Επίσημο: Νέα Chevrolet Corvette Stingray [23 videos]

Επίσημο: Νέα Chevrolet Corvette Stingray [23 videos]

Η όγδοη γενιά της Corvette σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί και φέρει βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Μετά από μακρά περίοδο καμουφλαρισμένων πρωτοτύπων και διαρροών, η Chevrolet αποκάλυψε πλήρως τη νέα Corvette Stingray -την πρώτη Corvette παραγωγής με τον κινητήρα στο κέντρο.

Όπως δήλωσε ο Mark Reuss, πρόεδρος της GM: «Η παραδοσιακή διάταξη με τον κινητήρα μπροστά έφτασε στα όριά της από πλευράς επιδόσεων, καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή. Από πλευράς άνεσης και διασκέδασης, συνεχίζει να έχει την αίσθηση μιας Corvette, όμως οδηγικά είναι καλύτερη από οποιοδήποτε όχημα στην ιστορία της Corvette».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κεντρομήχανη διάταξη πλεονεκτεί σε κατανομή βάρους, απόκριση, έλεγχο, επιτάχυνση και πρακτικότητα χάρη στο διπλό χώρο αποσκευών, ενώ δίνει την αίσθηση οδήγησης αγωνιστικού οχήματος.

Corvette

Οι σχεδιαστές της GM προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα όχημα που να μοιάζει με Corvette παρά τη μεγάλη διαφορά στις αναλογίες που παραπέμπουν σε υπεραυτοκίνητο. Από πλευράς διαστάσεων, η όγδοη γενιά της Corvette έχει 4.630 mm μήκος, 1.934 mm πλάτος, 1.234 mm ύψος και μεταξόνιο 2.722 mm, ενώ το βάρος της διαμορφώνεται στα 1.530 kg. Όπως αναφέρει το δελτίο Tύπου, έμπνευση για τον σχεδιασμό του μοντέλου αποτέλεσαν τα μαχητικά αεροσκάφη F22, F35 και τα μονοθέσια της Formula 1.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα μεγάλα φωτιστικά σώματα, οι έντονες πτυχώσεις στο καπό και το κοντό ρύγχος. Η μεγάλη πλευρική εισαγωγή αέρα με την ανάποδη κλίση που τονίζεται από μια λωρίδα σε μαύρο χρώμα είναι το νέο σήμα κατατεθέν της αθλητικής σιλουέτας του μοντέλου. Η μεταλλική οροφή είναι αφαιρούμενη και μπορεί να αποθηκευτεί στον πίσω χώρο αποσκευών προσφέροντας εμπειρία οδήγησης ανοικτού μοντέλου.

Στη μακριά ουρά συναντάμε διπλά φωτιστικά σώματα με τετραγωνισμένο σχήμα, μια σταθερή αεροτομή, εσοχές για να δραπετεύει ο αέρας και τετραπλές τετράγωνες απολήξεις της εξάτμισης που πλαισιώνουν το διαχύτη. Σύμφωνα με την Chevrolet, η αεροτομή σε συνδυασμό με το εμπρός σπλίτερ παράγουν έως και 181 kg κάθετης δύναμης.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε 12 εξωτερικές αποχρώσεις σε συνδυασμό με έξι αποχρώσεις για το εσωτερικό.

Corvette

Στην καμπίνα κυριαρχούν οι δερμάτινες επενδύσεις με κόκκινες ραφές, οι λεπτομέρειες από ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή και ανθρακονήματα.

Το κόκπιτ θυμίζει αεροσκάφος με την κεντρική κονσόλα να αγκαλιάζει τον οδηγό. Η θέση οδήγηση έχει μετακινηθεί προς τα εμπρός κατά 41,9 cm σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Στο ταμπλό, σχεδόν όλα τα πλήκτρα ενσωματώνονται σε μια κάθετη λωρίδα, ενώ πάνω από τους λεπτούς αεραγωγούς του κλιματισμού βρίσκεται μια οθόνη αφής. Πίσω από το τιμόνι που έχει δύο ακτίνες και τετραγωνισμένο σχήμα, υπάρχει ένας νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων 12". 

Ανάλογα με την έκδοση η Chevrolet προσφέρει τρία είδη καθισμάτων (GT1, GT2, Competition Sport) που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση ή στην καλύτερη πλευρική στήριξη για οδήγηση σε δρόμο ή σε πίστα.

Το ηχοσύστημα της Bose έχει δέκα ηχεία, ενώ προαιρετικά διατίθεται και το Bose Performance Series με 14 ηχεία. Για την καταγραφή των επιδόσεων στην πίστα, η νέα Corvette εξοπλίζεται με το σύστημα Performance Data Recorder που έχει τη δυνατότητα εγγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Στον τομέα της πρακτικότητας, η Chevrolet κάνει λόγο για μεγαλύτερη διαδρομή εμπρός πίσω των καθισμάτων, και για συνολικό χώρο αποσκευών 356,8 (!) λίτρων στο εμπρός και το πίσω μέρος (με τη μεταλλική οροφή στη θέση της).

Corvette

Ο νέος ατμοσφαιρικός κινητήρας V8 LT2 που είναι ορατός μέσα από το ειδικό τζάμι έχει χωρητικότητα 6,2 λίτρων και αποδίδει 502 PS και 637 Nm ροπής σε συνδυασμό με τη σπορ εξάτμιση. Το μοτέρ διαθέτει ξηρό κάρτερ με τρεις αντλίες λαδιού. Για βέλτιστη λειτουργία στην πίστα, το σύστημα λίπανσης ανασχεδιάστηκε με αυξημένη χωρητικότητα 25%, έτσι ώστε να αντέχει τις πλευρικές επιταχύνσεις που ξεπερνούν το 1G.

Η κίνηση μεταδίδεται παραδοσιακά στους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Tremec και προσφέρει αλλαγές σε κάτω από 100 miliseconds. Φυσικά η αλλαγές σχέσεων γίνονται και μέσω των paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Οι πρώτες έξι σχέσεις έχουν κοντή κλιμάκωση για βέλτιστη επιτάχυνση, ενώ η 7η και η 8η προσφέρονται για χαμηλή κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο. Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε έξι λειτουργίες: Weather, Tour, Sport, Track, MyMode (παραμετροποιήσιμη) και Z mode η οποία επιλέγεται από το ειδικό πλήκτρο στο τιμόνι.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η επιτάχυνση 0-97 km/h ολοκληρώνεται σε κάτω από 3" με χρήση Launch Control και το προαιρετικό πακέτο Z51 Performance Package.

Corvette

Η κύρια δομή της νέας Corvette αποτελείται από έξι μέρη χυτού αλουμινίου. Το παχύ κεντρικό τούνελ ενισχύει την ακαμψία του πλαισίου αρκετά για να επιτρέπει αφαιρούμενη μεταλλική οροφή και χαμηλά μαρσπιέ που διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο από το όχημα.

Η ανάρτηση αποτελείται από αμορτισέρ coil over που συνδυάζουν άνεση στον αυτοκινητόδρομο με δυναμική οδήγηση στην πίστα, ενώ για την προστασία από σαμαράκια, ο εμπρός άξονας έχει τη δυνατότητα να ανυψώνεται κατά 40 mm με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά και αυτόματα μέσω μνήμης στο GPS. Προαιρετικά διατίθεται και η ανάρτηση Magnetic Ride Control 4.0 που διαβάζει το δρόμο προσαρμόζοντας ηλεκτρονικά τη σκληρότητα των αμορτισέρ.

Στη δυναμική οδική συμπεριφορά συμβάλλουν επίσης η σπορ ρύθμιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης του τιμονιού, το ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθισης στον πίσω άξονα, τα φρένα eBoost και τα λάστιχα της Michelin.

Για όσους θέλουν κάτι το παραπάνω, υπάρχει και το πακέτο Z51 Performance Package που περιλαμβάνει ακόμα πιο σπορ ρύθμιση της ανάρτησης, μεγαλύτερα φρένα, βελτιωμένο σύστημα ψύξης και σπορ εξάτμιση.

Corvette

Η παραγωγής της Corvette Stngray θα ξεκινήσει στο εργοστάσιο Bowling Green Assembly της GM προς τα τέλη του 2019. Η βασική έκδοση του αμερικανικού μοντέλου θα ξεκινά κάτω από τις $60.000 δολάρια (€53.264 ευρώ).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 23 επίσημα βίντεο που δημοσίευσε η Chevrolet με αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube