Επίσημο: Νέο Hyundai Tucson [video]

Επίσημο: Νέο Hyundai Tucson [video]

Το Hyundai Tucson στην τέταρτη γενιά του, επιστρέφει δυναμικά στην ανταγωνιστική κατηγορία των C-SUV.

Η Hyundai παρουσίασε σήμερα την ολοκαίνουρια, τέταρτη γενιά Tucson, η οποία συνδυάζει φουτουριστικό σχεδιασμό, πλούσιο εξοπλισμό ασφαλείας, εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήρων και ευρύχωρη καμπίνα.

Το Tucson είναι το πιο εμπορικό SUV της Hyundai με 7 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (1,4 εκατομμύρια στην Ευρώπη) από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, νέο C-SUV ενσωματώνει τη σχεδιαστική γλώσσα Sensuous Sportiness και πιο συγκεκριμένα το θέμα Parametric Dynamics, στα πρότυπα του Vision T Concept (2019). Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η νέα γρίλια με γεωμετρικά στοιχεία parametric jewels τα οποία ενσωματώνουν φώτα LED. Επιπλέον προβολείς βρίσκουμε στις μεγάλες πλευρικές εισαγωγές αέρα ενώ μια ακόμα φαρδιά κεντρική εισαγωγή βρίσκεται στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα, πάνω από την ποδιά.

Hyundai Tucson

Στο προφίλ η Hyundai διατήρησε τις δυναμικές γραμμές του πρωτοτύπου με τις επιφάνειες στα φουσκωμένα φτερά να τονίζουν τους τετραγωνισμένους θόλους των τροχών και να δημιουργούν ένα μυώδες look.

Πίσω βρίσκουμε τρισδιάστατα φώτα LED που ενώνονται μεταξύ τους, παρμπρίζ με έντονη κλίση που πλαισιώνεται από αλουμινένιο διακοσμητικό, υαλοκαθαριστήρα κρυμμένο κάτω από την αεροτομή και προστατευτική ποδιά με look αλουμινίου που παραπέμπει σε διαχύτη και ενσωματώνει διπλές απολήξεις της εξάτμισης.

Το νέο Tucson θα είναι διαθέσιμο σε 9 εξωτερικές αποχρώσεις με προαιρετική διχρωμία (οροφή σε Phantom Black ή Dark Knight). Την εικόνα συμπληρώνουν τα νέα σχέδια τροχών 17", 18" ή 19" που φορούν ελαστικά Continental ή Michelin.

Hyundai Tucson

Το νέο Tucson έχει μήκος 4.500 mm (+20 mm), πλάτος 1.865 mm (+15 mm), ύψος 1.650 mm (+5 mm) και μεταξόνιο 2.680 mm (+10 mm).

Οι ελαφρώς αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις οδήγησαν σε πιο ευρύχωρη καμπίνα με αυξημένο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών που πλέον φτάνει τα 996 mm (+26 mm). Ο χώρος αποσκευών ξεκινά από 546 έως 620 λίτρα ανάλογα με την έκδοση (+33 έως +107 λίτρα σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο) και φτάνει έως και 1.799 λίτρα με αναδίπλωση της πίσω σειράς καθισμάτων

Hyundai Tucson

Το ταμπλό έχει συμμετρική σχεδίαση με μεταλλικά στοιχεία που μοιάζουν με προέκταση των αεραγωγών να διατρέχουν ολόκληρο το μήκος του και να συνεχίζουν στις πόρτες.

Πίσω από το νέο τιμόνι της Hyundai με τέσσερις ακτίνες και ενσωματωμένα πλήκτρα, βρίσκουμε ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25" που αλλάζει απόχρωση ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης. Η κεντρική κονσόλα αφής περιλαμβάνει οθόνη 10,25" με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Bluelink (υποστήριξη Apple CarPlay και Android Auto), και χειριστήρια αφής για τον κλιματισμό. Το ψηλό κεντρικό τούνελ ενσωματώνει πρακτικούς αποθηκευτικούς χωρους, δύο ποτηροθήκες και τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τη Hyundai τα υλικά είναι υψηλής ποιότητας και μαλακά στην αφή για μια premium αίσθηση. Για τις υφασμάτινες ή τις δερμάτινες επενδύσεις της καμπίνας υπάρχουν οι επιλογές μαύρης απόχρωσης, διχρωμίας με μαύρο ή γκρι και μπεζ, και γαλαζοπράσσινο (teal).

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία του εξοπλισμού είναι ο τριζωνικός κλιματισμός με κρυφούς αεραγωγούς Multi-Air Mode, τα κλιματιζόμενα καθίσματα εμπρός, τα θερμαινόμενα καθίσματα πίσω, το premium ηχοσύστημα της KRELL και ο ambient εσωτερικός φωτισμός με 64 διαφορετικές αποχρώσεις και 10 επίπεδα φωτεινότητας.

 

Σημαντικά εμπλουτισμένος είναι και ο εξοπλισμός ασφαλείας, με την Hyundai να περηφανεύεται για το πλουσιότερο πακέτω συστημάτων υποβοήθησης της κατηγορίας. Το νέο Tucson έρχεται με 7 αερόσακους (συμπεριλαμβανομένου και μεσαίου αερόσακου) και τα παρακάτω συστήματα που ανήκουν στο πακέτο Hyundai SmartSense: Forward Collision-Avoidance Assist (FCA with car, pedestrian and cyclist protection), Leading Vehicle Departure Alert (LVDA), Highway Driving Assist (HDA) 1.5, Navigation-based Smart Cruise Control Curve (NSCC-C), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Blind Spot-Collision Warning (BCW), Blind-spot Collision Avoidance Assist (BCA), Safe Exit Warning (SEW), Remote Smart Parking Assist (RSPA) για το υβριδικό και το plug-in hybrid, Surround View Monitor (SVM), Blind View Monitor (BVM), Rear Occupant Alert (ROA), Lane Following Assist (LFA), Lane Keeping Assist (LKA), Driver Attention Warning (DAW), Rear Cross Traffic Collision Warning (RCCW), Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA) και High Beam Assist (HBA).

Hyundai Tucson

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τα παρακάτω σύνολα:

  • βενζινοκινητήρας 1.6 T-GDI Smartstream με 150 PS και 250 Nm. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και κίνηση στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς.
  • πετρελαιοκινητήρας 1.6 CRDi Smartstream με 115 PS και 280 Nm. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και κίνηση στους εμπρός τροχούς.
  • ήπια υβριδικός βενζινοκινητήρας 1.6 T-GDI Smartstream με 150 PS και 250 Nm. Συνδυάζεται με το κιβώτιο Intelligent Manual Transmission (6iMT) ή με το αυτόματο διπλόυ συμπλέκτη (7DCT) τα οποία στέλνουν την κίνηση στους εμπρός τροχούς.
  • ήπια υβριδικός βενζινοκινητήρας 1.6 T-GDI Smartstream με 180 PS και 265 Nm. Συνδυάζεται με το κιβώτιο Intelligent Manual Transmission (6iMT) που στέλνει την κίνηση στους εμπρός τροχούς, ή με το αυτόματο διπλόυ συμπλέκτη (7DCT) και τετρακίνηση.
  • ήπια υβριδικός πετρελαιοκινητήρας 1.6 CRDi Smartstream με 136 PS και 280 Nm / 320 Nm. Συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο διπλόυ συμπλέκτη (7DCT) και κίνηση στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς.
  • υβριδική έκδοση με τον 1.6 T-GDI, αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, ηλεκτροκινητήρα 44,2 kW και μπαταρία 1,49 kWh. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 230 PS και τα 265 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 8" (8,3") και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 193 km/h.
  • plug-in hybrid με τον 1.6 T-GDI και συνδυαστική απόδοση 265 PS (έρχεται το 2021).

Η τετρακίνηση HTRAC συνδυάζεται στις υβριδικές και αυτόματες εκδόσεις με το σύστημα Terrain Mode με λειτουργίες Mud, Sand and Snow για καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.

Η Hyundai προσφέρει δύο διαφορετικές αναρτήσεις για το Tucson οι οποίες εξελίχθηκαν στο Nürburgring και στο οδικό δίκτυο της Ευρώπης. Εκτός από τη συμβατική ανάρτηση με γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμων πίσω, υπάρχει και ενεργή ανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (ECS) και λειτουργίες Normal, Eco και Sport. Νέα είναι και η ρύθμιση του τιμονιού (R-MDPS) με πιο κοφτερή αίσθηση στη λειτουργία οδήγησης Sport.

Το νέο Tucson θα παράγεται στο εργοστάσιο Nošovice της Τσεχίας, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν προς το τέλος του 2020. Η έκδοση plug-in hybrid και το σπορ επίπεδο εξοπλισμού N Line θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2021.

[Πηγή: Hyundai]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube