Επίσημο: Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Επίσημο: Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Η πιο ακραία έκδοση της Valkyrie είναι ελαφρύτερη και ακόμα ταχύτερη στην πίστα!

Η Aston Martin παρουσίασε την Valkyrie AMR Pro σε μορφή παραγωγής, τρεισήμισι χρόνια μετά από την πρεμιέρα του αντίστοιχου πρωτοτύπου το 2018 στη Γενεύη. Η πιο ακραία έκδοση του υπεραυτοκινήτου είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για χρήση σε πίστα με σημαντικά αναθεωρημένο αεροδυναμικό πακέτο, χαμηλότερο βάρος και μια σειρά επεμβάσεων στα μηχανικά μέρη.

Η έκδοση AMR Pro της Valkyrie είναι το αποτέλεσμα δοκιμών εξέλιξης για συμμετοχή της Aston Martin στο πρωτάθλημα Le Mans Hypercar σε συνεργασία με τις Red Bull Advanced Technologies και Multimatic. Μπορεί το σχέδιο να εγκαταλείφθηκε στην πορεία όμως αυτό δεν σημαίνει πως η βρετανική φίρμα σταμάτησε την εξέλιξη του υπεραυτοκινήτου η οποία συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κανονισμοί της FIA. Στο τελικό fine-tuning λαμβάνουν μέρος οι οδηγοί της Aston Martin στη Formula 1, Lance Stroll και Sebastian Vettel.

Σε αντίθεση με την υβριδική Valkyrie, η έκδοση AMR Pro έχει μόνο θερμικό μοτέρ για εξοικονόμηση βάρους. Ο γνωστός ατμοσφαιρικός V12 6,5 λίτρων της Cosworth έχει δεχθεί επεμβάσεις ώστε να αποδίδει πάνω από 1.014 PS ενώ στροφάρει μέχρι τις 11.000 rpm.

Aston Martin

Η πιστάδικη έκδοση της Valkyrie έχει μακρύτερο μεταξόνιο κατά 380 mm και αυξημένα μετατρόχια κατά 96 mm εμπρός και κατά 115 mm πίσω. Χάρη στα μεγαλύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα το συνολικό μήκος έχει αυξηθεί κατά 260 mm ενώ η παραγωγή κάθετης δύναμης έχει αυξηθεί πάνω από 100% σε σύγκριση με την ήδη ακραία έκδοση δρόμου.

Το αμάξωμα που έχει ανασχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό (μεγαλύτερο σπλίτερ, αεροδυναμικά πτερύγια στο προφίλ, τεράστια αεροτομή κτλ) είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα και ελαφρύτερο από της έκδοςη δρόμου. Έχουμε επίσης παρμπρίζ και παράθυρα από perspex και ανθρακονημάτινα ψαλίδια της ανάρτησης.

Aston Martin

Ενδεικτικό είναι πως η πλευρική επιτάχυνση ξεπερνά τα 3G, ενώ ένας γύρος στην πίστα του Le Mans ολοκληρώνεται σε μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, κάνοντας την Valkyrie AMR Pro εξίσου γρήγορη με τα πρωτότυπα LMH που θα τρέξουν φέτος!

Η παραγωγή της Aston Martin Valkyrie AMR Pro θα ξεκινήσει σύντομα με μόλις 40 μονάδες να βγαίνουν από το εργοστάσιο. Οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες είναι προγραμματισμένες για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν μέρος σε track day.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube