Επίσημο: Νέα Mercedes-AMG SL [video]

Επίσημο: Νέα Mercedes-AMG SL [video]

Η έβδομη γενιά της Mercedes-Benz SL δέχεται τη φροντίδα της AMG, φοράει υφασμάτινο τοπ, εφοδιάζεται με σύστημα τετραδιεύθυνσης, προσφέρει θέσεις για 2+2 επιβάτες και κρύβει κάτω από το εντυπωσιακό της περιτύλιγμα δυο εκδόσεις με V8 κινητήρα.

Τίποτα στην 7η αυτή γενιά του γερμανικού μοντέλου δε θυμίζει το παρελθόν. Η Mercedes-Benz έκανε τα μαγικά της για πολλοστή φορά παρουσιάζοντας ένα από τα ομορφότερα και συνάμα προηγμένα τεχνολογικά ρόουντστερ του πλανήτη. Άλλωστε τίποτα λιγότερο δε θα ήταν «ανεκτό» για ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στη γκάμα της με ιστορία σχεδόν 70 χρόνων…

SL

Στην έκδοση λοιπόν με κωδικό «R232», την εξέλιξη του όλου πρότζεκτ ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η AMG εξ ου και η χαρακτηριστική ονομασία. Το αυτοκίνητο χτίζεται πάνω σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο το οποίο βέβαια παραπέμπει περισσότερο σε space frame ως προς τη διάταξη του, προσφέροντας ουσιαστικά μεγαλύτερη ακαμψία σε σχέση με την προκάτοχη πλατφόρμα MRA (Modular Rear Architecture) της Mercedes-Benz.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, η ακαμψία της νέας «SL» είναι αυξημένη κατά 50%, το βάρος του πλαισίου φθάνει πλέον τα 270 kg και δύναται να φιλοξενήσει τόσο τον κινητήρα όσο και τους άξονες πιο χαμηλά για ακόμα πιο σπορτίφ αίσθηση στο δρόμο. 

SL

Από πλευράς διαστάσεων η νέα Mercedes-AMG SL έχει μεγαλώσει αισθητά. Το μήκος της φθάνει τα 4.705 mm, το πλάτος τα 1.915 mm και το ύψος τα 1.359 mm, τιμές σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν (κατά 88, 38 και 44 mm αντίστοιχα). Το δε μεταξόνιο έφθασε αισίως τα 2.700 mm όντας μεγαλύτερο κατά 117 mm. 

Η γενναία αύξηση των διαστάσεων προσέφερε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της γερμανικής φίρμας να «χωρέσουν» δυο ακόμα θέσεις στην καμπίνα του μοντέλου αν και πιστεύουμε, κρίνοντας από τις σχετικές φωτογραφίες, ότι θα ενδείκνυνται μόνο για την τοποθέτηση κάποιας χειραποσκευής ή για τη φιλοξενία μικρών παιδιών. Σε ότι αφορά τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ έχει μειωθεί αισθητά, προσφέροντας 240 lt όταν η οροφή είναι κλειστή και 213 lt όταν αποθηκεύεται πίσω από τα κεφάλια των δυο τελευταίων επιβατών. 

SL

Για πρώτη φορά μετά την τέταρτη γενιά SL (R129 του 1989), η Mercedes-Benz επιστρέφει στη λύση της υφασμάτινης οροφής. Γιατί μη ξεχνάμε, ότι το κλασικό θα είναι για πάντα στη μόδα… Το νέο υφασμάτινο τοπ, φέρει τριπλή επίστρωση, ζυγίζει 21 kg λιγότερο από τη μεταλλική οροφή της τελευταίας γενιάς, λειτουργεί «χειροκίνητα» μέσω ενός διακόπτη στην κεντρική κονσόλα ή εντελώς αυτόματα μέσω της οθόνης του συστήματος πολυμέσων και προφανώς διαθέτει και το σύστημα AIRSCARF για βόλτες με ανοιχτή οροφή τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ενσωματώνει επίσης και θερμαινόμενό πίσω τζάμι, ενώ αναδιπλώνεται πλήρως σε χρόνο 15’’ με ταχύτητες που δε ξεπερνούν όμως τα 60 km/h. 

Στην καμπίνα, ο συνδυασμός πολυτέλειας και υψηλής τεχνολογίας, κλέβει τις εντυπώσεις. Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκεται μια οθόνη 11,9’’ (12,3’’ του πίνακα οργάνων) η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να αλλάξει και γωνία θέασης (από 12 έως 32 μοίρες) ώστε να μην κουράζει τα μάτια και φυσικά για να προσφέρει και καλύτερο χειρισμό. Στα ενδότερα της «φιλοξενεί» την τελευταία έκδοση του συστήματος επικοινωνίας και ενημέρωσης MBUX της Mercedes-Benz και μέσω αυτής ο οδηγός μπορεί να χειριστεί τα πάντα… όλα σε ότι αφορά το αυτοκίνητο και τις δικές του ανάγκες. 

SL

Σχεδιαστικά, πολλοί είναι αυτοί που θα διακρίνουν αρκετές ομοιότητες με το μικρότερο GT Roadster μοντέλο της Mercedes-Benz. Η σιλουέτα της νέας «SL» όντως εμφανίζει αρκετά κοινά στοιχεία προσφέρει όμως και το δικό της ξεχωριστό στιλ μέσα από αρκετές έξυπνες αισθητικές λεπτομέρειες όπως την χαρακτηριστική μάσκα «Panamericana» της AMG με τις περσίδες που ανοίγουν και κλείνουν σύμφωνα με τις ανάγκες ψύξης του κινητήρα και τους χαρακτηριστικούς προβολείς LED που παραπέμπουν σε αυτούς της CLS.

Η Mercedes-AMG πρόσθεσε στη νέα γενιά του μοντέλου μια ενεργή εμπρός αεροτομή (από ανθρακονήματα) η οποία κρύβεται στο κάτω μέρος του αμαξώματος μπροστά από τον κινητήρα και «κινείται» προς το έδαφος κατά 40 mm με ταχύτητα 80 km/h προκειμένου να περιορίσει τα όποια φαινόμενα ανύψωσης του εμπρός άξονα κάνουν την εμφάνιση τους σε υψηλές ταχύτητες. Αντίστοιχα, στο πίσω μέρος υπάρχει μία ακόμα αεροτομή που λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία ενισχύοντας την κάθετα παραγόμενη δύναμη. Η διαφορά της σε σχέση με την εμπρόσθια είναι ότι αναπτύσσεται σε 5 διαφορετικά στάδια. 

Κάτω τώρα από το καπό, κρύβεται ένας twin-turbo V8 κινητήρας 4,0 lt, ο οποίος ανάλογα με την έκδοση αποδίδει 476 ή 585 PS. Η βασική version του μοντέλου, η «SL55 4Matic+» προσφέρει 476 PS και 700 Nm ροπής, με την κορυφαία «SL63 4Matic+» να χαρίζει απλόχερα 585 PS και 800 Nm ροπής. Τα πρώτα «0-100 km/h» από στάση επιτυγχάνονται σε 3,9 και 3,6’’ αντίστοιχα με την τελική ταχύτητα να φθάνει τα 295 και 315 km/h ανάλογα με την έκδοση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνεργάτης του κινητήρα είναι το 9άρι αυτόματο σασμάν (AMG SPEEDSHIFT MCT) με τον μετατροπέα ροπής, ενώ το βάρος της κορυφαίας έκδοση με το λογότυπο «63» φτάνει τα 1.970 kg.

SL

Ο οδηγός της Mercedes-AMG SL έχει στη διάθεση του 5 προγράμματα διαμόρφωσης του οχήματος (Slippery, Comfort, Sport, Sport+ και Individual), ενώ στην «63αρα» θα βρει ένα ακόμη με την ονομασία… «Race». 

Η νέα SL εφοδιάζεται με ανάρτηση (AMG ACTIVE RIDE CONTROL) πέντε συνδέσμων με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, διαθέτει σύστημα τετρακίνησης αλλά και τετραδιεύθυνσης (οι πίσω τροχοί στρίβουν σε αντίθετη φορά από τους εμπρός με ταχύτητες έως 10 km/h και στην ίδια στα 100 km/h), δέχεται ως έξτρα ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω διαφορικό και κρύβει μέσα στους τροχούς των 21’’ της ένα σύστημα πέδησης με δίσκους 390 mm στους εμπρός τροχούς με 6πίστονες δαγκάνες και πίσω 360 mm. Προαιρετικά υπάρχει η δυνατότητα να φορέσει κανείς και κεραμικούς δίσκους 402 και 360 mm. 

H νέα γενιά της Mercedes-AMG SL θα ξεκινήσει την εμπορική της σταδιοδρομία από τις αρχές του νέου έτους, με τις τιμές πώλησης να ανακοινώνονται το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube