Επίσημο: Νέο Ford Ranger Raptor [video]

Επίσημο: Νέο Ford Ranger Raptor [video]

Η νέα γενιά Ranger Raptor φέρει την υπογραφή της Ford Performance και φαντάζει ως το πλέον ολοκληρωμένο όχημα… για παντός είδους εδάφη.

Η δεύτερη γενιά Ranger Raptor είναι γεγονός. Η Ford κατάφερε να δημιουργήσει ένα σκληροπυρηνικό εκτός δρόμου μοντέλο που να συνδυάζει όμως σε σωστές αναλογίες τις εκρηκτικές επιδόσεις με την υψηλή τεχνολογία. Το τρίτο μέλος της οικογένειας Raptor (μετά τα F-150 και Bronco) της αμερικανικής φίρμας θα κυκλοφορήσει πρωτίστως στις αγορές της Ευρώπης (τελευταίο τρίμηνο του 2022) και της Αυστραλίας και από τις αρχές του 2023 και στις ΗΠΑ.

Ford Ranger Raptor

Αισθητικά, η macho εμφάνιση μαρτυρά και σε αυτούς που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν, το πικάντικο του χαρακτήρα. Τα προτεταμένα τόξα των θόλων των τροχών και ο σχεδιασμός σχήματος «C» των προβολέων τονίζουν περαιτέρω το πλάτος του αμαξώματος, ενώ τα έντονα γράμματα «FORD» στη μάσκα και ο ανεξάρτητος προφυλακτήρας αναδεικνύουν περαιτέρω τον όγκο του οχήματος.

Υπάρχουν φυσικά και προβολείς LED matrix με φώτα ημέρας LED εμπρός οι οποίοι διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης, ώστε να προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στον οδηγό αλλά και στους χρήστες του δρόμου. Τα μυώδη τώρα φτερά κρύβουν μέσα τους τις 17άρες ζάντες αλουμινίου που συνδυάζονται αποκλειστικά με all terrain ελαστικά, ενώ οι νέες εισαγωγές αέρα, τα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα καθώς και τα ανθεκτικά πλαϊνά σκαλοπάτια από χυτό αλουμίνιο αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη «σκληρή» εμφάνιση του νέου pick-up της Ford. 

Ford Ranger Raptor

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δίνουν το παρών φώτα LED, ενώ ο προφυλακτήρας «Precision Grey» φέρει ένα ψηλά τοποθετημένο και ενσωματωμένο σκαλοπάτι πρόσβασης, καθώς και κοτσαδόρο που αναδιπλώνεται προς τα πάνω, ούτως ώστε μην επηρεάζεται η γωνία αναχώρησης του οχήματος.

Στην καμπίνα, η ατμόσφαιρα συνεχίζει στους ίδιους πολεμικούς τόνους και εμπλουτίζεται με τις απαραίτητες τεχνολογικές πινελιές. Η Ford εφοδίασε το Ranger Raptor με νέα σπορ καθίσματα τα οποία σύμφωνα με τους ανθρώπους της αμερικανικής φίρμας είναι εμπνευσμένα από τα μαχητικά αεροσκάφη, με ένα νέας σχεδίασης θερμαινόμενο τιμόνι με ειδικές υποδοχές για τους αντίχειρες, σήμανση για τη θέση της ευθείας, καθώς και χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (paddle shifters) από χυτό μαγνήσιο, ενώ οι  πινελιές Code Orange στον πίνακα οργάνων και στις επενδύσεις των καθισμάτων, ακολουθούν τον ιδιαίτερο εσωτερικό φωτισμό του μοντέλου, προσφέροντας μία κεχριμπαρένια  λάμψη στα ενδότερα της καμπίνας. 

Ford Ranger Raptor

Οι επιβάτες σαφώς και έχουν στη διάθεση τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά τα συστήματα άνεσης, ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας. Στην κονσόλα, δεσπόζει μία πλήρως ψηφιακή οθόνη 12,4” και μία κεντρική οθόνη αφής 12” για την υποστήριξη των συστημάτων SYNC 4A® νέας γενιάς της Ford που προσφέρει ασύρματη συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto™ χωρίς έξτρα χρέωση, ενώ ένα ηχοσύστημα 10-ηχείων B&O® υπόσχεται να δημιουργήσει εάν το επιθυμήσετε ένα μικρό συναυλιακό χώρο στα ενδότερα του οχήματος! 

Η μεγαλύτερη ωστόσο είδηση στη νέα γενιά Ranger Raptor αφορά το τεχνικό σκέλος του μοντέλου. Η προσθήκη ενός ολοκαίνουργιου twin-turbo V6 βενζινοκινητήρα 3.0 lt (EcoBoost) που εξελίχθηκε από την Ford Performance προσφέρει στο Raptor μέγιστη ισχύ 288 PS με ροπή 491 Nm. Ο 3,0 lt Ecoboost, διαθέτει ένα συμπαγές μπλοκ κυλίνδρων από συμπιεσμένο μίγμα γραφίτη-σιδήρου, που είναι περίπου 75% ισχυρότερο και έως 75% πιο άκαμπτο από το σίδηρο που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές μεθόδους χύτευσης. Η Ford Performance εξασφάλισε ότι ο κινητήρας θα προσφέρει άμεση απόκριση σε κάθε εντολή του οδηγού στο γκάζι, με το αγωνιστικής προέλευσης σύστημα anti-lag (ίδιας φιλοσοφίας με των Ford GT και Focus ST) να επιτρέπει στιγμιαία και on-demand  την αύξηση της ισχύος. 

Το νέο σύστημα anti-lag, που διατίθεται στο πρόγραμμα Baja, διατηρεί ουσιαστικά την περιστροφή των υπερσυμπιεστών για έως και 3’’ αφού ο οδηγός σηκώσει το πόδι τους από το γκάζι, επιτρέποντας ταχύτερη επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών ή στις αλλαγές σχέσεων όταν ο οδηγός πατήσει ξανά το δεξί πεντάλ. Επίσης, ο κινητήρας είναι προγραμματισμένος με ένα ανεξάρτητο προφίλ αύξησης της πίεσης υπερπλήρωσης (boost) για κάθε μία από τις 10 σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου, με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων. 

Επιπλέον, η Ford, φρόντισε ώστε και ο ήχος που παράγει ο V6 κινητήρας να είναι επιπέδου… Raptor. Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και ενεργό σύστημα εξαγωγής ενισχύει τον ήχο μέσα από τέσσερα επιλέξιμα προφίλ (Quiet, Normal, Sport και Baja) δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να έχει ακόμα και την αίσθηση μιας «ελευθέρας» εξάτμισης σε ήχο! 

Ford Ranger Raptor

Η Ford όμως σε συνεργασία πάντα με το αγωνιστικό τμήμα εξέλισσαν στο maximum όλες τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου Ranger Raptor. Μια σειρά βάσεων και ενισχύσεων ειδικά εξελιγμένων για το Raptor για στοιχεία όπως η κολόνα C, ο χώρος φόρτωσης και η βάση της ρεζέρβας υποστηρίζουν τα μοναδικά στοιχεία έδρασης των bumpstops, των βάσεων στους θόλους των τροχών και των πίσω συνδέσμων των αμορτισέρ, διασφαλίζοντας ότι η νέα γενιά θα διαχειρίζεται οποιαδήποτε απαιτητική συνθήκη εκτός δρόμου με την ίδια ευκολία. 

Οι μηχανικοί της Ford επανασχεδίασαν πλήρως και την ανάρτηση. Υπάρχουν νέοι αλουμινένιοι πάνω-κάτω βραχίονες, ένας αναβαθμισμένος -πίσω- σύνδεσμος Watt και νέα αμορτισέρ. Η νέα γενιά των αμορτισέρ FOX® 2.5” Live Valve Internal Bypass, φέρουν πλήρωση λαδιού με Teflon™ που μειώνει τις τριβές κατά περίπου 50% σε σύγκριση με εκείνα του απερχόμενου μοντέλου παρέχοντας τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του αμαξώματος ανεξαρτήτου επιφάνειας κίνησης του μοντέλου.

Ford Ranger Raptor

Το νέο Ranger Raptor εξοπλίζεται επίσης με ένα προηγμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης το οποίο διαθέτει ένα νέο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο on-demand κιβώτιο μεταφοράς δύο σχέσεων (αργό/γρήγορο), σε συνδυασμό με εμπρός και πίσω μπλοκέ διαφορικά. Με λίγα λόγια και απλά, το αυτοκίνητο δε θα σταματά πουθενά! Για τη διαχείριση πάντως όλων των εδαφικών συνθηκών η Ford φρόντισε να εξοπλίσει το νέο της pick up με 7 επιλέξιμα προφίλ οδήγησης, στα οποία περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Baja το οποίο είναι προσανατολισμένο για off-road διαδρομές και διαμορφώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος για μέγιστες επιδόσεις κατά τη γρήγορη οδήγηση εκτός δρόμου. 

Για τα ασφάλτινα κομμάτια ο οδηγός του Ranger Raptor μπορεί να επιλέξει μεταξύ των Normal, Sport και Slippery, ενώ για τα εκτός δρόμου, τα Rock crawl, Sand, Mud/Ruts ή το Baja. Στην παλέτα των τεχνολογικών συστημάτων του μοντέλου θα βρει επίσης κανείς και το σύστημα  Trail Control™, που μοιάζει με το cruise control αλλά για συνθήκες off-road. Ο οδηγός απλά επιλέγει μία καθορισμένη ταχύτητα κάτω από 32 km/h με το όχημα να διαχειρίζεται αυτόματα την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, ώστε ο ίδιος να είναι συγκεντρωμένος στη διάσχιση των δύσβατων περασμάτων… 

Η Ford χωρίς κάποια δόση υπερβολής τα «έσπασε» στην κυριολεξία με τη νέα γενιά του μοντέλου, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα pick up που μπορεί με την ίδια ευκολία να χαρίσει ατέλειωτες συγκινήσεις σε κάθε είδους επιφάνεια… Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο ντίζελ κινητήρας των 2,0 lt (EcoBlue bi-turbo) θα εξακολουθήσει να διατίθεται στο νέο Ranger Raptor αλλά θα είναι διαθέσιμος στην γκάμα του μοντέλου από το 2023 και μετά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube