Επίσημο: Gordon Murray T.50 [video]

Επίσημο: Gordon Murray T.50 [video]

Το απόλυτο αναλογικό υπεραυτοκίνητο με V12 κινητήρα της Cosworth αποτελεί τη σύγχρονη μετενσάρκωση της McLaren F1.

Η Gordon Murray Automotive παρουσίασε επίσημα το νέο T.50, το οποίο στοχεύει να γίνει το πιο ελαφρύ και οδηγοκεντρικό "αναλογικό" υπεραυτοκίνητο στον κόσμο ως η σύγχρονη και βελτιωμένη μετενσάρκωση της θρυλικής McLaren F1. Μόλις 100 μονάδες του T.50 θα παραχθούν με τιμή £2,36 εκατ. (€2,62 εκατ.), ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2022.

Το όνομα T.50 συμβολίζει τα 50 χρόνια εμπειρίας του Gordon Murray στο σχεδιασμό αυτοκινήτων αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί το 50ο κατά σειρά δημιούργημά του, το οποίο σύμφωνα με το δελτίο τύπου βελτιώνει το concept της McLaren F1 σε κάθε τομέα.

Ξεκινώντας από την εξωτερική σχεδίαση, το T.50 χαρακτηρίζεται από συμπαγείς διαστάσεις (μέγεθος αντίστοιχο μιας Porsche Boxster με μήκος 4.352 mm και πλάτος 1.850 mm), καθαρή και διαχρονική φόρμα (χωρίς πολλαπλές εσοχές και αεροδυναμικά πτερύγια) ενώ οι αναφορές στον μακρινό του πρόγονο είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. 

Τ.50

Στο εμπρός μέρος τα μεγάλα φώτα αγκαλιάζουν τα φτερά και ενσωματώνουν εισαγωγές αέρα, ενώ η μάσκα κατεβαίνει πολύ χαμηλά στον προφυλακτήρα με μικρούς αεραγωγούς. Στο προφίλ κυριαρχεί η έντονη γραμμή character line πίσω από τους εμπρός τροχούς που δημιουργεί μια εσοχή, οι μεγάλες πόρτες dihedral που ανοίγουν προς τα πάνω, οι ζάντες 19" εμπρός και 20" πίσω και το αεροδυναμικό σχήμα της οροφής που όπως και τα πλευρικά παράθυρα θυμίζουν πολύ έντονα την McLaren F1.

Πίσω, το μάτι πέφτει απευθείας στον κεντρικό ανεμιστήρα διαμέτρου 400mm που λειτουργεί έως τις 7.000 rpm και σε συνδυασμό με τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα στο πάτωμα και δύο ενεργές αεροτομές στην ουρά δημιουργεί το λεγόμενο ground-effect. Τα φώτα LED είναι στρογγυλά, οι εξατμίσεις πολύ ψηλά τοποθετημένες ενώ οι δύο μεγάλες εσοχές και ο μεγάλος διαχύτης συμβάλουν στην ψύξη του κινητήρα και την αεροδυναμική.

Gordon Murray

Η ομάδα δεν κυνήγησε τους αριθμούς όσον αφορά την ισχύ, την επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα, αλλά ήθελε να προσφέρει τη καλύτερη δυνατή οδηγική εμπειρία. Παρόλα αυτά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του T.50 είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Το monocoque σασί είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και μαζί με τα ανθρακονημάτινα πάνελ του αμαξώματος ζυγίζει λιγότερο από 150 kg (!) Έτσι, το συνολικό βάρος της κατασκευής περιορίζεται στα 986 kg τοποθετώντας το περίπου στα 2/3 του βάρους ενός σύγχρονου υπεραυτοκινήτου.

Ο κεντρικά τοποθετημένος V12 3,9 λίτρων της Cosworth αποδίδει 663 PS στις 11.500 rpm (Power Mode) και 467 Nm στις 9.000 rpm. Ο κόφτης είναι τοποθετημένος στις 12.100 rpm (!), δηλαδή ψηλότερα από κάθε άλλο ατμοσφαιρικό κινητήρα σε αυτοκίνητο δρόμου. Το μοτέρ είναι ο ελαφρύτερος V12 παραγωγής με βάρος 178 kg, αλλά και ο πιο αποδοτικός ατμοσφαιρικός στην ιστορία με 166 PS/λίτρο.  Ενδεικτικό της αμεσότητας είναι πως ο V12 φτάνει από το ρελαντί στον κόφτη σε μόλις 0,3"!Επιπλέον, για ευκολία στην καθημερινή οδήγηση υπάρχει η επιλογή GT Mode που βάζει κόφτη στις 9.500 rpm και μειώνει την ισχύ στους 600 PS.

Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου Xtrac 6 σχέσεων από αλουμίνιο, που ζυγίζει μόλις 80,5 kg. Η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια είναι από σφυρήλατο αλουμίνιο, ενώ τα φρένα αποτελόυνται από carbon κεραμικούς δίσκους(370 mm εμπρός και 340 mm πίσω) και Monobloc δαγκάνες της Brembo (εξαπίστονες εμπρός και τετραπίστονες πίσω).

Όπως αναφέρει ο Gordono Murray, το T.50 έχει το πιο προηγμένο αεροδυναμικό πακέτο από οποιοδήποτε αυτοκίνητο δρόμου. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι λειτουργίες - Auto / High Downforce / Streamline / Braking / Test / V-Max Boost. Ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία, το T.50 μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κάθετης δύναμης κατά 50% (High Downforce), να βελτιώσει το συντελεστή οπισθέλκουσας κατά 12,5% (Streamline), να προσφέρει έως και 50 PS επιπλέον στην ισχύ του κινητήρα φτάνοντας τους 700 PS (V-Max) και να μειώσει την απόσταση φρεναρίσματος κατά 10 m από ταχύτητα 241 km/h (Braking).

Gordon Murray

Όπως και η McLaren F1, το T.50 δεν σχεδιάστηκε ως ένα υπεραυτοκίνητο πίστας, αλλά προσφέρει πρακτικότητα, ευκολία και άνεση στην καθημερινή χρήση. Η ορατότητα είναι άριστη, η απόσταση από το έδαφος αρκετά μεγάλη (120 mm εμπρός και 140 mm πίσω), η είσοδος και η έξοδος από την καμπίνα ιδιαίτερα εύκολη για άτομα όλων των ηλικιών, το air condition δουλεύει άψογα, η χωρητικότητα αποσκευών είναι 228 λίτρα όταν χρησιμοποιούνται και οι τρεις θέσεις, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην εργονομία.

Στην εμπειρία οδήγησης αλλά και στην πρακτικότητα συμβάλλει τα μέγιστα η τριθέσια διάταξη με κεντρικά τοποθετημένη θέση οδήγησης και δύο θέσεις για επιβάτες εκατέρωθεν του οδηγού. Η θέση οδήγησης (κάθισμα, τιμόνι και πεντάλ) προσαρμόζεται ακριβώς στα μέτρα και τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη. Το ταμπλό είναι λιττό και περιλαμβάνει αναλογικό στροφόμετρο και δύο οθόνες με μαύρο φόντο και λευκά γραφικά, στα πλαίσια των οποίων είναι τοποθετημένα τα ελάχιστα δυνατά αναλογικά χειριστήρια για τις λειτουργίες του οχήματος. Στις άκρες του ταμπλό υπάρχουν δύο ακόμα οθόνες που αντικαθιστούν τους καθρέφτες.

Gordon Murray

Ο Gordon Murray αναφέρεται συχνά στην αμεσότητα που έχει το πανάλαφρο πεντάλ του γκαζιού από τιτάνιο, την αίσθηση και την πληροφόρηση του τιμονιού, την ακρίβεια του επιλογέα ταχυτήτων αλλά και την προσεκτικά μελετημένη εργονομία του εσωτερικού. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης του ESP και του traction control.

Το σύστημα Direct Path Induction Sound μεταφέρει με φυσικό τρόπο τον ήχο του κινητήρα στην καμπίνα ενισχύοντας την εμπειρία οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, η εισαγωγή αέρα από ανθρακονήματα πάνω από το κεφάλι του οδηγού λειτουργεί ως ηχείο, με την ένταση του ήχου να σχετίζεται με το πόσο βαθιά πατά το γκάζι ο οδηγός. Επιπλέον, το premium ηχοσύστημα της Arcam με 10 ηχεία και 700W σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το T.50 με γνώμονα το χαμηλό βάρος (ζυγίζει μόλις 3,9 kg) και την καλύτερη δυνατή ηχητική εμπειρία, ενώ το infotainment υποστηρίζει συνδεσιμότητα Android Auto / Apple CarPlay και διαθέτει Bluetooth και navigation. 

Gordon Murray

Οι 100 τυχεροί ιδιοκτήτες του T.50 που θα καταβάλουν £2,36 εκατ. (€2,62 εκατ.) για την αγορά του, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη διαδικασία εξέλιξης και να ενημερώνονται για την πορεία του project. Πιο κοντά στην ημερομηνία παραγωγής του το 2022, θα επιλέξουν τα χαρακτηριστικά εξατομίκευσης του δικού τους T.50 προτού το παραλάβουν από τα κεντρικά της Gordon Murray Automotive στη Μ.Βρετανία. Το δίκτυο service θα περιλαμβάνει τοποθεσίες σε Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Abu Dhabi ενώ ειδική ομάδα τεχνικών θα μπορεί να σταλλεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το T.50 μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο του Autocar στο οποίο ο ίδιος ο Gordon Murray παρουσιάζει το τελευταίο του δημιούργημα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, κανείς δεν κατάφερε πραγματικά να ακολουθήσει το πνεύμα της McLaren F1 καθώς μοντέλα όπως η Ferrari F50 και η Porsche Carrera GT είχαν περισσότερο βάρος από το ιδανικό, ενώ τα σύγχρονα υπεραυτοκίνητα παρότι προσφέρουν εξωπραγματικές επιδόσεις έχουν χάσει σε αίσθηση. Για αυτό το λόγο, ο Βρετανός αποφάσισε να επιστρέψει σε αυτό που κάνει καλύτερα δημιουργώντας ένα σύγχρονο θαύμα της μηχανικής.

[Πηγή: Gordon Murray Automotive]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube