Επίσημο: Cupra Formentor VZ5 [video]

Επίσημο: Cupra Formentor VZ5 [video]

Η ισχυρότερη και ταχύτερη έκδοση του Cupra Formentor σε περιορισμένη παραγωγή.

Μετά από το σχετικό teaser στις αρχές του μήνα, η Cupra παρουσίασε σήμερα το Formentor VZ5, την κορυφαία έκδοση επιδόσεων του SUV με τον πεντακύλινδρο 2.5 TSI, η οποία θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό 7.000 μονάδων. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς σήμερα είναι η τρίτη επέτειος της Cupra ως ξεχωριστή μάρκα.

Η μεγάλη είδηση είναι πως ο πεντακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 2,5 λίτρων της Audi Sport που βρίσκεται κάτω από το καπό του Formentor VZ5 δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά από άλλη εταιρεία του VW Group πλην της Audi.

Για την περίσταση, το μοτέρ αποδιδει 390 PS και 480 Nm. Η δύναμη μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου DSG διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και του συστήματος ενεργής τετρακίνησης 4Drive. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκηλρώνεται σε μόλις 4,2" και τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h. Ενδεικτικά, το Audi RS Q3 που φορά μια ελαφρώς διαφορετική έκδοση του 2.5 TSI με 400 PS (+10 PS) και 480 Nm, επιταχύνει από τα 0-100 km/h σε 4,5".

Cupra Formentor VZ5

Επεμβάσεις έχουμε και στο στήσιμο με χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος κατά 10 mm, ενεργή ανάρτηση με Adaptive Chassis Control (DCC) και μεγαλύτερα φρένα 18" με εξαπίστονες δαγκάνες Akebono.

Αισθητικά, η έκδοση VZ5 ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Formentor χάρη στους εντυπωσιακούς τροχούς 20" και τον ανασχεδιασμένο διπλό διαχύτη με τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης σε διαφορετική διάταξη οι οποίες είναι βαμμένες στην απόχρωση του χαλκού (όπως και τα εμβλήματα της Cupra). Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει τις αποχρώσεις Midnight Black, Magnetic Tech Matt, Petrol Blue Matt και το νέο Taiga Grey που διατίθεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη έκδοση.

Δε γνωρίζουμε ακόμα την τιμή του Cupra Formentor VZ5, όμως ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής είναι προφανώς ένας τρόπος να αποφευχθεί ο κανιβαλισμός των πωλήσεων του Audi RS Q3.

[Πηγή: Cupra]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube