Επίσημο: Νέο SEAT Leon [video]

Επίσημο: Νέο SEAT Leon [video]

Η τέταρτη γενιά του ισπανικού μικρομεσαίου αναβαθμίζεται σε όλους τους τομείς.

Τις εγκαταστάσεις της στο Martorell επέλεξε η SEAT για την πρεμιέρα της τέταρτης γενιάς του πιο εμπορικού της μοντέλου - του  Leon - οι τρεις γενιές του οποίου μετρούν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις. Ενδεικτικό του πόσο σημαντικό είναι το Leon για τη SEAT είναι η επένδυση ύψους 1,1 δις για την εξέλιξη του και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Το νέο Leon σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και παράγεται στη Βαρκελώνη. Τα σημαντικότερα στοιχεία που εισάγει η νέα εκδοχή του οικογενειακού hatchback είναι η εξελιγμένη συνδεσιμότητα, ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας, η πλούσια γκάμα κινητήρων, τα συστήματα ασφαλείας και φυσικά ο δυναμικός σχεδιασμός.

Το νέο SEAT Leon βασίζεται στην πλατφόρμα MQB Evo την οποία χρησιμοποιούν επίσης τα νέα Volkswagen Golf VIII και Škoda Octavia. Η νέα πλατφόρμα έφερε αλλαγές και στις εξωτερικές διαστάσεις. Έτσι, το πεντάθυρο μοντέλο έχει μήκος  4.368 mm (+86 mm) ενώ η πιο πρακτική έκδοση Sportstourer φτάνει τα 4.642 mm (+93 mm). Οι υπόλοιπες διαστάσεις είναι κοινές για τους δύο τύπους αμαξώματος με πλάτος 1.800 mm (-16 mm), ύψος 1.456 mm (-3 mm), και μεταξόνιο 2.686 mm (+50 mm). Επιπλέον, το αμάξωμα είναι κατά 8% πιο αεροδυναμικό από ότι του προκατόχου του.

SEAT Leon

Δυναμική Εμφάνιση

Σχεδιαστικά, το Leon υιοθετεί μια σπορ σιλουέτα ενισχύοντας το δυναμισμό που χαρακτήριζε όλες τις προηγούμενες γενιές του ισπανικού μικρομεσαίου. Στη μάσκα, η νέα εξάγωνη γρίλια της SEAT και τα επιθετικά φώτα LED που την πλαισιώνουν παραπέμπουν στο Tarraco, ενώ χαμηλότερα στον προφυλακτήρα βρίσκουμε ενιαίες εισαγωγές αέρα που φιλοξενούν τα φώτα ομίχλης. 

Στο προφίλ, η γραμμή των παραθύρων είναι γνώριμη από τα προηγούμενα Leon, όμως η κλίση του πίσω παρμπρίζ είναι εντονότερη και το αμάξωμα αρκετά πιο μυώδες. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η στενή λωρίδα LED που ενώνει τα φώτα τριγωνικού σχήματος, οι τονισμένοι ώμοι, η κομψή αεροτομή οροφής και η επιγραφή Leon κάτω από το έμβλημα της SEAT.

Παρόμοιο στυλ με την πεντάθυρη έκδοση hatchback (δεν θα υπάρξει τρίθυρο Leon) υιοθετεί και και το πιο πρακτικό Sportstourer με ανασχεδιασμένη ουρά (μακρύτερος πίσω πρόβολος, διαφορετική γραμμή παραθύρων).

SEAT Leon

Φουλ της συνδεσιμότητας

Στην ολοκαίνουρια καμπίνα που έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά στα πρότυπα των VW Golf και Skoda Octavia, βρίσκουμε το SEAT Digital Cockpit το οποίο αποτελείται από ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25" και μια οθόνη αφής με διάμετρο έως 10" (8,25" στις βασικές εκδόσεις), η οποία δεσπόζει στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και φιλοξενεί το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Κάτω από την οθόνη υπάρχει μια επιπλέον επιφάνεια αφής - slider, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιαστές ενισχύει την ευκολία χρήσης του συστήματος στις λειτουργίες zoom, αυξομείωσης της έντασης κτλ. 

Το Leon αναγνωρίζει φωνητικές εντολές, συνδέεται στο διαδίκτυο για νέες εφαρμογές και αναβαθμίσεις, υποστηρίζει την υπηρεσία eCall για κλήση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέσω του συστήματος Full Link προσφέρει συνδεσιμότητα με smartphone (Apple CarPlay και Android Auto). Επιπλέον, από την εφαρμογή SEAT Connect, ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε λειτουργίες του οχήματος από την οθόνη του smartphone.

Το LED στοιχείο που διατρέχει τη βάση του παρμπρίζ και των παραθύρων, δίνει μια high-tec αίσθηση στην καμπίνα και αλλάζει χρώμα ανάλογα με το προφίλ οδήγησης (Eco, Normal και Sport). Οι μαύρες επενδύσεις από μαλακά πλαστικά και δέρμα έρχονται σε αντίθεση με τις ασημί λεπτομέρειες στο ταμπλό και στο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, ενώ τα καθίσματα και οι πόρτες έχουν κόκκινες ραφές. Το μικρό μέγεθος του επιλογέα για το αυτόματο κιβώτιο DSG τον οποίο πρωτοείδαμε στο νέο VW Golf (τεχνολογία Shift-by-wire), δίνει χώρο για περισσότερες θήκες για μικροαντικείμενα στο κεντρικό τούνελ.

Η SEAT κάνει λόγω για βελτιωμένους χώρους για τους πίσω επιβάτες. Όσο για τον χώρο αποσκευών, στην πεντάθυρη έκδοση παραμένει σταθερός στα 380 λίτρα, ενώ στην έκδοση Sportourer έχει αυξηθεί στα 617 λίτρα. (+30 λίτρα)

SEAT Leon ST

Πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης

Η SEAT υποστηρίζει πως το Leon είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ.

Το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού περιλαμβάνει το Dynamic Chassis Control (DCC) που προσαρμόζει τη συμπεριφορά του οχήματος ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού, το predictive Adaptive Cruise Control (ACC) που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από το navigation, το Emergency Assist 3.0 που σταματά το όχημα όταν διαπιστώσει πως ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται στις προειδοποιήσεις, το Side and Exit assist που προειδοποιεί τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από όχημα, αλλά και το εξελιγμένο σύστημα Travel Assist που συνδυάζει το το ACC και το Lane Assist ώστε να προσφέρει εμπειρία ημι-αυτόνομης οδήγησης σε ταχύτητες έως 210 km/h στον αυτοκινητόδρομο με δυνατότητα αυτόνομης προσπέρασης.

SEAT Leon

Νέα πλατφόρμα και πλούσια γκάμα κινητήρων

Το νέο SEAT Leon βασίζεται στην πλατφόρμα MQB Evo την οποία χρησιμοποιούν επίσης τα νέα Volkswagen Golf VIII και Škoda Octavia. Από τα συγγενικά μοντέλα του VW Group προέρχεται και η πλούσια γκάμα των κινητήρων που περιλαμβάνει σύνολα βενζίνης (TSI), πετρελαίου (TDI), φυσικού αερίου (TGI), mild-hybrid (eTSI) και Plug-in Hybrid (eHybrid).

Στη βάση της γκάμας τοποθετείται ο τρικύλινδρος 1.0 TSI (90 PS και 110 PS) συνοδευόμενος από τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 TSI (130 PS και 150 PS) και τον κορυφαίο 2.0 TSI (190 PS) που συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων. Όπως και στο Golf, οι mild-hybrid εκδόσεις 1.0 eTSI (110 PS) και 1.5 eTSI (130 PS και 150 PS) συνδυάζονται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων και προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση κατά 10%.

Από πλευράς ντίζελ, υπάρχει ο 2.0 TDI (115 PS και 150 PS) ο οποίος στην ισχυρότερή του έκδοση συνδυάζεται και με σύστημα τετρακίνησης 4Motion. 

Η έκδοση CNG κινείται με τη βοήθεια του νέου 1.5 TGI (130 PS) και διαθέτει τρία ντεπόζιτα  με συνολική χωρητικότητα 17,3 kg φυσικού αερίου που προσφέρει αυτονομία 440 km.

SEAT Leon

Η επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση με μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, κινητήρα 1.4 TSI, ηλεκτρικό μοτέρ και αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων έχει συνδυαστική απόδοση 204 PS και ηλεκτρική αυτονομία έως 60 km (WLTP). 

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, η έκδοση επιδόσεων  του Leon με τα σήματα της Cupra (ξεχωριστή μάρκα) φημολογείται πως θα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα Plug-in Hybrid με αυξημένη απόδοση που θα φτάνει τους 245 PS. Τέλος, δεν αποκλείται να δούμε και μια ακόμη ισχυρότερη έκδοση Cupra R με τον 2.0 TSI και απόδοση που θα ξεπερνά τους 300 PS. 

Πλούσιος εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις

Το Leon θα διατεθεί στα επίπεδα εξοπλισμού Reference, Style, Xcellence και FR. Από τη βασική έκδοση το μοντέλο διαθέτει έξι αερόσακους, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, ζάντες 16”, ηλεκτρικούς καθρέφτες, οθόνη αφής 8” και Kessy Go keyless entry. 

Η κορυφαία FR διαθέτει σπορ ανάρτηση ενώ ξεχωρίζει αισθητικά από τα σχέδια τροχών 17” (προαιρετικά 18”), τα full-led φώτα, τα φιμέ τζάμια και τους FR προφυλακτήρες με διαφορετικά πλαίσια αεραγωγών και χρωμιωμένες διακοσμητικές απολήξεις στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό προσθέτει δερμάτινο τιμόνι, επενδύσεις FR στα καθίσματα, τριζωνικό κλιματισμό Climatronic και μεγαλύτερη οθόνη 10,25”

SEAT Leon

Όλες οι εκδόσεις της τέταρτης γενιάς του Leon θα κάνουν ντεμπούτο στην έκθεση Γενεύης τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Χωρίς να έχουμε ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική αντιπροσωπεία, περιμένουμε η εμπορική διάθεση του μοντέλου στη χώρα μας να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2020.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube