Επίσημο: Νέο, high-tech Mazda3 [video]

Επίσημο: Νέο, high-tech Mazda3 [video]

To νέο Mazda3 παρουσιάστηκε επίσημα στο Los Angeles Auto Show με γκάμα πέντε κινητήρων, νέο στιλ και πλήθος συστημάτων ασφαλείας.

Σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors και η Ford διασώζονται από την αντικατάστασή των μικρών μοντέλων τους με crossover, η Mazda ποντάρει πολλά στο ότι μια τεχνικά προηγμένη, πολυτελής έκδοση του κόμπακτ Mazda3 μπορεί να αψηφήσει τις πιθανότητες.

Ταυτόχρονα, το ντεμπούτο του νέου Mazda3 σε αυτό το μεγάλο αμερικανικό σαλόνι έχει τη σημειολογία του, καθώς η κόμπακτ κατηγορία στις ΗΠΑ φθάνει σε μερίδιο το 14% εφέτος.

Το Mazda3 2019 που ανασχεδιάστηκε εκ βάθρων και παρουσιάστηκε στο Los Angeles Auto Show διατίθεται με μεγάλη ποικιλία κινητήρων -πιθανώς τους περισσότερους στην κατηγορία του, πέντε στο σύνολο. Αλλά και υπό τη νέα έκδοση της σχεδιαστικής γλώσσας «Kodo» της εταιρείας, με πιο ρευστές καμπύλες και λιγότερες αιχμές και ακμές, καθώς και ένα ανανεωμένο εσωτερικό που τονίζει τη φινέτσα και την απλότητα.

Ξεκινώντας από τα τεχνικά, το Mazda3 ωθείται στην premium επικράτεια με ένα πετρελαιοκινητήρα 1,8 lt και ένα δίλιτρο βενζινοκινητήρα Skyactiv-X. Αυτός είναι ο πρώτος κινητήρας παραγωγής για την αγορά της Βόρειας Αμερικής που χρησιμοποιεί SCCI (Spark Controlled Compression Ignition. Δηλαδή ελεγχόμενη έναυση με συμπίεση του μείγματος, αλλά και με σπινθήρα), συνδυάζοντας έτσι την οικονομία ενός κινητήρα ντίζελ με τις επιδόσεις και τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων ενός βενζινοκινητήρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αποκλειστικό: Οδηγούμε το Mazda με τον επαναστατικό κινητήρα «χωρίς μπουζί»

Mazda3 2019

Το ντίζελ είναι το πρώτο της Mazda στις ΗΠΑ και θα εξελιχτεί σε αποκλειστικότητα στην αμερικανική κόμπακτ κατηγορία, καθώς η Chevrolet θα διακόψει την παραγωγή του ντίζελ Cruze τον Μάρτιο. Οι άλλοι τρεις κινητήρες είναι ένα μοτέρ των 1,5 lt, ένα δίλιτρο και ένα 2,5λιτρο, τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην αγορά υπό το όνομα Skyactiv-G. Η Mazda σχεδιάζει δε να συνδυάζει το Mazda3 με σασμάν έξι ταχυτήτων χειροκίνητο ή αυτόματο.

Κάτω από τη φορεσιά του νέου Mazda3, παραμένοντας στο τεχνικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε με ένα ανασχεδιασμένο πλαίσιο που αποτελείται από περισσότερο χάλυβα υψηλής αντοχής και ανασχεδιασμένες ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης κατά τη σύγκρουση για μεγαλύτερη προστασία. Κατά τα λοιπά έχουμε να κάνουμε με ένα συμβατικό πακέτο ανάρτησης, με γόνατα McPherson εμπρός, ημιάκαμπτο άξονα πίσω και δισκόφρενα γύρω γύρω.

Mazda3 2019

Η ασφάλεια των επιβατών και των πεζών βρέθηκε στη ζώνη προτεραιότητας των μηχανικών της Mazda. Η καπό διαθέτει εσωτερική δομή απορρόφησης της ενέργειας που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνει τους τραυματισμούς των ποδιών των πεζών. Στη λίστα των έξτρα υπάρχει ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του οδηγού που ονομάζεται «i-Activesense» και περιλαμβάνει μια υπέρυθρη κάμερα και μια υπέρυθρη LED που παρατηρεί την κατάσταση του οδηγού, λέει η Mazda. Το σύστημα παρακολουθεί τα βλέφαρα του οδηγού, μετρά τη συχνότητα που αυτός ανοιγοκλείνει τα μάτια του και βλέπει τη γωνία του στόματος και του προσώπου, προκειμένου για να ανιχνεύσει υπνηλία ή κόπωση. Και σε αυτή την περίπτωση, τον προειδοποιεί ηχητικά.

Το νέο Mazda3, στην αμερικανική αγορά, θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από την ανασχεδιασμένη Corolla της Toyota, με το σπορ στιλ, την περισσότερη δύναμη και τα πιο premium υλικά στο εσωτερικό, σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο –Auris στην Ευρώπη για το 5θυρο. Για τη Γηραιά ΄Ηπειρο δεν γνωρίσουμε ακόμη την γκάμα, αν και τα μοτέρ 1.5 και 2.0 Skyactiv-G πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. 

Η Mazda προγραμματίζει να διαθέσει εμπορικά το νέο 3άρι της στις ΗΠΑ νωρίς το 2019 σε δύο τύπους: Μπερλίνα και χάτσμπακ. Για την Ευρώπη δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε την ημερομηνία εμπορικής διάθεσης ούτε αν θα πωλούνται και οι δύο τύποι αμαξώματος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube