Επίσημο: Aston Martin DBX [video]

Επίσημο: Aston Martin DBX [video]

Το πρώτο SUV στην ιστορία 106 ετών της Aston Martin.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser, η Aston Martin παρουσίασε και επίσημα την DBX, την οποία περιγράφει ως SUV με ψυχή από sportscar.

Με την DBX ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία 106 ετών της βρετανικής φίρμας, η οποία με την είσοδο στην ανταγωνιστική κατηγορία των πολυτελών SUV επιδόσεων, ευελπιστεί σε αύξηση του όγκου των πωλήσεων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η επίσημη πρεμιέρα του μοντέλου έλαβε χώρα στο Πεκίνο, καθώς η Κίνα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για το μέλλον της Aston Martin.

Aston Martin DBX

Το μοντέλο μεταφράζει τη σχεδιαστική γλώσσα της Aston Martin στους μεγάλους όγκους ενός SUV, δίνοντας έμφαση στην αεροδυναμική απόδοση. Στο εμπρός μέρος, η παραδοσιακή γρίλια καθορίζει τις δυναμικές γραμμές του καπό και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προφυλακτήρα. Τα αμυγδαλωτά φώτιστικά σώματα συμπληρώνονται από τα φώτα ημέρας LED που περιβάλλουν τις πλευρικές εισαγωγές αέρα. 

Το προφίλ είναι μυώδες με μια μεγάλη εσοχή πίσω από τα εμπρός φτερά, παράθυρα χωρίς πλαίσιο και τονισμένους ώμους. Πίσω πρωταγωνιστούν τα ενιαία φωτιστικά σώματα που παραπέμπουν έντονα στην Vantage δημιουργώντας ένα φούσκωμα σε στυλ ducktail. Το παρμπρίζ έχει έντονη κλίση για τα δεδομένα των SUV και σκεπάζεται από μια αεροτομή, ενώ δυναμικός είναι και ο σχεδιασμός του πίσω προφυλακτήρα που φιλοξενεί τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης μέσα σε μεγάλες εσοχές.

Aston Martin DBX

Η DBX βασίζεται πάνω σε αλουμινένιο σασί με υψηλές τιμές ακαμψίας, ενώ το συνολικό βάρος του μοντέλου φτάνει τα 2.245 kg. Η ενεργή αερανάρτηση με τρεις θαλάμους αέρα, συνδυάζεται με σύστημα anti-roll (eARC) και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που επιτρέπουν την κίνηση σε μια ευρεία γκάμα από εδάφη. Ανάλογα με τις συνθήκες, η απόσταση από το έδαφος αυξάνεται κατά 45 mm ή μειώνεται κατά 50 mm.

Κάτω από το καπό βρίσκεται μια νέα έκδοση του twin-turbo V8 κινητήρα 4,0 λίτρων της AMG που γνωρίζουμε από τις DB11 και Vantage, με απόδοση 550 PS και 700 Nm ροπής. Η δύναμη μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων σε συνδυασμό με ενεργό κεντρικό διαφορικό και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης΄(eDiff) στον πίσω άξονα. Η Aston Martin ανακοινώνει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,5" και τελική ταχύτητα 291 km/h, τονίζοντας πως αυτό το SUV έχει ψυχή από sportscar.

Aston Martin DBX

Η πολυτελής καμπίνα της πιο πρακτικής Aston Martin στην ιστορία, μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και 5 επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 632 λίτρα (έως 1.530 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων) και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει βαλίτσες, τσάντες του γκολφ και εξοπλισμό για σκι. 

Όπου και να κοιτάξει κανείς στο εσωτερικό κυριαρχούν οι χειροποίητες επενδύσεις από υψηλής ποιότητας δέρμα Bridge of Weir σε καθίσματα, πόρτες και ταμπλό, 80% μάλλινο ύφασμα, Alcantara στην οροφή και λεπτομέρειες από μέταλλο, γυαλί και ξύλο. Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει μια οθόνη αφής 10,25" που συνδυάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3", ενώ κάτω από το κεντρικό τούνελ υπάρχει χώρος για μικροαντικείμενα. Από ένα μοντέλο της κατηγορίας δεν θα μπορούσε να λείπει μια πανοραμική ηλιοροφή και ambient φωτισμός. Προαιρετικά, η Aston Martin προσφέρει πακέτο για κατοικίδια (Pet Package) που περιλαμβάνει φορητή ντουζιέρα για σκύλους.

Aston Martin DBX

Η εμπορική διάθεση της DBX θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2020 στην αμερικανική αγορά, με τιμή που θα ξεκινά από τα $189.900 (€171.668) στις ΗΠΑ. Το μοντέλο θα παράγεται στο νέο εργοστάσιο της Aston Martin στο St Athan της Ουαλίας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube