Επίσημο: Νέο Polestar 1 [video]

Επίσημο: Νέο Polestar 1 [video]

Το κουπέ Polestar 1 αποκαλύφθηκε επίσημα και θα φιγουράρει πλέον ως η ναυαρχίδα της θυγατρικής της Volvo, με υβριδικό σύστημα κίνησης 600 ίππων.

Η αποκάλυψε το πρώτο μοντέλο της και έγινε και στην ουσία μια ξεχωριστή φίρμα, διαχωριζόμενη σαφώς από τη μητρική Volvo.

Το Polestar 1 είναι ένα διθέσιο υβριδικό κουπέ 600 ίππων που, όπως λέει η νεόκοπη φίρμα, επέχει θέση μοντέλου καλοσωρίσματος για τη μελλοντική γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Μοντέλα που θα πωλούνται μόνο online και με συνδρομή.

Ο Håkan Samuelson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo περιγράφει την Polestar ως «μια νέα φίρμα που συσχετίζεται με την κύρια στρατηγική του Volvo Group. Θέλουμε να είμαστε οι ηγέτες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η Polestar θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική».

Προκειμένου να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2019, το 1 αποκαλείται από τον επικεφαλής της Polestar, Thomas Ingenlath, ως «ηλεκτρικό αυτοκίνητο με υποστήριξη από κινητήρα εσωτερικής καύσης». Θα είναι δε το μόνο υβριδικό μοντέλο με τα σήματα της νέας μάρκας. Όλα τα μελλοντικά Polestar, ξεκινώντας με αντίπαλο Tesla Model 3 και ένα μεγαλύτερο μοντέλο με στιλ SUV, θα είναι ηλεκτρικά οχήματα πλήρους μπαταρίας –BEV.

Το 1 θα κινείται από δύο ηλεκτρομοτέρ που θα κινούν τον πίσω άξονα, αποδίδοντας σε συνδυασμό 218 άλογα με την υποστήριξη μιας ενσωματωμένης μίζας/γεννήτριας. Το μοντέλο θα έχει αυτονομία γύρω στα 150 km με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Το σύστημα θα υποστηρίζεται από ένα 4κύλινδρο δίλιτρο βενζινοκινητήρα Volvo Drive-Ε που θα στέλνει τα περίπου 383 άλογα στους εμπρός τροχούς. Σε υβριδικό συνδυασμό, άρα και τετρακίνηση, το σύστημα αποδίδει 600 PS και 101,9 kgm.

To ντιζάιν του 1 έλκει κατά κύριο λόγο τις γραμμές του από το Volvo Concept Coupé του 2012, που ήταν το πρώτο που σχεδίασε ο Ingenlath, στην προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής σχεδιασμού της Volvo. Ωστόσο, το εμπρός μέρος διατηρεί τη γρίλια της μάσκας παρόμοια με αυτή των Volvo –προφανώς χωρίς το σήμα της σουηδικής εταιρείας. Το νέο σήμα, ο λογότυπος της Polestar, μετακινήθηκε ελαφρώς, στο εμπρός μέρος του καπό. Κατά τα λοιπά, το νέο κουπέ διαθέτει λεπτά, χαρακτηριστικά φανάρια, εμπρός πίσω.

Μολονότι τα μελλοντικά μοντέλα της Polestar θα είναι BEV, ο Ingenlath είπε ότι η απόφαση να κάνουν το 1 ένα «ηλεκτρικό υβριδικό επιδόσεων» ήταν για «να γεφυρώσουν την τεχνολογία του σήμερα με το μέλλον, προσφέροντας ένα τέλειο σύστημα κίνησης για ένα κουπέ grand touring».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Volvo, 90 χρόνια ιστορίας [video]

Μολονότι δεν φοράει σήματα της Volvo, το 1 υποστηρίζεται από τη τεχνολογία της σουηδική εταιρείας και η Polestar λειτουργεί ως «τεχνολογία αιχμής» για τη μητρική της. Το 1 βασίζεται στην πλατφόρμα Scalable Platform Architecture της Volvo, παρόλο που η φίρμα υποστηρίζει ότι περίπου το 50% από τη δομή είναι καινούργιο. Όσον αφορά τις διστάσεις, το 1 είναι μακρύ 4,5 m, μήκος που το κάνει περίπου μισό μέτρο κοντύτερο από το Volvo S90, που αναλύεται σε 32 cm κοντύτερο μεταξόνιο και 20 cm κοντύτερο πίσω μέρος. Τα κύρια μέρη του αμαξώματος είναι ανθρακονημάτινα, βοηθώντας έτσι το βάρος να κατέβει κατά 230 kg, να ενισχύσει τη στρεπτική ακαμψία κατά 45% και να κατεβάσει το κέντρο βάρους  σε σχέση με το S90.

O Ingenlath είπε ότι το νέο κουπέ σχεδιάστηκε για να επιδείξει την «προοδευτική απόδοση» του πρωτοτύπου της φίρμας, που στοχεύει να εξισορροπήσει τα χαρακτηριστικά της ακαριαίας επιτάχυνσης ενός ηλεκτροκινητήρα με το καλό κράτημα και την καλή αίσθηση στο τιμόνι. Για τον ίδιο λόγο, η κατανομή βάρους έχει ρυθμιστεί στα 48:52, εμπρός πίσω.



Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο που είναι εξοπλισμένο με τη νέα, συνεχώς ελεγχόμενη ηλεκτρονική ανάρτηση της Öhlins. Σε αυτό το σύστημα, κάθε αμορτισέρ διαθέτει ηλεκτρονική βαλβίδα που παρακολουθεί συνεχώς και προσαρμόζεται στα δεδομένα που στέλνει ο οδηγός και η επιφάνεια του δρόμου. Είναι δε το πρώτο σύστημα της Öhlins που μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό μέσα από το αυτοκίνητο.

Το νέο κουπέ 1 χρησιμοποιεί 6πίστονες δαγκάνες φρένων της Akebono με δίσκους 400 mm. Διαθέτει επίσης torque vectoring, χρησιμοποιώντας τα πλανητικά γρανάζια του διπλού ηλεκτρικού άξονα για να μοιράσει την ισχύ από τα ηλεκτρομοτέρ όταν στρίβει.



Η παραγωγή του 1 θα περιοριστεί στα 500 κομμάτια ετησίως, δήλωσε η Polestar. Όλα τα αυτοκίνητα, μαζί με τα μελλοντικά της φίρμας θα φτιάχνονται στο κατασκευαστικό κέντρο της εταιρίας που φτιάχτηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο Chengdu, στην Κίνα. Η Volvo που ιδιοκτησιακά ανήκει στην κινεζική Geely και μια κοινοπραξία που συστάθηκε από τη Volvo και δύο εταιρείες επενδύσεων, ιδιοκτησίας της Zhejiang Geely Holding, θα υποστηρίξουν τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα της Polestar.

Το 1 θα πωλείται μέσω ίντερνετ και ενός συνδρομητικού προγράμματος, με τα Polestar Spaces να είναι εγκατεστημένα για όσους προτιμούν να ψωνίζουν αυτοπροσώπως. Οι συνδρομές θα είναι διάρκειας δύο ή τριών ετών, αν και η τιμολόγηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η Polestar παίρνει ήδη παραγγελίες, με το λανσάρισμα του 1 στη Shangai να έπεται μέσα στην εβδομάδα.

Συμφωνία μόνο μέσω συνδρομών για όλα τα Polestar
Η Polestar θα πουλήσει το 1 και τα μελλοντικά μοντέλα μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας - και θα παραιτηθεί από το παραδοσιακό δίκτυο αντιπροσώπων υπέρ των online πωλήσεων. Τα αυτοκίνητα θα διατίθενται σε αποκλειστικά συνδρομητική βάση, με δύο ή τρία χρόνια κλειδωμένους όρους και θα καθοριστούν μηνιαίες πληρωμές χωρίς προκαταβολή. Το τέλος, που το ύψος του δεν έχει καθοριστεί ακόμη, περιλαμβάνει επίσης παραλαβή και παράδοση και εξυπηρέτηση σε επιλεγμένους ντίλερ της Volvo. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά ημερών ενοικίασης αυτοκινήτων, επιτρέποντας σε τους ιδιοκτήτες του 1 τη χρήση μεγαλύτερων Volvo. Μέσα από μια εφαρμογή, η Polestar θα προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες «concierge», περιλαμβανομένης της μίσθωσης μακράς διάρκειας μεγαλύτερων αυτοκινήτων, αλλά και αντικειμένων όπως τα μπαγκαζιέρες οροφής και τη δυνατότητα να κάνεις κράτηση για καθαρισμό.

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος συνδρομής, η Polestar παίρνει το αυτοκίνητο πίσω, με τα οχήματα θα «φρεσκάρονται» και θα πωλούνται για δεύτερο χέρι.

Τα αυτοκίνητα της Polestar θα διαθέτουν επίσης τεχνολογία «Phone-as-Key», το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους χωρίς κλειδί ή να δίνουν ένα «εικονικό» κλειδί σε άλλους χρήστες όταν χρειάζεται.

Η Polestar δεν απομακρύνεται ολοκληρωτικά από τις παραδοσιακές εκθέσεις και θα ανοίξει ένα μικρό αριθμό χώρων Polestar σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά κανένας δεν θα συνδεθεί με τα τρέχοντα εκθετήρια της Volvo. Τα πρώτα Polestar Spaces πρόκειται να ανοίξουν στις αρχές του 2019.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube