Επίσημο: Νέα Jaguar F-Pace SVR με 550 PS [video]

Επίσημο: Νέα Jaguar F-Pace SVR με 550 PS [video]

Mε κινητήρα V8 compressor, 0-100 km/h σε 4,3” και τελική 283 km/h, βάζει στο στόχαστρο την Porsche Macan Turbo.

Αν δεις τις προδιαγραφές του νέου μοντέλου της SVR θα νομίσεις πως πρόκειται για κάποιο καθαρόαιμο, διθέσιο σπορ. Όμως πρόκειται για ένα SUV.

H κορυφαία σπορ έκδοση του βραβευμένης F-Pace, που εκτίθεται τώρα στο New York International Auto Show, έχει τον 5λιτρο, κομπρεσοράτο V8 της σπορ διθέσιας F-Type SVR, με τους 550 ίππους και τα 69,3 kgm ροπής. Έχει δηλαδή 170 άλογα παραπάνω από τη μέχρι τώρα κορυφαία F-Pace S.

Όλη αυτή η δύναμη φτάνει στο δρόμο μέσω ενός συστήματος μόνιμης τετρακίνησης με διαφορικό Electronic Active Differential (EAD) που κατανέμει ιδανικά τη ροπή στους 4 τροχούς, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Το σπορ SUV των 2.070 kg κάνει το 0-100 km/h σε 4,3” και φτάνει τα 283 km/h, επιδόσεις ανώτερες από εκείνες της Porsche Macan Turbo.

Για να έχει και ανάλογη συμπεριφορά στο δρόμο, η F-Pace SVR έχει πιο σφιχτή ανάρτηση, με ελατήρια σκληρότερα κατά 30% μπροστά και κατά 10% πίσω ώστε να μειώνεται η κλίση στις στροφές κατά 5% και να αυξάνεται η απόκριση και η κατευθυντικότητα.

Οι μηχανικές βελτιώσεις συνοδεύονται και από αισθητικές. Μεγαλύτεροι αεραγωγοί εμπρός βοηθούν την ψύξη του ισχυρότερου κινητήρα και μεγαλύτερες οπές εξαερισμού στα πλάγια μειώνουν την αεροδυναμική πίεση στους θόλους των τροχών. Οι επεκτάσεις των φτερών και των μαρσπιέ δίνουν στην SVR πιο επιθετική εμφάνιση. Το ίδιο ισχύει και για το καπό, με την ειδική σχεδίαση και τα μεγαλύτερα εξαεριστικά.

Οι τροχοί είναι 21 ιντσών ή 22 κατά παραγγελία. Οι εμπρός είναι 25 mm φαρδύτεροι από τους πίσω και όλοι είναι σημαντικά ελαφρύτεροι από  εκείνους της νορμάλ F-Pace. Στις 22 ίντσες, η μείωση του βάρους είναι 2,4 kg μπροστά και 1,7 kg πίσω. Οι τροχοί είναι επίσης σχεδιασμένοι για να αυξάνουν τη ροή αέρα ψύξης των φρένων, που έχουν ελαφρύτερους δίσκους διαμέτρου 395 mm εμπρός και 396 mm πίσω.

Ελαφρύτερη κατά 6,6 kg είναι επίσης η εξάτμιση, με τα 4 τελικά, μειωμένη ανάστροφη πίεση και σύστημα Variable Valve Active Exhaust για ενισχυμένο ήχο ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-Pace 25d AWD

Παρά τις εντυπωσιακές της επιδόσεις, η F-Pace SVR διατηρεί την καθημερινή πρακτικότητα στην καμπίνα της και το μεγάλο πορτμπαγκάζ. Υπάρχει στάνταρ Wi-Fi hotspot για σύνδεση έως και 8 συσκευών, ένα σύστημα πολυμέσων Touch Pro με οθόνη αφής 10 ιντσών και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3”. Τα νέα σπορ καθίσματα με τα διακριτικά SVR προσφέρονται σε 4 διαφορετικά χρώματα.  

«Η F-Pace SVR προσφέρει κράτημα κι ευελιξία αντίστοιχη με τις επιδόσεις της», είπε ο Mike Cross, ο γκουρού για την οδική συμπεριφορά των Jaguar και Land Rover. «Όλα, από το σύστημα διεύθνυνσης μέχρι την ειδική ανάρτηση έχουν εξελιχθεί ειδικά για το SUV επιδόσεών μας. Και το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο το οποίο τηρεί τις υποσχέσεις που δίνουν τα ονόματα F-Pace και SVR».

Η Jaguar F-Pace SVR θα διατεθεί στην αγορά αυτή από τον Ιούλιο, σε τιμή 74.835 στερλινών (€85.460) στη Βρετανία.

[Πηγή: Jaguar Land Rover

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube