Επίσημο: BMW iX [video]

Επίσημο: BMW iX [video]

Η iX, το νέο ηλεκτρικό SAV της BMW, αποτελεί την τεχνολογική ναυαρχίδα του ομίλου.

Δύο χρόνια μετά από την πρεμιέρα του πρωτοτύπου Vision iNEXT, η BMW παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του, το αμιγώς ηλεκτρικό SAV (Sports Activity Vehicle) με το όνομα iX που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη βαυαρική φίρμα.

Ο ρόλος της BMW iX είναι αυτός της τεχνολογικής ναυαρχίδας του BMW Group, παρουσιάζοντας το όραμα για το μέλλον και ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς του εξηλεκτρισμού, της αυτόνομης οδήγησης και της συνδεσιμότητας.

BMW iX

Το αμάξωμα της BMW iX βασίζεται σε αλουμινένιο πλαίσιο και ένα Carbon Cage που παρουσιάζουν αυξημένη στρεπτική ακαμψία σε συνδυασμό με χαμηλό βάρος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αεροδυναμική, με το συντελεστή οπισθέλκουσας να διαμορφώνεται στα 0,25 Cd, ένα εξαιρετικό νούμερο για την κατηγορία.

Το μοντέλο εξοπλίζεται με την πέμπτη γενιά του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης BMW eDrive. Κίνηση και στους τέσσερις τροχούς δίνουν δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση που ξεπερνά τους 504 PS (370 kW), χαρίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε κάτω από 5". Παράλληλα, μια μπαταρία χωρητικότητας 100 kWh προσφέρει αυτονομία άνω των 600 km (WLTP) ανάμεσα σε κάθε φόρτιση, επωφελουμενη την ιδιαίτερα χαμηλή για τα δεδομένα της κατηγορίας κατανάλωση ενέργειας που περιορίζεται σε κάτω από 21 kWh/100km.

Η μπαταρία υποστηρίζει ταχυφορτιστή έως και 200 kW, επιτρέποντας φόρτιση από το 10% στο 80% της ενέργειάς της σε κάτω από 40 λεπτά. Όπως ανακοινώνει η BMW, μέσω wallbox 11 kW, μια πλήρης φόρτιση διαρκεί λιγότερο από 11 ώρες.

BMW iX

Σχεδιαστικά, η BMW iX διατηρεί κάποια στοιχεία από το πρωτότυπο Vision iNEXT όπως τη σιλουέτα που παραπέμπει σε SAV, τα φουσκωμένα φτερά, τις καμπύλες στο προφίλ και τη μεγάλη γρίλια στο εμπρός μέρος. Λόγω του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, η γρίλια είναι εντελώς καλυμμένη από διάφανο υλικό, ενσωματώνοντας τις κάμερες, το ραντάρ και τους αισθητήρες για τα συστήματα υποβοήθησης.

Παρά τις ομοιότητες με το πρωτότυπο, οι λεπτομέρειες έχουν αλλάξει σημαντικά στο μοντέλο παραγωγής που έχει επιθετκά φώτα LED διαφορετικής σχεδίασης (τα λεπτότερα σε όχημα παραγωγής της BMW) τα οποία ενώνονται με τη γρίλια, πιο έντονες νευρώσεις στο καπό, πιο συμβατική γραμμή παραθύρων, μακρόστενα φώτα LED στην ουρά, εμφανείς χειρολαβές στις πόρτες και ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες χωρίς περιττές εσοχές προς όφελος της αεροδυναμικής.

Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος και το πλάτος της iX είναι παρόμοια με της X5, το ύψος είναι σχεδόν ίδιο με της X6 και οι τροχοί έχουν το μέγεθος των τροχών της X7.

BMW iX

Για το μοντέλο της παρουσίασης επιλέχθηκε τριχρωμία, καθώς η βασική απόχρωση συνδυάζεται με μαύρο χρώμα στους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ, και μπλε λεπτομέρειες. Υπάρχει επίσης και έκδοση με πιο δυναμική σχεδίαση (το κόκκινο αυτοκίνητο στις φωτογραφίες) που ενσωματώνει διαφορετικούς προφυλακτήρες εμπρός και πίσω με μεγαλύτερες επιφάνειες σε γυαλιστερή μαύρη απόχρωση (κάτι σαν M Pack).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σχεδιασμού της BMW, Adrian van Hooydonk: «H BMW iX δείχνει πως μπορούμε να δώσουμε στις νέες τεχνολογίες ένα πολύ μοντέρνο και συναισθηματικά προκλητικό σχεδιασμό. Το αυτοκίνητο είναι τεχνολογικά πολύ σύνθετο, όμως δίνει την αίσθηση της καθαρότητας και της απλότητας. Η BMW iX προσφέρει ένα κινητό ζωτικό χώρο στον οποίο οι άνθρωποι θα νιώθουν άνετα και η τεχνητή νοημοσύνη του οχήματος είναι πάντα διαθέσιμη χωρίς να δίνει την αίσθηση της παρεμβατικότητας.»

BMW iX

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι φουτουριστική, με ένα ενιαίο ψηφιακό πάνελ να στηρίζεται πάνω στο ταμπλό ενσωματώνοντας την τελευταία έκδοση του BMW Operating System, τιμόνι με δύο ακτίνες και αντισυμβατικό εξάπλευρο σχήμα, απουσία κεντρικής κονσόλας και ένα αιωρούμενο κεντρικό τούνελ. Το τελευταίο ενσωματώνει το διάφανο περιστροφικό χειριστήριο για το infotainment πάνω σε ξύλινο πάνελ, δίπλα από ένα κρυσταλλένιο επιλογέα για τις ταχύτητες, το ηλεκτρικό χειρόφρενο και το πλήκτρο start-stop.

Τα υλικά και οι αποχρώσεις των επενδύσεων σε συνδυασμό με το μίνιμαλ σχεδιασμό δίνουν την αίσθηση ενός μοντέρνου σαλονιού ιδανικού για χαλάρωση, ενώ η διάταξη της ηλεκτρικής πλατφόρμας απελευθερώνει άπλετο χώρο για τους επιβάτες. Σε αυτό το κλίμα τα ηχεία είναι κρυφά, ενώ ο προβολέας για το Head-Up Display και οι αεραγωγοί έχουν διακριτικό σχεδιασμό.

BMW iX

Η βαυαρική φίρμα δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που εξοπλίζουν την iX, αναφέρει όμως ότι ενσωματώνει όλα αυτά που χρειάζονται για το επόμενο βήμα στην αυτόνομη οδήγηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, οι επεξεργαστές της μπορούν να διαχειριστούν 20 φορές μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας από τους αισθητήρες σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ υποστηρίζει δίκτυα 5G.

Δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία για την εμπορική πρεμιέρα της ηλεκτρικής BMW iX, όμως γνωρίουμε πως η παραγωγή της θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 στο εργοστάσιο Dingolfing της BMW.

[Πηγή: BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube