Επίσημο: Νέο Ford E-Transit [video]

Επίσημο: Νέο Ford E-Transit [video]

Επιτέλους ένα ηλεκτρικό επαγγελματικό με αυτονομία της προκοπής: 350 km. Η Ford αποκαλύπτει το ηλεκτρικό Transit, πρεμιέρα για ένα από τα πιο καλοπουλημένα βαν στης Ιστορίας.

Με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια κομμάτια στην εμπορική καριέρα του, το Transit είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της Ford. Ίσως όχι όπως το pick-up F-Series στην Αμερική, αλλά είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί προτιμούν τα καροτσάτα παρά τις κλούβες,. Στην Ευρώπη και, κυρίως στη Βρετανία, το Transit μπορεί να είναι λίρα εκατό, αλλά όπως και οι παρόμοιες προτάσεις της αγοράς, έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες μορφές κινητικότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ντίζελ σε αυτή την κατηγορία ήταν, είναι και θα συνεχίσει για κάμποσο να είναι ο βασιλιάς. Παρά την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του όμως, σε κάποια γωνία το περιμένουν τα EV….

Τα ηλεκτρικά επαγγελματικά είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για εταιρείες που ασχολούνται με την παράδοση «last mile», ειδικά σε μεγάλες αστικές περιοχές. Εκεί, όπου η μέση ταχύτητα είναι χαμηλή, οπότε και οι συνθήκες ιδανικές για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ford E-Transit

To E-Transit λοιπόν, διαθέτει μια μοναδική μπαταρία 67 kWh (εγγυημένη για οκτώ χρόνια ή 160.000 km), η οποία θα προσφέρει αυτονομία έως και 350 km, και αναλαμβάνει κα τροφοδοτήσει με ενέργεια ένα ηλεκτρομοτέρ με 269 άλογα και 430 Nm που βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω μέρος. Αυτή η αυτονομία ακούγεται τεράστια γι’ αυτή την μπαταρία και σε ένα όχημα που υποτίθεται ότι θα φορτώνεται. Από την άλλη πρέπει να θυμόμαστε ένα E-Transit καλείται να κυκλοφορήσει κυρίως στην πόλη, άντε και γύρω από αυτήν. Η αυτονομία του λοιπόν είναι ό,τι πρέπει. 

Η Ford μάλιστα έχει σχεδιάσει μια ειδική λειτουργία «Eco» για το E-Transit που θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας της μπαταρίας όταν το αυτοκίνητο είναι άδειο, για να κερδίσει έως και 10% παραπάνω αυτονομία. Εδώ να πούμε ότι το μέγιστο φορτίο των μοντέλων βαν και σασί-καμπίνας θα είναι αντίστοιχα 1.616 και 1.967 kg.

Ford E-Transit

Όσον αφορά τη φόρτιση, οι μπαταρίες του θα μπορούν να φορτιστούν από το 15% έως το 80% σε 35 λεπτά της ώρας με ισχύ φόρτισης στα 115 kW, που είναι και η μέγιστη αποδεκτή. Αλλά το E-Transit μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως κινητό τερματικό φόρτισης με ισχύ έως 2,3 kW χάρη στο «Power on Board».

Η Ford δημοσιοποιεί ήδη εντυπωσιακά στοιχεία για να προσελκύσει στόλους, επικαλούμενη «μείωση 40% στο κόστος συντήρησης σε σύγκριση με τα θερμικά μοντέλα». Ωστόσο, δεν μας λέει, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τιμή, ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος για την αγορά ενός E-Transit σε σύγκριση με μια έκδοση ντίζελ. Μια διαφορά που εκτιμούμε ότι δεν θα μπορεί να αποσβεστεί μόνο μέσω της οικονομίας στα service.

Ωστόσο, ο Αμερικανός κατασκευαστής δεν βιάζεται ιδιαίτερα να ανακοινώσει την τιμή του Ford E-Transit, καθώς δεν προβλέπεται να λανσαριστεί εμπορικά στην Ευρώπη πριν από τις αρχές του… 2022.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube