node/39818

Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz S-Class [video]

Η ολοκαίνουρια γενιά της S-Class τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας της Mercedes-Benz με κορυφαία επίπεδα τεχνολογίας, άνεσης και ασφάλειας.

Μετά από μήνες σταδιακών αποκαλύψεων, η στιγμή της μεγάλης πρεμιέρας της ολοκαίνουριας Mercedes-Benz S-Class έφτασε. Η ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας ήταν ανέκαθεν ένα σημείο αναφοράς για την αυτοκίνηση και η νέα γενιά ακολουθεί στον ίδιο δρόμο ενσωματώνοντας καινοτομίες στους τομείς της τεχνολογίας και της ασφάλειας, μαζί με κορυφαία επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά εξάλλου καθώς όπως αναφέρει η Mercedes-Benz το 80% των ιδιοκτητών S-Class στην Ευρώπη και το 70% στις ΗΠΑ επιλέγουν και πάλι μια Mercedes-Benz όταν έρθει η ώρα της αντικατάστασης.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, το μοντέλο διατηρεί τις επιβλητικές διαστάσεις που χαρακτηρίζουν κάθε γενιά και τις κλασσικές αναλογίες λιμουζίνας με μακρύ καπό, κοντό εμπρός πρόβολο, μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους τροχούς και μακριά ουρά. 

Όπως περιμέναμε, η νέα S-Class είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις από την προηγούμενη γενιά με μήκος 5.179 mm (+54 mm), πλάτος 1.954 mm (+55 mm), ύψος 1.503 mm (+10 mm) και μεταξόνιο 3.106 mm (+71 mm). Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η έκδοση Long Wheelbase με το μήκος να φτάνει τα 5.289 mm (+34 mm σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά) και το μεταξόνιο τα 3.216 mm (+51 mm).

Mercedes-Benz S-Class

Αισθητικά οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz με επικεφαλής τον Gorden Wagener υιοθέτησαν μια εξελιγμένη έκδοση της σχεδιαστικής γλώσσας που ενσωματώνεται σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας δίνοντας έμφαση και στην αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας από 0.22 cd).

Στη μάσκα, η γρίλια που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προφυλακτηρα είναι διακοσμημένη με χρώμιο ενώ ενσωματώνει και τους αισθητήρες για τα συστήματα ADAS στο μέσο. Τα επθετικά φώτα με εξάπλευρο σχήμα ενσωματώνουν τεχνολογία Digital Light (προαιρετική) που μπορεί να προβάλει στο δρόμο προειδοποιητικά σύμβολα και γραμμές με ανάλυση 2,6 εκατομμύρια pixel χάρη σε τρεις δεσμίδες LED και 1,3 εκατομμύρια μικρο-καθρέφτες μέσα σε καθέ φως. Πιο χαμηλά, ο προφυλακτήρας έχει ενιαίες εισαγωγές αέρα πλαισιωμένες από χρώμιο.

Στο προφίλ η γραμμή παραθύρων είναι τυπική Mercedes-Benz με το χαρακτηριστικό τόξο, μια οριζόντια character line διατρέχει ολόκληρο το μήκος του οχήματος από τα εμπρός μέχρι και τα πίσω φώτα ενώ το ισχυρό D-pillar σβήνει αρμονικά στην ουρά. Εκεί, για πρώτη φορά μετά από τρεις γενιές της, η S-Class υιοθετεί φώτα σε οριζόντια διάταξη τα οποία ενισχύουν οπτικά το πλάτος και έχουν τριγωνικό σχήμα που θυμίζει την CLS. O πίσω προφυλακτήρας έχει λιτό σχεδιασμό με δύο μακρόστενες απολήξεις της εξάτμισης σε κάθε άκρο ενώ η πόρτα του χώρου αποσκευών έχει κλίση προς τα εμπρός και ενσωματώνει μια διακριτική αεροτομή.

Mercedes-Benz S-Class

Στην καμπίνα, κυριαρχεί η αίσθηση της πολυτέλειας ενώ οι χώροι έιναι αυξημένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, επωφελούμενοι από την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων. Η καμπίνα της νέας ναυαρχίδας που έχει ανασχεδιαστεί πλήρως με 27 λιγότερα φυσικά πλήκτρα σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά και ακόμα εξυπνότερες λειτουργίες αναγνώρισης φωνητικών εντολών, χειρονομιών και αφής. 

Αυτή τη φορά η πίσω θέση ήταν στο επίκεντρο των σχεδιαστών, καθώς όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου, τα "αφεντικά" στις αγορές των ΗΠΑ και Κίνας κάθονται συχνότερα εκεί. Αυτό σημαίνει πως οι πίσω επιβάτες έχουν την ίδια πρόσβαση με τον οδηγό στις διάφορες λειτουργίες του οχήματος, μέσα από τις έως και 3 οθόνες αφής που βρίσκονται στην πίσω σειρά καθισμάτων αλλά και την αναγνώριση φωνητικών εντολών. Ανά πάσα στιγμή κάθε χρήστης μπορεί να μοιράζεται το περιεχόμενο της οθόνης του με τους υπόλοιπους επιβάτες κάνοντας μια απλή κίνηση drag-and-drop.

Στο ταμπλό, η κλασσική διάταξη των οθονών σε ενιαίο πάνελ που συναντάμε σε ολόκληρη τη σημερινή γκάμα των Mercedes-Benz έχει αντικατασταθεί από μια μεγάλη οθόνη αφής στην κεκλιμένη κεντρική κονσόλα (προαιρετικά με τεχνολογίες OLED και απτικής ανατροφοδότησης), ένα τρισδιάστατο παραμετροποιήσιμο ψηφιακό πίνακα οργάνων και ένα έγχρωμο head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας (προαιρετικά) που απεικονίζει γραφικά στο περιβάλλον και σε βάθος έως και 10 μέτρων από το παρμπρίζ (ο προβολέας του είναι αντίστοιχος μιας οθόνης διαγωνίου 77"). 

Mercedes-Benz S-Class

Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει τον κάθε χρήστη και επιλέγει το προσωπικό του προφίλ Mercedes me (υποστήριξη έως και 7 διαφορετικών προφίλ) μέσω κωδικού, αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος, γεωμετρίας προσώπου και φωνής.

Η αναγνώριση φωνητικών εντολών "Hey Mercedes" που λειτουργεί από όλα τα καθίσματα, έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, υποστηρίζοντας πλέον περισσότερο διάλογο σε 27 διαφορετικές γλώσσες, ενώ μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα ορισμένες λιγότερο στερεοτυπικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και να λειτουργήσει ακόμα και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, αν ο χρήστης εκφραστεί λέγοντας πως είναι κουρασμένος, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει αυτόματα τη λειτουργία αναζωογόνησης Energizing αν πρόκειται για τον οδηγό, ή άλλα προγράμματα χαλάρωσης για τους επιβάτες των πίσω θέσεων.

Η τελευταία λέξη της εξέλιξης υπάρχει και στα κλιματιζόμενα και πολυ-ρυθμιζόμενα καθίσματα (έως και 19 μοτέρ σε κάθε κάθισμα), τα οποία προσφέρουν έως και 10 διαφορετικά προγράμματα μασάζ ανάλογα με τη διαδρομή και τις προτιμήσεις του κάθε επιβάτη. Για τους πίσω επιβάτες υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη καθισμάτων ενώ φυσικά το μοντέλο διατίθεται και σε τετραθέσια διάταξη με ανακλινόμενα υποπόδια για κορυφαία άνεση.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ο παραμετροποιήσιμος ατμοσφαιρικός εσωτερικός φωτισμός με 250 LED, το νέο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, τα κορυφαία επίπεδα ηχομόνωσης της καμπίνας και το premium ηχοσύστημα της Bermester με 31 ηχεία (μερικά είναι ενσωματωμένα ακόμα και στα καθίσματα) για μια τετραδιάστατη ηχητική εμπειρία.

Mercedes-Benz S-Class

Όσον αφορά την ασφάλεια, κάμερες στο εσωτερικό του αντιλαμβάνονται πότε οι επιβαίνοντες θέλουν να βγουν από το όχημα και σε συνδυασμό με κάμερες και αισθητήρες στο εξωτερικό προειδοποιούν σε περίπτωση διερχόμενης κίνησης στα τυφλά σημεία, με χρήση του εσωτερικού φωτισμού. Παράλληλα δύο κάμερες παρακολουθούν τον οδηγό και τον ενημερώνουν όταν εμφανίσει σημάδια κόπωσης, ενώ αισθητήρες αναλαμβάνουν τη σωστή ρύθμιση του καθίσματος και των καθρεφτών ανάλογα με τις σωματικές του διαστάσεις και άλλοι αισθητήρες διαβάζουν τις χειρονομίες του (πχ με μια απλή κίνηση του χεριού ανοίγει η οροφή).

Ο αερόσακος για τους πίσω επιβάτες (Rear Airbag), μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, υποστηρίζοντας το κεφάλι και το λαιμό τους και λειτουργώντας επικουρικά στη ζώνη ασφαλείας (η οποία έχει τεχνολογίες beltbag και inflatable seat belt). Από την άλλη πλευρά, ο κεντρικός αερόσακος ανάμεσα στους εμπρός επιβάτες βρίσκεται αποθηκευμένος στην πλάτη του καθίσματος του οδηγού και ενεργοποιείται σε περίπτωση ισχυρής πλευρικής σύγκρουσης αποτρέποντας τη επαφή των κεφαλιών τους.

Στα πίσω καθίσματα υπάρχει μια νέα λειτουργία που εξετάζει αν το παιδικό κάθισμα είναι σωστά τοποθετημένο, ενώ αν οι επιβάτες κοιτάξουν πίσω από τον ώμμο τους, το MBUX Interior Assist θα κλείσει αυτόματα το σκίαστρο του πίσω παρμπρίζ.

Mercedes-Benz S-Class

Κατά το λανσάρισμα, η γκάμα κινητήρων της λιμουζίνας περιαμβάνει τις παρακάτω εκδόσεις - όλες τους συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο 9G Tronic.

  • S 450 4MATIC: Εξακύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας 3,0 λίτρων (M 256) με 367 PS και 500 Nm (επιπλέον 22 PS και 250 Nm από το ήπια υβριδικό EQ Boost). Επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,1" και τελική 250 km/h. Σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.
  • S 500 4MATIC: Εξακύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας 3,0 λίτρων (M 256) με 435 PS και 520 Nm (επιπλέον 22 PS και 250 Nm από το ήπια υβριδικό EQ Boost). Επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,9" και τελική 250 km/h. Σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.
  • S 350 d και S 350 d 4MATIC: Εξακύλινδρος σε σειρά πετρελαιοκινητήρας 3,0 λίτρων (OM 656) με 286 PS και 600 Nm. Επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,4" / 6,2" και τελική 250 km/h. Κίνηση στους πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς (4MATIC).
  • S 400 d 4MATIC: Εξακύλινδρος σε σειρά πετρελαιοκινητήρας 3,0 λίτρων (OM 656) με 330 PS και 700 Nm. Επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,4" και τελική 250 km/h. Σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.

Παράλληλα, η Mercedes-Benz ετοιμάζει μια plug-in hybrid έκδοση της S-Class με ηλεκτρική αυτονομία που θα φτάνει τα 100 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση. Τέλος, για όσους θέλουν μια λιμουζίνα με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, σύντομα θα παρουσιαστεί και η αντίστοιχη EQS με διαφορετική πλατφόρμα και εντελώς ανασχεδιασμένο αμάξωμα.

Mercedes-Benz S-Class

Η αενεργή αερανάρτηση E-Active Body Control έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει την απόσταση από το έδαφος και να αλλάζει τα χαρακτηριστικά της, βελτιώνοντας όχι μόνο την άνεση αλλά και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, ως μέρος του συστήματος Pre-Safe Impulse Side, η απόσταση από το έδαφος αυξάνεται αυτόματα κατά 8 cm μέσα σε μόλις 80 milisecond με τη βοήθεια υγροπνευματικών και συστήματος 48V, όταν οι αισθητήρες αντιληφθούν επικείμενη πλευρική σύγκρουση. Έτσι, μειώνεται η παραμόρφωση της καμπίνας καθώς το πάτωμα του οχήματος απορροφά καλύτερα τις δυνάμεις που ασκούνται σε μια πλευρική σύγκρουση.

Για να τα πετύχει όλα αυτά, η ανάρτηση διαθέτει πέντε επεξεργαστές με πολλαπλόυς πυρήνες, περισσότερους από 20 αισθητήρες και μια stereo camera (με λειτουργία Road Surface Scan), αναλύοντας τις συνθήκες 1.000 φορές το δευτερόλεπτο!

Το σύστημα τετραδιεύθυνσης με ηλεκτροκινητήρα στρίβει τους πίσω τροχούς έως και 10ο ανάλογα με τη γωνία του τιμονιού και την ταχύτητα, μειώνοντας τον κύκλο στροφής της λιμουζίνας σε κάτω από 11 μέτρα ενώ παράλληλα αυξάνει τη σταθερότητα σε υψηλότερες ταχύτητες (οι πίσω τροχοί στρίβουν στην αντίθετη κατεύθυνση μέχρι τα 60 km/h και στην ίδια κατεύθυνση από εκεί και πάνω). Η τετραδιεύθυνση διευκολύνει και τις μανούβρες κατά το παρκάρισμα σε συνδυασμό με το σύστημα Active Parking Assist και την κάμερα 360° με 3D view.

Mercedes-Benz S-Class

Για το τέλος αφήσαμε τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού - κάτι που δεν θα μπορούσε να λείπει από μια ναυαρχίδα. Όπως αναφέρει η Mercedes-Benz, η νέα S-Class υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση Level 3, κάτι που θα γίνει εφικτό από τα μέσα του 2021 στις περιοχές που επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Το Drive Pilot της Mercedes-Benz θα αναλαμβάνει το τιμόνι, το γκάζι και το φρένο, με τον οδηγό να παίρνει το ρόλο παρατηρητή σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης μέσα στην πόλη ή σε συμβατά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, επιτρέποντάς του να σερβάρει στο ιντερνετ και να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (πχ να διαβάσει και να απαντήσει σε email).

Η πλούσια συλλογή συστημάτων υποβοήθησης - ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά - είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις της S-Class και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Παράλληλα, το αυτόνομο παρκάρισμα (αυτονομία Level 4) Intelligent Park Pilot θα επιτρέπει στον οδηγό να βγει εντελώς από το όχημα και απλά να το παρακολουθεί καθώς μπαίνει μόνο του στη θέση πάρκινγκ - μια λειτουργία που θα ισχύει σε περιοχές που κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Οι παραγγελίες για τη νέα Mercedes-Benz S-Class θα ξεκινήσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γερμανία ενώ τα πρώτα μοντέλα θα φτάσουν στις αντιπροσωπείες τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Mercedes-Benz

node/40261

MINI: Ετοιμάζει νέο μικρό ηλεκτρικό crossover

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως οι διάδοχοι των MINI Hatch και MINI Countryman θα έχουν αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

MINI: Ετοιμάζει νέο μικρό ηλεκτρικό crossover

Η ΜΙΝΙ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το μέλλον, δίνοντας έμφαση στον εξηλεκτρισμό και την επέκταση της γκάμας της, ενώ παράλληλα σκοπεύει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά της Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: MINI Cooper SE

Ο εξηλεκτρισμός της MINI έχει ήδη ξεκινήσει, με το υβριδικό MINI Cooper SE Countryman ALL4 και το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE, τα οποία αφορούν το 10% των πωλήσεων της εταιρείας. Στο μέλλον, οι νέες γενιές των δύο μοντέλων (τρίθυρο Hatchback και premium C-SUV) θα είναι διαθέσιμες σε αμιγώς ηλεκτρικές αλλά και σε συμβατικές εκδόσεις με θερμικά μοτέρ, για αυτούς που δεν είναι έτοιμοι ακόμα να εισέλθουν στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, η εταιρεία θα επεκτείνει τη γκάμα της με ένα νέο μικρότερο crossover στην κατηγορία B-Segment (σουπερμίνι), το οποίο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά ως ηλεκτρικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο MINI Cooper SE Countryman ALL4

Όσον αφορά την Κίνα η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη, η MINI θέλει να αυξήσει το μερίδιο αυτοκινήτων που πουλά εκεί από το 10% που είναι σήμερα. Για να το πετύχει αυτό θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα από το 2023 σε συνεργασία με την κινεζική Great Wall Motors. Τα MINI που θα παράγονται εκεί θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει στην αγορά της Κίνας, ενώ η παραγωγή στα υπόλοιπα εργοστάσια της εταιρείας θα διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, δύο δεκαετίες μετά από την αναβίωση του ΜΙΝΙ Cooper, η βρετανική φίρμα που ανήκει στον όμιλο BMW έχει κατασκευάσει περίπου 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, τα οποία έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο.

*Στις εικόνες βλέπετε τα επίσημα σκίτσα της σημερινής δεύτερης γενιάς MINI Countryman.

[Πηγή: MINI]

node/40258

Επίσημο: Νέο Genesis GV70

Το δεύτερο SUV της Genesis έρχεται να γίνει ο πρώτος εκπρόσωπός της στην κατηγορία των premium D-SUV.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Επίσημο: Νέο Genesis GV70

Μετά από το ανανεωμένο G70, τα ολοκαίνουρια G80 και GV80 και τη ναυαρχίδα G90, η Genesis εμπλουτίζει τη γκάμα της με ένα δεύτερο SUV - το GV70. Το νέο μοντέλο τοποθετείται στην κατηγορία premium D-SUV, δηλαδή απέναντι από τα Audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC, Alfa Romeo Stelvio και Volvo XC60.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Genesis G90 Limousine, η επιτομή της κορεατικής πολυτέλειας

Σχεδιαστικά, το GV70 υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική γλώσσα "Athletic Elegance" της Genesis που έχει φέρει ένα ενιαίο look σε ολόκληρη τη γκάμα. Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η γρίλια Crest Grile που συνοδεύεται από τετραπλά φώτα LED, σπορ αεραγωγούς στον προφυλακτήρα και χρωμιωμένη ποδιά.

Genesis GV70

Στο προφίλ η εικόνα είναι δυναμική, με Parabolic Line που ξεκινά από τη μάσκα και κατεβαίνει προς την ουρά, νέα γραμμή παραθύρων, C-Pillar βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος και έντονη κλίση της οροφής. Πίσω, ξεχωρίζουμε τα μακρόστενα διπλά φώτα LED πάνω στην πόρτα που έχει έντονη καμπυλότητα, αλλά και τη μεγάλη εσοχή στον προφυλακτήρα που φιλοξενεί την πινακίδα και δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης.

Στο εσωτερικό βρίσκουμε μια μακρόστενη οθόνη στην κορυφή του ταμπλό, ενιαίους αεραγωγούς με την γραμμή τους να προεκτείνεται και στις πόρτες, κεντρική κονσόλα οβάλ σχήματος με τα χειριστήρια του κλιματισμού και ένα κεντρικό τούνελ με τον περιστροφικό επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και το χειριστήριο για το infotainment.

Genesis GV70

Η έκδοση Sport (το εικονιζόμενο μοντέλο με κόκκινη εξωτερική απόχρωση) ξεχωρίζει από τις ζάντες 21" με μοτίβο G-Matrix, σκουρόχρωμες λεπτομέρειες, μεγαλύτερες εξατμίσεις με πιο έντονο ήχο, διαφορετικές επενδύσεις στο εσωτερικό, σπορ τιμόνι και διακοσμητικά από ανθρακονήματα.

H Genesis δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τη γκάμα κινητήρων του GV70 - που προφανώς θα είναι κοινή με του G70 - όμως ανακοίνωσε πως θα είναι διαθέσιμο σε πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Από σήμερα και για τους δύο επόμενους μήνες, η εταιρεία ξεκινά δοκιμαστικά test drive του GV70 στην Κορέα, έτσι ώστε να γίνουν οι τελικές βελτιστοποιήσεις πριν από την εμπορική πρεμιέρα του μοντέλου.

[Πηγή: Genesis]