Επίσημο: Νέο MINI Cooper SE [video]

Επίσημο: Νέο MINI Cooper SE [video]

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του MINI με απόδοση 184 PS.

Η MINI παρουσίασε το νέο Cooper SE, την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του δημοφιλούς μοντέλου που έρχεται ως εναλλακτική στο βενζινοκίνητο Cooper S και το πετρελαιοκίνητο Cooper SD.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 135 kW (184 PS) και 270 Nm ροπής, ο οποίος στέλνει την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Χάρη σε αυτόν η επιτάχυνση 0-60km/h ολοκληρώνεται σε 3,9" ενώ το παραδοσιακό σπριντ των 0-100km/h απαιτεί 7,3". Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, η τελική ταχύτητα του μοντέλου είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 150 km/h.

Cooper SE

Η μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 32,6 kWh προσφέρει αυτονομία 235-270 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση, ενώ μέσω ταχυφορτιστή 50 kW μπορεί να φτάσει στο 80% της ενέργειάς της σε μόλις 35 λεπτά. Από συμβατικό φορτιστή 11 kW, η μπαταρία χρειάζεται 2,5 ώρες για να φτάσει στο 80% και 3,5 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Η τοποθέτησή της μπαταρίας στο πάτωμα του αυτοκινήτου δεν επηρεάζει τον χώρο αποσκευών του τρίθυρου μοντέλου, ο οποίος όπως και στη βενζινοκίνητη έκδοση διαμορφώνεται στα 211 λίτρα και μπορεί να φτάσει τα 731 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Επιπλέον η ανάρτηση έχει ψηλώσει κατά 18mm σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Cooper για καλύτερη προστασία του πατώματος. Από πλευράς βάρους, το MINI Cooper SE ζυγίζει 1.365 kg, είναι δηλαδή κατά 145 kg βαρύτερο από το τρίθυρο MINI Cooper S με το αυτόματο κιβώτιο Steptronic.

MINI Cooper SE


Σύμφωνα με τη MINI, το Cooper SE προσφέρει αίσθηση οδήγησης go-kart χάρη στη ρύθμιση της ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσμων πίσω), την  ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση του τιμονιού, το χαμηλό κέντρο βάρους (-30mm σε σχέση με το Cooper S) και το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) που μειώνει το σπινιάρισμα των τροχών.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μια από τις τέσσερις λειτουργίες οδήγησης (Sport, Mid, Green και Green+) που δίνουν προτεραιότητα στις επιδόσεις ή την αυτονομία, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Τέλος, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας επιτρέπει την οδήγηση με ένα πεντάλ στην κίνηση της πόλης.

MINI Cooper SE

Σχεδιαστικά, το Cooper SE ξεχωρίζει από τη διαφορετική γρίλια, τις μοναδικές ζάντες, τις λεπτομέρειες σε κίτρινο χρώμα (γρίλια, καθρέπτες και τροχοί) και φυσικά από την απουσία της εξάτμισης στο πίσω μέρος.

Ο βασικός εξοπλισμός του μοντέλου περιλαμβάνει φώτα LED, διζωνικό κλιματισμό με αποδοτικό σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί τη θερμότητα του κινητήρα, ηλεκτρικό χειρόφρενο και σύστημα Connected Navigation με οθόνη 6,5" (προαιρετικά οθόνη 8,8").

Η παραγωγή του MINI Cooper SE θα ξεκινήσει στην Οξφόρδη το Νοέμβριο του 2019 ενώ σύμφωνα με την εταιρεία αρκετοί πελάτες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για το μοντέλο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube