Επίσημο: Νέο Kia ProCeed [video]

Επίσημο: Νέο Kia ProCeed [video]

Η νέα, “shooting brake” έκδοση του Ceed συνδυάζει την κομψότητα με την πρακτικότητα.

Η Kia αποκάλυψε επίσημα το νέο ProCeed, μεταμορφώνοντας το 3θυρο χάτσμπακ σε ένα 5θυρο shooting brake, όπως μας είχε προϊδεάσει το περσινό πρωτότυπο με το ίδιο όνομα.

Το νέο ProCeed είναι το τρίτο και πιο δυναμικό μέλος της διευρυμένης οικογένειας των Ceed, που περιλαμβάνει το 5θυρο χάτσμπακ και το στέισον Sportswagon.

Έχοντας μήκος 4.605 mm και ύψος 1.422 mm, το νέο ProCeed είναι μόλις 5 mm μακρύτερο, αλλά 43 mm χαμηλότερο από το Ceed Sportswagon – αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχει και 5 mm μικρότερη απόσταση από το έδαφος. Σε χωρητικότητα ελάχιστα υστερεί από το Sportswagon, αφού έχει ένα πορτμπαγκάζ 594 λίτρων αντί 625, με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους.

Το ProCeed αναλαμβάνει το ρόλο του μοντέλου «βιτρίνας» για την οικογένεια των Ceed, οπότε θα είναι διαθέσιμο μόνο στην ανεβασμένη έκδοση GT Line και στην κορυφαία GT. Αποτελεί δημιούργημα του ευρωπαϊκού σχεδιαστικού κέντρου της Kia, στη Φρανκφούρτη, υπό την εποπτεία του Gregory Guillaume και του Peter Schreyer.

«Η συρρικνούμενη ευρωπαϊκή αγορά των 3θυρων χάτσμπακ έθεσε το μέλλον του pro-cee’d υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο υπεύθυνος σχεδίασης της Kia για την Ευρώπη, Gregory Guillaume. «Όμως ήταν εξίσου αδιανόητο να σκοτώσουμε το pro_cee’d. Έπρεπε να το επανεφεύρουμε ώστε να μη χαθεί όλη αυτή η ζωντάνια και η ενεργητικότητά του. Έπρεπε να γίνει ένα μοντέλο, που όχι μόνο θα έπαιρνε θέση στην κορυφή της σημερινής οικογένειας Ceed, αλλά θα ήταν και άμεσα αναγνωρίσιμο ως το πιο συναισθηματικά γοητευτικό αυτοκίνητο της γκάμας».

Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις κινητήρες για την έκδοση GT-Line: τον 3κύλινδρο 1.0 T-GDi των 120 PS, τον 4κύλινδρο 1.4 T-GDi των 140 PS και τον ολοκαίνουργιο ντίζελ 1.6 Smartstream των 136 PS. Και οι τρεις συνδυάζονται είτε με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο είτε με αυτόματο, διπλού συμπλέκτη, 7 σχέσεων.

Το κορυφαίο Kia ProCeed GT έχει τον ίδιο κινητήρα 1.6 T-GDi με το επίσης νέο Ceed GT, ο οποίος αποδίδει 204 PS και 27,0 kgm ροπής, και συνδυάζεται με ένα νέο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που αλλάζει ταχύτητες με αλουμινένια paddles στο τιμόνι. Οι επίσημες τιμές επιδόσεων και κατανάλωσης θα γνωστοποιηθούν αργότερα.

Το νέο ProCeed έχει τις ίδιες ανεξάρτητες αναρτήσεις με το απλό Ceed, αλλά με διαφορετική γεωμετρία ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορη απόκριση. Τα ελατήρια είναι σκληρότερα εμπρός-πίσω και οι αντιστρεπτικές πιο μαλακές, με σκοπό το αυτοκίνητο να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό “Gran Turismo” σε δρόμους με στροφές.

Η παραγωγή του νέου ProCeed θα ξεκινήσει το Νοέμβριο στο εργοστάσιο της Kia στη Σλοβακία. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη αναμένεται να αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

[Πηγή: Kia, video: Auto Trader]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube