και ένα άκρως επιθετικό αεροδυναμικό πακέτο που περιλαμβάνει μεγάλες εισαγωγές αέρα στους προφυλακτήρες, φουσκωμένα φτερά, ζάντες 18", χαμηλωμένη οροφή (-9,1 cm), αεροτομή και πίσω διαχύτη που φιλοξενεί της δύο μπούκες της εξάτμισης.

Το βάρος του GR Yaris έχει περιοριστεί στα 1.280 kg χάρη στο ελαφρύ πλαίσιο, τη χρήση αλουμινίου σε καπό, πόρτες και πίσω πόρτα και την ανθρακονημάτινη οροφή, με αποτέλεσμα μια αναλογία 4,9 κιλών ανά ίππο.

Toyota GR Yaris

Κάτω από το καπό του GR Yaris βρίσκεται ο ισχυρότερος 3κύλινδρος κινητήρας παραγωγής με χωρητικότητα 1.618 cc, 12 βαλβίδες, single scroll turbo και τεχνολογία απευθείας από τους αγώνες, ο οποίος αποδίδει 261 PS και 360 Nm ροπής.  Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων και του νέου συστήματος τετρακίνησης GR-Four.

Σύμφωνα με την Toyota, το σύστημα επιτρέπει -θεωρητικά- κατανομή ροπής από 100:0 έως 0:100 (εμπρός/πίσω) κάτι που εν μέρει οφείλεται και στο ότι έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με μηχανική ολίσθηση μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών. Ο οδηγός μπορεί επίσης να επεμβαίνει στην λειτουργία του συστήματος: Στη λειτουργία Normal η βασική κατανομή ροπής είναι 60:40, στο πρόγραμμα Sport 30:70 και στο Track 50:50, προκειμένου η συμπεριφορά του αυτοκινήτου να είναι η βέλτιστη ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Η Toyota ανακοινώνει επιτάχυνση 0-100 km/h σε κάτω από 5,5" και τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 230 km/h.

Toyota GR Yaris

Για όσους θέλουν το κάτι -ακόμα- παραπάνω, υπάρχει και το προαιρετικό πακέτο Circuit Pack που περιλαμβάνει μπλοκέ διαφορικό Torsen εμπρός-πίσω, σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου 18" με λάστιχα Michelin Pilot Sport 4S 225/40R18 και ακόμα πιο επιθετική ρύθμιση της ανάρτησης.

Το GR Yaris θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της Gazoo Racing στο Motomachi και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δεύτερο 6μηνο το 2020. Ακολουθούν τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
Kύλινδροι3 σε σειρά
Εκκεντροφόροι/βαλβίδεςΔύο ΕΕΚ/4 ανά κύλινδρο, μεταβλητός χρονισμός
ΤροφοδοσίαΆμεσος και έμμεσος ψεκασμός D4-S
ΥπερτροφοδότησηΤούρμπο μονής εισόδου
Κυβισμός1.618 cc
Διάμετρος x διαδρομή87,5 x 89,7 mm
Συμπίεση10,5:1
Μέγιστη Ισχύς261 PS
Μέγιστη Ροπή360 Nm
ΠρότυποEuro 6d temp
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
ΤετρακίνησηGR-Four
Κιβώτιο ταχυτήτωνΧειροκίνητο 6 σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 
Kιλά ανά ίππο4,9
Επιτάχυνση 0-100 km/hΚάτω από 5,5"
Τελική ταχύτητα230 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
ΕμπρόςΓόνατα MacPherson 
ΠίσωΔιπλά ψαλίδια
Σύστημα διεύθυνσηςΚρεμαγέρα, ηλεκτρική υποβοήθηση
Κύκλος Στροφής10,8 m
ΦΡΕΝΑ 
ΕμπρόςΑεριζόμενοι δίσκοι 356 mm, 4πίστονες δαγκάνες
ΠίσωΑεριζόμενοι δίσκοι 297 mm, διπίστονες δαγκάνες
ΛΑΣΤΙΧΑ 
ΤύποςDunlop SP Sport MAXX050

Michelin Pilot Sport 4S (Circuit Pack)

Διαστάσεις225/40 R18
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 
Μήκος3.995 mm
Πλάτος1.805 mm
Ύψος1.460 mm
Μεταξόνιο2.558 mm
Μετατρόχιο εμπρός1.530 mm
Μετατρόχιο πίσω1.560 mm
Βάρος1.280 kg

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube